Az élelmiszeripar hizlalja a gyerekeket

Harminc éves időszakot ölelt fel az a kutatás, amely rámutatott, hogy milyen mértékben felelős az élelmiszeripar és a vendéglátóipar a gyerekek elhízásáért.

Az Amerikai Dietetikusok Szövetségének folyóiratában tették közzé a közelmúltban azt a kutatási eredményt, amely 1977 és 2006 közötti adatokból kiindulva vizsgálta a gyermekek táplálkozási szokásait, és keresett választ arra a kérdésre, hogy mi lehet az utóbbi években tapasztalgató aggasztó méreteket öltő elhízás oka. Közel harmincezer gyerek (pontosan 29 217) adatait vizsgálták, az alanyok 2 és 28 év közöttiek voltak. A vizsgálat során nézték a napi tápanyagbevitelt és azt is, hogy a különböző ételek milyen forrásból származtak: otthon készítették-e őket, vagy készen vásárolták, gyorsétteremben, vagy egyéb vendéglátó helyen stb.

Az eredmény bizonyos szempontból meglepő, másikból meg nem annyira. Egyrészt azt mindig is sejtették, hogy a gyerekek táplálkozásában a gyorsétteremi ételek milyen szintű kalóriabevitelt jelentenek, ami viszont érdekes, hogy a legtöbb kalóriát mégsem ezekből, hanem általában az összes olyan ételből vitték be, amiket készen lehet a boltokban kapni - írja a Healtland. Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói rámutattak, hogy amikor a gyerekek nem otthon esznek, akkor kimutathatóan nagyobb a kalóriabevitelük, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a készételek és az éttermi/gyorséttermi ételek sokkal több zsírt és cukrot tartalmaznak - ezek ugyanis finomak, és a vásárlók kedvét kereső cégek egyre többet tesznek a készítményekbe.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.