Édes Napok Fesztivál: lesz ez még jobb is!

A hétvégén Édes Napok Fesztivált rendeznek a Várban. Magyarországon ez az első komoly esemény, ami kifejezetten az édességekre helyezi a hangsúlyt, az édesszájúak, csokoládéfüggők és önjelölt cukrászok méltán ünnepelnek és készülődnek lelkesen már hetek óta.

A leglelkesebbek nyitás után néhány órával már izgatottan szaladtak végig a standok között keresve az ismerős kedvenceket és a felfedezésre váró rejtett kincseket.

A híradások és az ezek alapján megfogalmazódó elvárások alapján azt várná az ember, hogy ezen a rendezvényen ott lesz mindenki, akinek egészen kicsi köze is van az édességekhez - ezt az érzetet a szervezők is erősítik. A csokoládé szakma komolyan vette a feladatot, csokiban erős a vásár: képviselteti magát a hazai szakma krémje és büszkén mutatják be új termékeiket a mennyiségi termelésre berendezkedett ismert márkák. Vicces látvány, ahogy a legjobb magyar csokoládékészítő, a Rózsavölgyi Csokoládé standja előtt elbilleg az egyik multi által megvásárolt, szórólapokat osztogató, embernagyságú Gombóc Artúr figura.

Meghívták Sarah Jane Evanst, a nemzetközi csokoládészakma egyik legelismertebb szakemberét, az Academy of Chocolate egyik alapítóját, aki előadást tart a nemzetközi trendekről és bemutatja a világ legjobb csokoládéit. Szántó Tibor, a magyar szakma egyik legnagyobb tudású szakembere és gyakorlott előadója, mesterkurzust tart a terroir szemléletről, de azt is megtudhatjuk, hogyan kell a csokoládét profin kóstolni.

Kötelező

Rózsavölgy csokoládé: díjnyertes bonbonok és táblás csokoládék

Szántó Tibor: területszelektált táblás csokoládék, a híres levendulás bonbon

Harrer: tonka babos bonbon, Agárdi pálinkás csokoládék

Bobojka: kecskesajtos bonbon

Az édességbiznisz többi résztvevője nem tulajdonított ekkora jelentőséget az eseménynek. A cukrászdák törekedtek arra, hogy a valaha készült összes Ország Tortája kóstolható legyen a rendezvényen, ezért a Zila és a Pataki cukrászda kitelepült, a többi ismert és méltatott cukrászda nem vette a fáradtságot. Több borászat és pálinkafőzde is képviselteti magát - valamivel  hangulatot is meg kell alapozni ugyebár, de azon se lepődjünk meg, ha a bort csokoládéhoz párosítják vagy a pálinkát bonbonba töltik a mesterek. Aki nem bírja  a sok édességet, kóstolhat sonkát is, nem is akármilyet. Összességében a rendezvény jó kezdet, lesz ez még sokkal jobb is, ha a szakma tényleg a magáénak érzi és megjelenik mindenki, akinek ott lenne a helye. Jó kóstolást!

Ajánlott

Pataki cukrászda desszertjei

Fragola fagyizó

Etyeki sonkamester sonkái

DiVno borbár a borokért és a hangulatért

Részletes információ a rendezvény honlapján.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek