Párizs legszegényebbjei Michelin-csillagos étteremben tanulhatnak

Tizenöt kilátástalan életű nő kapott lehetőséget arra, hogy új irányt adjon életének: Alain Ducasse, Franciaország egyik legnevesebb szakácsának konyháján tanulhatják a mesterséget egy felzárkóztató program keretében.

Jövőt 15 nőnek – ez a neve annak a programnak, amit Alain Ducasse indított útjára, és amelynek célja, hogy tizenöt, szegénységben és kilátástalan helyzetben élő párizsi nő esélyt kapjon sorsának megfordítására.

Alain Ducasse
Alain Ducasse

A program keretében Ducasse (aki számtalan Michelin-csillag, és még több étterem tulajdonosa) kétéves szakácsképző programját végezhetik el sűrített formában egy év alatt, miközben komoly gyakorlati tapasztalatot is szereznek. A tizenöt szerencsést tavaly száz jelentkező közül választották ki (azért tizenötöt, mert ennyi konyha áll rendelkezésre az alkalmazásukhoz), mind bevándorló, vagy második generációs bevándorló, a harmincas évei derekán, vagy még később. Van köztük több, gyermekeit egyedül nevelő anyuka, és közös bennük, hogy eddig kizárólag csak rosszul fizető munkájuk volt, vagy éppen évek óta munkanélküliek.

Ducasse nem csak a tanfolyammal segíti őket: ígéretet tett arra is, hogy aki sikeresen elvégzi a tanfolyamot, és leteszi a vizsgákat, annak lesz munkája valamelyik éttermében. „Ez nem jótékonyság, ez egyszerűen csak annyi, hogy kulcsot adunk ezeknek az embereknek a kezébe a saját jövőjük jobbá tételéhez. Kinyitottunk egy ajtót, és beinvitáltuk őket, hátha tudunk segíteni” – mondta Ducasse.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek