Egyre több cég mesterséges intelligenciával szűri az álláskeresőket – szakértőink segítenek a testreszabásban

GettyImages-1044965282

Felgyorsult ütemű valóságunkban az úgynevezett „nyugdíjas állások” már se nem létező jelenségek, se nem vonzó perspektívák, főleg a munkaerőpiacra lassan rázúduló Z generáció dinamikus, céltudatos és karrierorientált tagjai számára. Így mindenki számára fontos kompetenciává vált a megfelelő önéletrajz elkészítésében való jártasság. Akár több nyelven is, de az biztos, hogy pozíciónként profilra szabva. Többek között ennek rejtelmeibe avatnak be a JobGroup szakértői, Tál Mariann ügyvezető-helyettes, vezetőkiválasztási és direktkeresés-üzletágvezető, valamint Rischl Viktória munkaerő-kölcsönzési üzletágvezető.

Az álláskeresés digitális térbe való áthelyeződésével már foglalkoztunk szakértői segítséggel előző cikkünkben, de az olyan szakmai konkrétumokra most kerítünk sort, mint a kikopóban lévő motivációs levél, a kellően profilra szabott önéletrajz megkomponálása vagy a megfelelő online felületeken való keresés optimalizálása.

A szakértő csapat tagjai egyetértenek abban, hogy „a magyar piacon a legtöbb szegmensben nagyfokú munkaerőhiány van, ezért a vállalatok gyakran fordulnak munkaerő-közvetítő céghez, illetve böngészik a pályázó munkavállalókat gyűjtő adatbázisokat is.

Ha hirdetésre jelentkezünk, a CV-nek a lehető legjobban illeszkednie kell az adott álláslehetőséghez, és pozitív képet kell festenie a pályázóról, ezért

nagyon sok múlik a jó önéletrajzon és pályázati anyagon!” 

„A motivációs levelek egyre kevésbé elvártak, ezért ha nem kérik külön, akkor érdemes inkább az önéletrajzra koncentrálni” – tudjuk meg a tanácsadóktól. 

A legfontosabb tanács, hogy az önéletrajz mindig legyen naprakész, frissítsük a tapasztalatainkkal, és bár triviálisan hangzik, de fontos: az elérhetőségeinket is!

„Egyre több cég használ mesterséges intelligenciát az önéletrajzok szűrésére” – avat be a szakértő gárda. „Magyarországon egyelőre még csak támogató funkciót vesznek át az AI-szoftverek, és hús-vér emberek is mindenképpen átnézik az anyagot, de ettől függetlenül érdemes felkészülni a »robotoknak is írt« önéletrajzra.”

Javasolják még, hogy 

„a pályázatban szerepeljenek a legfontosabb kulcsszavak, és legyen jól olvasható, PDF-formátumú az anyag. Bár a speciális formázás hasznos lehet a személyiség átadásában, érdemes inkább a letisztultság mellett letenni a voksunkat.” 

CV

„Hála annak, hogy az önéletrajzok online készülnek, könnyen hozzá lehet ezeket igazítani a megpályázott pozícióhoz. Érdemes az álláshirdetést tüzetesen átnézni, és megkeresni a kapcsolódási pontokat a saját pályánkkal” – jegyzik meg a szakemberek. „Ezek lesznek azok a kulcsszavak, fontos kifejezések, eredmények, amiket érdemes belefogalmazni a pozícióhoz illesztett CV-be.

Ne torzítsunk, és ne állítsunk valótlanságokat a pályázás során, mert könnyen visszaüthet!

Emellett figyeljünk rá, hogy:

mindig odaillő anyagot küldjünk be a hirdetésre, ne keverjük össze a különböző önéletrajzainkat.

Az önéletrajz álláshirdetéshez igazítását segítheti, ha pontos célokkal és elképzelésekkel rendelkezünk a karrierünket illetően, mert így akár előre is elkészíthetünk néhány lehetséges önéletrajzot. Például releváns back-office tapasztalattal elkészíthetünk egy irodavezetői, egy HR-adminisztrátori és egy általános asszisztensi verziót is” – szól a hasznos tanács.

A technika segít a CV gyors aktualizálásában
A technika segít a CV gyors aktualizálásábanLaylaBird / Getty Images Hungary

„A Covid–19-járvány miatt számos munkahely megszűnt, sokan kényszerültek váltani, új szakmába fogni” – jegyzik meg.

„Ha ilyen helyzetben vagyunk, ezt érdemes őszintén kommunikálni az önéletrajzunkban.”

„Amennyiben ezek relevánsak, belekerülhetnek az önéletrajzba, kiemelve azokat a megszerzett képességeket, amik a megpályázott pozíciónál is hasznosak lehetnek” – jegyzik meg a tanácsadók.

Home office?

„Szintén a koronavírus hozta változás az egyre elterjedtebb hibrid vagy távmunkavégzés, így az önéletrajzokban, motivációs levelekben egyre inkább felértékelődnek az ehhez kapcsolódó képességek, például kommunikációs képességek, digitális eszközismeretek vagy az alkalmazkodóképesség” – fogalmazzák meg a szakértők tapasztalataikat.

Érdemes a pályázatba a távmunka iránti nyitottságunk mértékét is belefogalmazni.

„Mivel a home office világában egyre kevesebbet találkoznak a munkavállalók feletteseikkel, az elért eredmények kerültek fókuszba. Az önéletrajzban is a feladatorientált megfogalmazás helyett egyre elterjedtebb az eredményorientált megközelítés, ahol az általunk elért (akár számszerűsíthető) sikereket, mérföldköveket soroljuk fel az adott tapasztalatunkhoz köthetően” – tanácsolják a szakemberek. 

LinkedIn

Az online álláskeresésnek ma már szinte elkerülhetetlen része a LinkedIn-profil. A szakemberektől megtudhatjuk, hogy „Magyarországon már több mint 1 millió felhasználója van a portálnak, és a HR-esek 87%-a itt is ellenőrzi a pályázókat (JobVite). A LinkedIn-profil valójában az önéletrajz kiegészítése – itt lehetőség nyílik részletesebben bemutatkozni, megmutatni szakmai tudásunkat, hátterünket. 

A kitöltés során az önéletrajzra is jellemző tanácsokat érdemes megfogadni: legyen naprakész, teljesen kitöltött a profil, állítsunk be professzionális profilképet, és használjuk a rendelkezésre álló funkciókat, blokkokat annak érdekében, hogy jól be tudjuk magunkat mutatni.

Fontos platform lehet, de nem mindegy hogyan használjuk
Fontos platform lehet, de nem mindegy hogyan használjukhocus-focus / Getty Images Hungary

„A profil kitöltésekor különösen fontosak a kulcsszavak, amik alapján megtalálhatnak minket a HR-esek. Ezeket cserélgetés helyett érdemes inkább folyamatosan bővíteni, ahogy új képességeket szerzünk. Tovább növeli a láthatóságunkat, ha beállítjuk az »Open to work« opciót. Természetesen a téma ennél sokkal behatóbb vizsgálatra is érdemes, melyekről érdemes tájékozódni” – javasolják a tanácsadók.

„A LinkedIn az álláskeresésre is lehetőséget ad. A Jobs fülön álláshirdetésekre jelentkezhetünk, akár közvetlenül a profilunkkal, de emellett érdemes építeni a kapcsolati hálónkat, munkaerő-közvetítőket, recruitereket, HR-tanácsadókat és szimpatikus cégeket kontaktálni, követni, hogy időben (akár a publikussá válás előtt) értesüljünk egy-egy lehetőségről” – hívják fel a figyelmet, hozzátéve: „A LinkedIn használatával kapcsolatban is számos részlet jöhet még jól, amelyeket fontos megismerni.”

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra