10 tipp, hogy okosabbnak tűnj, amikor először találkozol valakivel

GettyImages-185094049

Az első benyomás fontos, már csak azért is, mert sokszor ez dönti el, hogy lesz-e alkalmunk másodikat vagy harmadikat hagyni. Amikor először találkozunk valakivel, aki számunkra fontos (legyen az potenciális randipartner vagy leendő üzlettárs), a legjobb képet szeretnénk mutatni magunkról.

De mindegy is, milyen a leendő kapcsolat jellege, arra, hogy okosnak és intelligensnek tartsanak bennünket, a legtöbben igenis vágyunk. Alapok nélkül persze nem megy: ha összeférhetetlen, szűk látókörű alkat vagy, ha véleményedet a legmeggyőzőbb érvek sem változtatják meg, ha korlátozó hiedelmeid alapjaiban szabnak gátat az újdonságok befogadásának, próbáld inkább más módon lenyűgözni új ismerőseidet. Ha azonban van benned nyitottság az újra, és alapvetően is egész intelligensnek ismernek, figyelj, mert tanácsadók szerint van 10 olyan apró trükk, amikkel az első benyomás ebben az értelemben is sokkal pozitívabb lehet.

#1 Legyél csöndben (de legalábbis beszélj kevesebbet és hallgass többet)

A mások meghallgatására való képesség nagyon fontos és szerencsére könnyedén fejleszthető készség, ami abban segít, hogy társalgáskor mindig arra reagálj, ami valóban elhangzott. Ezzel nemcsak okosabbnak és figyelmes társalgónak tűnsz, de a saját pecsenyédet is nagyobb lángon sütögetheted, hiszen ha tényleg figyelsz arra, ami elhangzott, jobban tudsz ellenvéleményt is megfogalmazni, ha szükséges.

#2 Tegyél fel egyszerű, de lényeglátó kérdéseket

A kérdések nemcsak arról szólnak, hogy nem tudsz valamit, hanem azt is mutatják, hogy nagyon szeretnél képben lenni egy adott témával kapcsolatban. Ez nagyon intelligens benyomást kelt. Ahhoz, hogy igazán jó kérdéseket tegyél fel, három kritériumnak kell megfelelned. 

Legyél releváns, vagyis ne olyat kérdezz, ami témán kívül van, vagy azt mutatja, hogy nem fókuszálsz. Kérdezz egyrészt pontosat és a lényeget érintőt (vagyis az első állásinterjún például ne a munkahelyi kantinról vagy arról, hogy szokott-e csapatépítő lenni), mert ettől a gondolkodásod is éppen ilyennek fog tűnni. Másrészt pedig tégy fel nyitott végű kérdéseket, hogy a társalgás kreatív mederben folyhasson tovább. Ha ilyen kérdéseket teszel fel, biztos lehetsz benne, hogy beszélgetőpartnered is élvezi majd a társalgást és szívesen gondol rá (és rád) vissza. 

#3 Tartsd a szemkontaktust, de ne vidd túlzásba

Biztos ismered azt a típust, aki beszélgetés közben a földet bámulja vagy mögéd néz, és azt is, aki folyamatosan és kíméletlenül bámul a két szemed közé. Ha el akarod kerülni ezeket a hibákat, csak arra figyelj, hogy egyrészt ne jobbra-balra és mellétekintgess a partnered arcának, másrészt kövess egy egyszerű szabályt. Ha a beszélgetés közben kevesebb mint 30 százalékban nézel a másik szemébe, gyengeséget, ha 70 százaléknál többet, akkor agressziót sugárzol. Maradj valahol a kettő között és váltogasd a direkt szemkontaktust elgondolkodós oldalra nézéssel vagy fejbiccentéssel.

#4 Használj és használj jól idézeteket

Instant okos beszélgetőpartnernek tűnsz, ha jókor, jó helyen, és ami a legfontosabb, pontosan használsz idézeteket. Az az ember, akinek tele a tarsolya frappáns és a témába vágó citátumokkal, nemcsak okosnak, de műveltnek, olvasottnak is tűnik. Egyébként tényleg okosabb, aki tud idézni: az idézetek keresése és memorizálása közben fejlődik a szókincs, a memória és a képzelőerő is, mert az elméd rugalmassága is kell ahhoz, hogy megfelelő időben a megfelelő aranyköpést alkalmazhasd.

#5 Aludj eleget

A pihentető és kellő mennyiségű alvás áldásos hatásairól már sokat írtunk, tudjuk, hogy segíti a regenerálódást, megvéd egyes fizikai és lelki eredetű betegségektől is. Ha pedig az intelligenciáról van szó, megint kényelmesen támaszkodhatsz rá: ha eleget – értsd legalább 7-8 órát  alszol, élesebb, pontosabb leszel a társalgásban, kisebb eséllyel követsz el hibákat, és maximálisan ki tudod használni az intellektuális kapacitásodat.

#6 Viselj szemüveget

Nincs mit tenni: a popkultúra szemüvegesnek ábrázolja a legélesebb elméket, ráadásul sokakban él egy olyan téves elképzelés is, hogy a sok olvasás rontja a szemet, következésképp a szemüveges embernek rendkívül olvasottnak is kell lennie. Érdemes tehát szemüvegben pompázni. De csak akkor, ha tényleg kell! Ha egyébként is látásjavításra szorulsz és állásinterjún kell bizonyítanod, kontaktlencse helyett válts szemüvegre, és végképp felejtsd el a hunyorgást.

#7 Legyél jó illatú

Férfiak, figyelem! Az, hogy a vonzerőt növeli egy jól megválasztott, nem tolakodó illat, nem is kérdés, és kutatási eredmények azt is igazolták, hogy férfiak esetében különösen nagy jelentősége van a jó kipárolgásnak a megítélés szempontjából. Az illatos férfi tisztának, igényesnek és korrektnek tűnik ugyanis. Jó illatod nemcsak a dezodoroktól, parfümtől vagy arcszeszedtől lehet, jó szolgálatot tesz egy megfelelő öblítő és ropogós illatot adó vasalás is. 

#8 Nézz ki jól

Nem, nem folyamatos puccra gondolunk, de kutatások szerint azok, akik adnak a megjelenésükre, akik tiszta és ápolt ruhában jelennek meg, és még inkább, akiknek van valamilyen rájuk jellemző stílusuk, a többiek számára intelligensebbnek tűnnek. Tehát ahelyett, hogy teljesen random módon öltözködnél, keresd meg a saját stílusod, ragaszkodj hozzá, és akkor is öltözz fel tisztességesen, ha csak a sarki boltba ugrasz le. Ki tudja, kivel sodor ott össze a szél?

#9 Viselj egy kis pirosat 

A piros szín egyből felkelti az emberek figyelmét, ezáltal azonnal a középpontba helyezi viselőjét. Az sem véletlen, hogy földünk országainak 77 százaléka büszkélkedhet piros színt is tartalmazó lobogóval. Ahogy ez a szín erőt, vitalitást és potenciált sugároz az adott országról, úgy mutatja rátermettebbnek viselőjét is.

#10 Tarts lépést a technikával

Tény, hogy ma is van egyfajta intellektuális sármja a világból kivonult kócos, kordnadrágos alaknak, aki még 2021-ben is nyomógombossal telefonál, de az is tagadhatatlan, hogy egyre kevésbé tűnik különlegesnek, és egyre inkább elvarázsoltnak egy ilyen szerzet. Ha azt szeretnéd, hogy már az első alkalommal komolyan vegyenek, villantsd az okosórát, felejtsd otthon a papíralapú jegyzeteket és fizess a telefonod segítségével.

Okos, pláne kiemelkedően okos ember nem terem minden bokorban, arra viszont mindannyiunknak megvan a lehetősége, hogy a legtöbbet hozzuk ki adottságainkból. A fenti tippek segítségével, és ha kedves, figyelmes és előzékeny vagy a környezeteddel, egy IQ-teszt számeredményétől függetlenül okosnak és intelligensebbnek fognak tartani.

Instagram vs. valóság - A csillámpor alatti igazságról őszintén


Hogyan befolyásolja az emberek önképét a közösségi média, milyen árnyoldalai vannak a modellkedésnek, illetve mennyit számít a forma (szépség) mögötti tartalom (személyiség) a siker elérésében? A Femina Klub februári vendégeként Kajdi Csaba modellügynökség tulajdonos, influenszert kérdezi Szily Nóra.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el.

Időpont: 2023. február 27. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra