svedorszag-fokusz

Az ország, ahol emókból, punkokból elegáns menedzserek válnak, ahol természetes, hogy a 16 éves lányok a barátjukkal alszanak, és ahol a munkabér egy része nemrég még vodka volt – Svédország 2.
A svédek társaságban nagyon visszafogott alkoholfogyasztók, mégis sok az elvonó – hamarabb megárt nekik, mint a japánoknak.

 

Cikkünk első részében közparkokban topless napozó svéd lányokról, a svédek holtig tanulásáról és a legendás gondoskodó államukról esett szó. Itt olvasható.

Emókból, punkokból elegáns menedzserek

A sportolók között is feltűnő, hogy mennyi a külföldi. (Már évekkel ezelőtt a svéd ökölvívók és más sportolók többsége színes bőrű volt, ami akkor még enyhe derültséget okozott az olimpiákon és más nagyobb versenyeken.)

Az ország legnépszerűbb és nagyon gazdag labdarúgóját Zlatan Ibrahimovicsnak hívják. A szórakoztatóiparban is sok sztár származik a legkülönbözőbb vegyes házasságokból.

A hajviselet terén ugyancsak nagy a liberalizmus, gyakorlatilag mindenféle frizura előfordul. (De senkit nem bámulnak meg, nem néznek utána.)

Sok fiatal öltözik feketébe, emónak vagy későpunknak, kopaszon vagy kakastaréjjal, rengeteg tetoválással, piercinggel és más polgárpukkasztó őrülettel, hogy aztán pár év múlva szuperelegáns menedzser és szolid üzletasszony váljék belőlük valamelyik világcégnél.

A gyerekek többsége – főleg északon – szőke, de nagyon sokan később már festetik a hajukat.
A fodrász és a kozmetikus – mint általában minden kézzel végzett egyedi szolgáltatás – itt drága, a svédeknek is.

 

A drága lakásbérlés kényelmes

A fiatalok hamar önállósodnak, már 16 évesen természetes, hogy a lányok együtt alszanak a barátjukkal. Elég sok az abortusz is, főleg a bevándorlók és a kevésbé művelt családok körében, pedig a védekezés minden formája elérhető.

Ha elérik a 18–20 éves kort, a szülők bérelnek nekik lakást, de a fiatalok a tanulás mellett is sokszor dolgoznak.

A lakásbérlés nagyon költséges, márpedig az itt élők 80 százaléka lakást bérel, és nem vesz, olykor még akkor sem, ha megtehetné. Az ingatlanok – főleg Stockholmban – méregdrágák. A magánbérlakásokért is évekig kell sorban állni, egy 16 éves gyerek esetében már beadják az igénylést az önkormányzathoz.

A fizetés több mint egyharmadát teszi ki legtöbbször a lakásbérleti díj, igaz, ebben benne van a hatalmas hűtőtől a mosogatógépig minden, akárcsak a menet közben felmerülő bármiféle javítás, háromévenkénti tapétázás, festés-mázolás és a havi rezsi legnagyobb része. A bérházak legtöbbjében működik egy nagy kapacitású mosó- és szárítógépterem, csak az itt lakóknak, akik itt mosnak, pár nappal előre percre beosztva, és utána természetesen mindent elpakolva, kitakarítva. A nagy bérházakban nem jellemző a saját mosógép. Ez is takarékosság!

A garázsbérlés ugyancsak nagyon drága, a parkolási szabályok pedig példátlanul szigorúak.

 

Szesz – csak különleges üzletekben

A fiatalok gyakran külföldön tanulnak, de itt is felbukkan az a jelenség, hogy a nagy önállóság ellenére későn lesznek igazán felnőttek – olykor még évekig a mama és a papa látja el őket.

Amíg nem válik belőlük szolid üzletember és családapa, addig kitombolják magukat – már tizenévesen bejárják a világot, fesztiválokon, meccseken csápolnak. Otthon tele vannak a szórakozóhelyek velük, de 21 év alatt nem szolgálják ki őket szeszes itallal, és nappal étteremben sem ihat sört vagy koktélt egy 20 éves lány vagy fiú.

Egyáltalán: csak különleges üzletekben árulnak tömény szeszt. (Tehát sem hipermarketben, sem múzeumban, trafikban, kis bodegában, szabadtéri büfében –  a Magyarországra látogató svédek ezen mindig meglepődnek.)

A System Bolaget speciális alkoholt árusító üzletláncra azért volt szükség, mert a svédeknek hamar megárt az alkohol. Száz évvel ezelőtt alkoholban fizették ki számukra a munkabér egy részét, hasonlóan ahhoz, ahogy az oroszoknak is „járt” a vodka.

 

Még a reklámokban sem szerepel

Akár a japánok, hamarabb elkábulnának az ilyen italoktól. Sok az alkoholelvonó intézet. Az alkoholizmust elsősorban betegségnek tekintik, nem pedig bűnös életformának.

A System Bolaget üzleteknek nincs kirakatuk. A nyitvatartási idejük korlátozott, és csak 21 éven felüliek vásárolhatnak ott.

Társaságban nem illik sokat inni. Inkább egy-egy pohár bort (sajnos nem magyart, hanem inkább olaszt, franciát, dél-afrikait), de azt, hogy egy egész üveg vodkát vagy whiskyt kitegyenek az asztalra, és ott hagyják, mintegy „szabad prédaként”, nem jellemző. Töltenek, jó sok jégkockával, és az üveg megy is vissza a hűtőbe vagy a zárt vitrinbe – vendégség idején is! Tömény alkoholt és cigarettát semmilyen reklámeszközön nem lehet reklámozni.

 

Legendás telefonhálózat, egyszerű mobilok

A fiatalok a világ összes zenekarát hamar megtekinthetik élőben, hiszen a svédek jól keresnek, meg tudják fizetni a legnagyobb sztárokat is. Nem gond megvenni a cd-ket, az mp3-lejátszókat, a legújabb technikai kütyüket, mobiltelefonokat. A nagyon bonyolult, ezerféle dolgot tudó mobiltelefonokkal itt senki nem villog, sőt újabban nagy keletje van az igen egyszerű, csak telefonálásra és sms-küldésre szolgáló mobiloknak, amelyeket a kisgyerekeknek és az időseknek vásárolnak. A vezetékestelefon-hálózat fejlettsége Svédországbna legendás – még a legkisebb szigeten is jelen van –, márpedig sok ezer sziget tartozik Svédországhoz, és számos közülük tehetősek magántulajdonában van, de ez sokszor 99 évig tartó bérlet inkább.

 

Ügyintézés, receptküldés e-mailen

A számítógépek rendkívül elterjedtek. Minden hivatalos ügyet el lehet intézni e-mailen. Sőt: aki nem interneten intézi bankügyeit, az „büntetést” kap. Ritka már a nyomtatott recept – az orvos elküldi azt a patikusnak e-mailen… És persze a házi feladatokat is így lehet nyomon követni.

A házi feladat egyébként, főleg kiskorban, ritka. A gyerekek az iskolában tanulnak, és ott is hagyják a könyveket, füzeteket a tanév végéig.

Színházba, moziba, kiállításra is sokan járnak, de a színház drága, és nem olyan népszerű szórakozási forma, mint nálunk.

A diszkó műfaja egyrészt kihalt, másrészt viszont retró formában újjáéledt. Sok a dzsesszklub, az underground banda, nagyon sok az amatőrzenész-társulat, és sokan énekelnek amatőr kórusokban is.

 

Nemzeti ételek félkészen vagy fagyasztva

A fiatalok nagyon szeretik a kávézókat, fantasztikusak a fagylaltozók (a svédek a világ egyik legnagyobb fagylaltfogyasztói), persze tele vannak a gyorséttermek, és nagyon sok a nemzeti különlegességeket kínáló hely.

Kevésbé jellemző a kínai étkezdék túlsúlya – nem úgy, mint nálunk. A japán és indiai éttermek nem sokkal drágábbak, mint a kínaiak. Újabban Stockholmban egy közép-európai ételeket kínáló étterem népszerű: szép türelmesen sorban állnak a svédek a délután 5-kor nyitó szlovák vendéglő előtt, és jóízűen falatozzák a nem annyira szlovák rántott húst.

Mivel a svédek már gyermekkoruktól gyakran járnak Görögországba, ezért a görög ételek különösen népszerűek.

Az összes nemzet konyhájának ételeit meg lehet venni félkészen vagy fagyasztva, görög muszakát vagy olasz lasagnét, indiai tandoori csirkét vagy thai tésztás fogást egyaránt.

 

Szent Iván éjjelén ünnepelnek

Jelen sorok írója szerint egyébként a svéd fogásokat kellene importálni – és ez részben meg is történt, hiszen az IKEA megszerettette velünk a köttbullart, a lazacot (milyen jó hozzá az egyszerű főtt, kapros krumpli meg az édeskés-kapros mustármártás). De említhetnénk a száraz barna kenyeret, a jó minőségű sajtot, vajat, kaviárt, a hercegnőtortát és a végeláthatatlan svéd erdőségekben szedett bogyókból készült dzsemeket. Nem utolsósorban pedig a nagyon finom csokoládékat, meg a svédek kedvenc nyári desszertjét, az epret vaníliafagylalttal, amelyet hatalmas tálakban kínálnak a svédek legnagyobb ünnepén, Midsommarkor, azaz Szent Iván éjjelén.

 

 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.