Barátból is lehet túl sok: ennyi az ideális a pszichológusok szerint

GettyImages-519330726
Jakab Viktória

Jó érzés, ha a közösségi oldalon sok ismerősünk van, de vajon mennyi közülük az igazi barát?

Életünk során rengeteg embert ismerünk meg. Ha csak az óvodát, iskolát, munkahelyet nézzük, már az is nagyon sok, és akkor még nem beszéltünk az élet egyéb területeiről. Ebből a sok ismeretségből néhány elmélyül, némelyik megszakad. Ha minden kedves ismerősömmel szeretném tartani a kapcsolatot, akivel eddig összehozott a sors, elég nagy bajban lennék, mert biztos vagyok benne, hogy nem jutna időm mindenkire. De vannak néhányan, akikkel rendszeresen találkozunk, hol gyakrabban, hol hosszabb szünetekkel, megosztjuk egymással életünk vidám és kevésbé vidám részét is, és egy ilyen barát igazi kincs.

Kellenek a barátok, hogy jól legyünk

Egy több mint 6500 résztvevővel végzett vizsgálatban azt tanulmányozták, hogy mennyire befolyásolja a baráti körünk nagysága a pszichológiai jóllétünket. A résztvevőknek kérdőíveket kellett kitölteniük 42 évesen, amelyben részleteket adtak meg párkapcsolati és munkahelyi állapotukról, valamint arról, hogy milyen életkorban hagyták el a nappali oktatást. A kutatók felmérték, milyen kiterjedt baráti hálózattal rendelkeznek az alanyok, és összefüggésre bukkantak a nappali oktatás befejezésekor betöltött életkor és a barátok száma között. 

A férfiak esetében, ha 16 éves koruk után nappali tagozaton folytatták a tanulmányaikat, az csökkentette az esélyét, hogy sok barátjuk legyen a teszt időpontjában, míg a nőknél ez épp növelte.

45 és 50 éves korban megismételték a teszteket, és úgy találták, hogy azok a résztvevők, akiknek 10 vagy több olyan barátjuk volt, akikkel rendszeresen tartották a kapcsolatot, lényegesen jobb pszichológiai jóllétről számoltak be, mint a többiek. Különösen nagy volt az eltérés azokhoz képest, akiknek egyáltalán nem volt barátjuk. Az eredmények függetlenek voltak attól, hogy a nyilatkozók párkapcsolatban éltek-e, vagy volt-e mentális problémájuk a múltban. Férfiaknál a rokoni kapcsolatok is befolyásolták a jóllét érzését, de kevésbé, mint a barátok megléte, viszont a nőknél a rokonok hiánya nem volt olyan negatív hatással, mint a barátoké.

Mennyi idő után mondhatjuk, hogy valaki igazi barát lesz, nem csupán jó ismerős?
Mennyi idő után mondhatjuk, hogy valaki igazi barát lesz, nem csupán jó ismerős?Oliver Rossi / Getty Images Hungary

Jót tesz testnek és léleknek

A társas kapcsolatok pozitív hatással vannak arra, mennyire vagyunk megelégedve az életünkkel, ami az általuk nyújtott előnyökkel magyarázható. Először is, a kapcsolatok, amelyek kulcsszereplők önérzetünk megerősítésében, kielégítik az emberi összetartozás iránti alapvető szükségletünket, és a pozitív megerősítés forrásai. A szubjektív jóllét szintje növekszik, ha van néhány olyan ember az életünkben, akikben meg tudunk bízni, és akikkel megbeszélhetjük a problémáinkat vagy fontos ügyeinket. Egyes kutatások még arra is rávilágítottak, hogy nemcsak pszichés, de fizikai egészségünk is nagyobb biztonságban van, különösen idősebb korban, ha ápoljuk társas kapcsolatainkat. 

De nem a mennyiség a lényeg

Már egyetlen közeli bizalmas barát megléte is óriási jelentőségű, és nagy támogatást jelent. Egy kutatásban gyermekek stresszhormon-, vagyis kortizolszintjét vizsgálták olyan stresszes helyzetekben, amikor jelen volt a legjobb barátjuk, és amikor nem. A nyálmintáik alapján megállapították, hogy a legjobb barát jelenléte nagymértékben csökkentette a kortizolkoncentrációt, tehát a gyerekek kevésbé stresszeltek, ha ott volt velük a barátjuk.

Mennyi az ideális?

Robin Dunbar evolúciós pszichológus egy tanulmányában megállapította, hogy az emberek kognitív módon akár 150 értelmes társadalmi kapcsolatot is képesek kezelni, amelyek közé tartozik a család és a barátok is. Tehát ha találkozunk velük, tudjuk, ki kicsoda, honnan ismerjük, kiket ismer, mi történt vele, amiről tudomásunk van. De ezek a kapcsolatok nincsenek egy szinten. Sokukat inkább nevezhetjük havernak, jó ismerősnek, de nem velük fogjuk megosztani, ha most szakítottunk a párunkkal. A tanulmány szerint ebből a több tucat ismerősi kötelékből mindössze ötöt nevezhetünk szoros barátságnak. Egy 2020-as tanulmány is alátámasztja, hogy 3-5 közeli barátság elegendő ahhoz, hogy elégedettnek érezzük magunkat. 

Egy igazi barátra akkor is számíthatunk, ha baj van
Egy igazi barátra akkor is számíthatunk, ha baj vanGhislain Marie David de Lossy / Getty Images Hungary

Mikor lesz valaki közeli barát?

A közeli barátok azok, akik körében igazán önmagunk lehetünk, elengedhetjük magunkat. Nincs szükség öncenzúrára vagy valamilyen szerep eljátszására, mert olyannak ismernek és fogadnak el, amilyenek valójában vagyunk. Hozzájuk fordulunk tanácsért, ha nehézségekbe ütközünk, velük osztjuk meg, ha valami fontos történt az életünkben. Az intimitás ilyen szintjének elérése egy személlyel jelentős időbefektetést igényel. Tanulmányok szerint minimum 200 óra együtt töltött idő után alakul ki, ami majdnem négy év, ha heti 1 órával számolunk. 

A távolság sem akadály

Sokszor gyerekkori barát vagy kolléga válik legjobb baráttá, akikkel a legtöbb időt töltjük. Ezek a kapcsolatok nagyon erősek, mert már nagyon sok időt, energiát fektettünk bele kölcsönösen, és valószínűleg nem szakadnak meg nagyobb földrajzi távolság esetén sem. Általában az ilyen régi barátokkal fordul elő, hogy ha hosszabb ideje nem találkoztunk, akkor is ott tudjuk felvenni a fonalat, ahol legutóbb elhagytuk, azonnal megtaláljuk a közös hangot.

Jó dolog, ha az embernek nagy ismeretségi köre van, sok az ismerőse a közösségi hálón. A szociális kapcsolatok fontosak, de nem pótolhatják a bizalmas barátokat. Az igazán közeli barátok száma, akikkel időt tudunk szánni egymásra, korlátozott. Az időnk véges és nagyon értékes, ezért jól meg kell fontolnunk, kinek ajándékozunk belőle.

Instagram vs. valóság - A csillámpor alatti igazságról őszintén


Hogyan befolyásolja az emberek önképét a közösségi média, milyen árnyoldalai vannak a modellkedésnek, illetve mennyit számít a forma (szépség) mögötti tartalom (személyiség) a siker elérésében? A Femina Klub februári vendégeként Kajdi Csaba modellügynökség tulajdonos, influenszert kérdezi Szily Nóra.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el.

Időpont: 2023. február 27. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra