Naponta egy almán éltem

Olvasási idő kb. 7 perc

anorexiaA fiatalon elhunyt Brittany Murphy esete újra az anorexiára irányította a figyelmet – dietetikusunk új sorozatában bemutatja az összes ismert evészavart, amelyek közül elsőként a karcsúság iránti vágy miatt önpusztítással is járó anorexia nervosára térünk ki. 

cikk-tipus-altalanos
Az anorxia sok esetben azokat érinti, akiknek a munkaeszköze a tökéletes test, de akadnak olyanok is, akik megfelelési kényszerből  vagy szexuális bántalmazás miatt éhségsztrájkolnak.

“Nálam az anorexia az egész akkori életem elleni tiltakozást jelképezte. Úgy éreztem, az éhezés az egyetlen dolog, amit befolyásolni vagyok képes. Furcsa, de annyira apatikus és tompa állapotban voltam a betegség alatt, hogy nem sok mindenre emlékszem abból az időszakból. Mikor először orvoshoz kerültem, 42 kilót nyomtam. A legszörnyűbb az volt, hogy láttam a családom szenvedését. Naponta egy almát és pár szem kekszet ettem, és egy liter vizet ittam. Megritkult a hajam, besárgultam, állandó gyengeség gyötört, a bőröm annyira elvékonyodott, hogy kisebesedett a szinte már átütő csontjaimtól” - írta egy lány évekkel ezelőtt a sziget.hu-n, aki 16 éves korában, családterápia segítségével gyógyult ki a betegségéből.
 

Munkaeszközük a tökéletes test

A szakszóval anorexia nervosa nevű betegség lelki eredetű étvágytalanságot takar. Elsősorban fiatal lányok, nők esnek áldozatául, de a metroszexuális férfiszépségidálok korában mind gyakrabban (elsősorban homoszexuális) férfaknál is előfordul. Különösen veszélyeztettek azok, akiknek munkája a szépséggel, a tökéletes testtel kapcsolatos. Közéjük tartoznak a modellek, színésznők, énekesnők, táncosok, a különféle esztétikai sportágak képviselői,  tornászok, ritmikus sportgimnasztikázók, illetve a testépítők, műsorvezetők, a szépségiparban dolgozók, akár fodrászok és kozmetikusok is. De ide sorolhatók a kamaszlányok is, akiknek testképét, énképét még könnyen befolyásolják a címlapokon, klipekben, interneten megjelenő csontsovány, rendszerint photoshoppal korrigált testű sztárok.

Az anorexiára jellemző a kornak és a testmagasságnak megfelelő normál testtömegnél legalább 15 %-kal kisebb testtömeg, az elhízástól való, többnyire valótlan félelem, az énkép, testkép zavara, vagyis hogy a valóságosnál kövérebbnek érzi magát az amúgy sovány illető. Nőknél a menstruáció a kórosan alacsony testzsír-százalák miatt többnyire el is marad. Az evészavarral küzdők élete szinte csak az evés, pontosabban a nemevés körül forog.
 

Megint mennyit zabáltam

a1Túlságosan sokat foglalkoznak alakjukkal, az elfogyasztott ételek, italok energiatartalmával. Hacsak lehet, minden idejüket testedzéssel, esetenként hashajtással, hánytatással tölti, hogy a már szinte nem is létező zsírpárnáik növekedését megakadályozzák. Amikor már minden kötél szakad, egy-egy falásroham követheti a hosszas éhkoppot, amit újabb önsanyargatás vált fel. Az anorexiásokra jellemző, hogy gyakran a dietetikusnál is pontosabban ismerik a tápanyagtáblázat adatait, a személyi edzőnél is nagyobb kitartással járnak a fitneszterembe és gyakori vendégek a patikában is, hátha újabb fogyókúrás szer jelent meg a piacon, lehetőleg vény nélküli formában.

Nőként persze természetes, hogy sokat törődünk a testünkkel, de nem egészséges, ha ezen filózunk a nap 24 órájában. A reklámok, filmek, bulvárcikkek, sztárfotók elérhetetlen ideált közvetítenek, illetve csupán plasztikai sebész segítségével megvalósítható idomokat, kontúrokat követelnek meg. Nem csoda, ha szinte nincs is vagy legalább is kevés az olyan nő, aki tökéletesen elégedett a testével. Ez egy öngerjesztő folyamat. Elég csak egy női mosdóban, öltözőben zajló beszélgetésbe belehallgatni. Közkedvelt témáink egyike ugyanis, hogy egymásnak panaszkodunk: itt nagy, ott kicsi, már megint mennyit zabáltunk és ha egyszer végre beleférnénk az áhított méretű nadrágba, biztosan meg is jelenne a várva várt herceg… Ebbe a ringlispílbe még az amúgy irigylésre méltó alakú barátnőink is könnyen beszállnak és elhűlve mutogatják a csak nagyítóval látható hájacskájukat, amit a barátjuk pedig éppen szexisnek tart. Innen aztán nem sok lépés kell valamiféle testkép-, evészavar kialakulásához.
 

A sikerorientált családok éhségsztrájkja

A betegség hátterében nem csak a zsírpárnák elleni küzdelem állhat. A szigorú, sikerorientált, csak a maximális teljesítményt elfogadó szülők gyermekei is visszautasíthatják az ételt, ezzel manipulálva családjukat, környezetüket. Az effajta éhségsztrájk „kiváló” figyelemfelhívó értékű lehet az elhanyagolt, öngyilkos hajlamokkal bíró tinik számára is. Emellett sajnos a fiatalkori, rejtve maradt szexuális bántalmazás, a nőiség, női szerep elutasítása is okozhat evészavart. A kisfiús alkatúvá fogyott lányok így azáltal utasítják el a férfiak közeledését és egy esetleges aktus lehetőségét, hogy szinte semmi kívánni valót nem hagynak magukon.

a2

Ahogyan a túlsúly, elhízás sem csupán esztétikai probléma, úgy az anorexia sem csak a kiálló bordák, csontos fenék elborzasztó látványa miatt ad okot az aggodalomra. A kórosan alacsony energia-bevitel fiatalkorban komoly problémákat okozhat. Előfordulhat, hogy a kamaszkori koplalás miatt nem kellően kifejlődött belső nemi szervek miatt később nem lesz sikeres a babaprojekt. A csontok épségéhez nélkülözetetlen ásványi anyagok, vitaminok hiánya és a nem megfelelő hormontermelés miatt már fiatalon fenyegethet a csontritkulás és az ebből eredő gyakoribb csonttörés. A bőr gyakran száraz, repedezett, puha szőrrel (úgynevezett lanugóval) fedett és a hajhullás sem ritka. A rendszeres önhánytatás miatt a gyomorsav felmarja a fogzománcot és a nyelőcsövet is. A hiányos táplálkozástól lecsökkent immunitás fogékonnyá tesz a fertőzések iránt. A szükséges tápanyagok hiánya és a felborult ionháztartás következtében nem ritka a szívmegállás sem. Ez a leggyakoribb oka az anorexia okozta halálozásnak, feltételezések szerint Brittany Murphy halála is erre vezethető vissza, de az utóbbi években sokat cikkeztek azokról a huszonéves koruk elején járó brazil modellekről is, akiknek kitartó éhezés után megállt a szíve.
 

Az alapbetegség rejtve maradhat

Előbb-utóbb az anorexiás maga jut el különböző orvosokhoz az eltérő problémái miatt, például nőgyógyászhoz, fogorvoshoz, kardiológushoz, az alapbetegség azonban sokáig rejtve maradhat. Szerencsés esetben már az intenzív osztályra kerülés előtt megkezdődik a több szakembert, orvost, pszichológust, dietetikust igénylő hosszú, akár évekig tartó terápia, amelyben a családtagok, barátok szerepe is nélkülözhetetlen. Éppen ezért kitartónak kell lennünk, ha anorexiás vagy annak tűnő barátunkon szeretnénk segíteni. Valószínűleg ő maga sosem vallaná be, hogy valami nincs rendben. Sőt, számára talán teste negatív jelzései el is törpülnek az egyre kevesebbet mutató mérleg láttán.

Próbáljunk kibújni a divat, média irányítása alól és ne akarjunk minden áron mások elvárásainak megfelelni- tanácsolják azok, akik a megelőzésre hívják fel a figyelmet. Ha van gyerekünk, vagy csak tervezzük, járjunk elől jó példával, ne azt lássa, hogy egy nő élete csak a fogyókúráról, lemondásról, kilókról, centikről szól. Legyünk elfogadóak és türelmesek a testünkkel szemben, ugyanakkor tegyünk meg mindent, hogy minél tovább egészséges maradhasson.

Sorozatunk következő részeiben olyan betegségeket mutatunk be, mint a  bulímia, ortorexia, pregorexia, valamint az elősorban férfiakat érintő izomdiszmorfia.

 

cikk-tipus-linkek

Fogyni gyümölccsel?

Tényleg használ-e a gyümölcskúra? Hogyan és milyen reményekkel alkalmazhatod? Vajon visszajön-e a végén, ami közben lement? Dietetikusunk a gyümölcsös diétákról, no és arról, miért egészséges egy kis fekete csoki.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek