Megint hétfő. Mit tehetünk, hogy lendületesebben induljon a reggel?

GettyImages-1286359433
Olvasási idő kb. 3 perc

Utálom a hétfőt… Hangzik el Garfield szájából oly sokszor, és ez mára tömegeknél vált szállóigévé. Ki ne érzett volna már így? És kinek ne lenne a környezetében olyan ember, aki heti szinten elsóhajtja ezt?

Tényleg a hétfőt utáljuk a legjobban?

Egy 340 ezer önkéntes részvételével készült amerikai felmérés szerint a legtöbb embernek semmivel sem rosszabb a kedve hétfőn, mint a legtöbb munkanapon. Pontosabban a hétfő ugyanolyan érzéseket vált ki belőlük, mint a kedd, szerda vagy csütörtök.

Egyedül a péntek kivétel ezalól – a hét utolsó munkanapja mindenki hangulatát feldobja. Azt, hogy a hétvége miért kellemesebb, mint a többi nap, talán nem is kell magyarázni. Ki így, ki úgy, de valamilyen formában mindenki kiereszti az egész héten felgyülemlett stresszt, feszültséget, egy kicsit maga mögött hagyja a nyomást.

De akkor miért tartja magát mégis a mítosz, hogy a hétfő rosszabb, mint a többi nap?

Arthur A. Stone, a kutatás vezetője szerint a vasárnapról hétfőre tapasztalható hirtelen hangulatváltozás okozhatta a „hétfők vesztét” és a mítosz kialakulását. És ne feledjük: Garfield erre egy egész karriert felépített.

Nézzük, mit tehetsz a hétfők nyomott hangulata ellen!

1. Indítsd a napot egy jó teával

Igen, teával. A koffeinfüggőket persze nem kérjük, hogy a kávé helyett tegyék ezt, de az biztos, hogy egy jó kamillatea, ami oldja a szorongást, vagy egy frissítő zöld tea máris könnyebben indítja el a hetet.

2. Olvass egy kicsit

Kelj fel korábban, hogy a szokásos készülődésen és reggeli teendőkön kívül jusson időd még átgondolni a napodat, hetedet, sőt beleolvasni egy jó könyvbe. A reggeli aranyóra sokkal frissítőbb tud lenni, mint az esti önjutalmazás.

3. Vasárnap este feküdj le korán

Nagyban megkönnyítheted a hétfő reggeledet, ha előző este összekészítesz mindent, amit csak tudsz, és viszonylag hamar álomra hajtod a fejed.

4. Viselj színeset

Bizonyított tény, hogy a színek hatással vannak a hangulatunkra. Ha vidám színeket hordunk magunkon, esetleg még a színtípusunknak is megfelelően, azzal vidámabbá tesszük a hétfőnket.

GettyImages-1090838758

5. Változtasd meg a frizurádat

Változtass meg valamit a szokásos frizurádon. Bármilyen apróság is elég: akár egy más irányba fésülés, egy új hajgumi – a változás önmagában üdítően hat.

6. Vegyél valakinek egy apró meglepetést

Ezzel egy csapásra az ő és a magad hétfőjét is jobbá teszed, hiszen ki ne tudná, hogy jobb adni, mint kapni. (De persze azért kapni se rossz.)

7. Hallgass meg egy jó podcastot

A reggeli dugóban közlekedve a szokásos zene- vagy rádióhallgatás helyett most hallgass meg egy jó kis podcastot.

+1 Iktass be egy kis énidőt

A hétfő nyomottsága nem tűnhet el végképp, ha nem sikerül beiktatni valahová egy kis énidőt. Amikor hazaérsz, eressz egy kád vizet, gyújts meg egy gyertyát, és relaxálj kicsit.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek