6 reggeli, amitől összerándul a gyomrod

Az ébredés utáni egyszerű szénhidrátokon szocializálódott inzulindzsankik csatolják be a biztonsági öveiket, ezek a reggelik kicsit más dimenzióban mozognak, mint a lekváros kenyér-csokis kroaszan-fél üveg nutella. Persze attól még finomak. Vagy nem.

Akiszilva

Származási hely: Jamaica

Mi ez? A szappanfafélék családjába tartozó Blighia Sapida gyümölcse

Az akiszilvát nevezhetjük a gyümölcsök fugujának is, ha ugyanis nem értő kezek készítik el, akkor könnyen az életünkbe kerülhet a reggeli. A Jamaicában elterjedt, jellegzetes ízű, tojásrántotta állagú gyümölcsöt jellemzően valamilyen tengeri hallal keverve teszik tányérra.

Huitlacoche

Származási hely: Mexikó

Mi ez? Kukorica és gomba. Penészgomba.

Közkedvelt omlett alapanyag ez a speciális gomba által megfertőzött kukorica, ami megfeketedik, és jellegzetes gombás aromát kap a penésztől. A fertőzéssel preparált kukorica általában többe is kerül a simánál, amit egy delikát csemegétől el is vár az ember.

Kimcsi

Származási hely: Koreának az a része, ahol van étel

Mi ez? Fermentált zöldség

Ezt az egyébként ízletes és vitamingazdag fogást itthon is ismerheti bárki, aki valamelyik koreaiban evett már. És aki kóstolta, az valószínűleg egyetért abban, hogy semmi eshet olyan jól a másnaposságtól liftező gyomornak, mint kora reggel az átható, csípős illatú, csilivel meglökött pikáns savanyúság.

Loco Moco

Származási hely: Hawaii

Mi ez? Rizs, tojás, hús.

A könnyűnek nem nevezhető reggeli a maga 871 kalóriájával ideális napindító lehet nehéz fizikai munkát végzőknek, és simán kitart délután kettőig. A rendes adag rizsre kerül egy hamburgerpogácsa, arra egy tükörtojás, és az egészet meglocsolják bőségesen zsírosabb pecsenyelével. Ez így önmagában jól hangzik, de az igazán autentikus élményt keresők becserélik a pogácsát egy szelet megpirított löncshúsra, úgy az igazi.

Scrapple

Származási hely: USA

Mi ez? Sertésaprólék

A gazdaságos sertésfelhasználás jegyében fogant ételben minden benne van egy disznóból, amit másra nem nagyon tudnak fölhasználni. Ezt a mindent szépen megfőzik, aztán ledarálják, kukoricaliszttel összegyúrják, hogy legyen egy kis tartása, aztán olajban kisütik. Az élvezeti értékhez valószínűleg sokat ad, ha vendéglátóhelyen fogyasztjuk, ahol az olajat nem cserlik olyan gyakran, mint kellene.

Siri Paya

Származási hely: Pakisztán, Banglades

Mi ez? A "Siri" fejet jelent, a "Paya" lábat. Többet nem segítünk.

Pontosan az, amit a neve alapján sejtene a gyanútlan, de vállalkozó kedvű reggeliző. Leves, amibe lassú tűzön főtt fejet és lábat (általában tehén, birka vagy kecske) találunk, amihez aztán paradicsomot, hagymát és fűszereket tesznek. Állítólag van olyan finom, mint a bundáskenyér, és nincs is benne annyi szénhidrát.

forrás: travelandleisure.com

Érdekességek