Ez 3 félelmed tart vissza attól, hogy idegenekkel beszélgess a szakértők szerint

GettyImages-108315103

Inadba száll a bátorságod, ha ismeretlenekhez kell odalépned? Rettegsz a társas összejövetelek alkalmával, nehogy meg kelljen szólítanod valakit a tömegben? Az új munkahelyeden igyekszel inkább csendben meghúzódni a sarokban? Szakértők magyarázzák el, miért félsz idegenekkel beszédbe elegyedni, és segítenek, hogyan lendülj át az akadályokon.

Ugyan napjainkban rengeteg ismeretség kötődik online, a leghatékonyabb módszer, hogy új ismerősökre, barátokra tegyél szert, továbbra is az, ha személyesen megszólítasz valakit egy társaságban. Sokan azonban félnek kezdeményezni, és inkább visszahúzódnak zavarukban, ahelyett, hogy nyitnának mások felé.

Medium szerzője, Boateng Sekyere profi fotós, író és blogger azt fejtegette, mi lehet ennek az oka: írásában két pszichológus-szakértő, Gilliam M. Sandstrom, az Essexi Egyetem munkatársa és Erica J. Boothby, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója megállapításait vette számba, akik három fő félelmet soroltak fel, és arról is értekeztek, miként lehet orvosolni ezeket.

1. Attól félsz, hogy rosszul sül el a beszélgetés

Sokszor azért nem mersz odamenni másokhoz, mert előre bebeszéled magadnak, hogy úgysem lesz jó vége a dolognak – az egész beszélgetés erőltetett, vontatott és kellemetlen lesz, leendő partnered pedig alig várja, hogy vége szakadjon és mehessen a dolgára. A negatív élménytől, a kudarctól való félelem leülepszik az elmédben, és csírájában kiirtja már a gondolatát is annak, hogy kezdeményezz. A megoldás ebben az esetben az, ha összeszeded azokat a pozitív dolgokat, melyeket egy társalgás, majd az ebből adódó új ismeretség nyújthat, illetve – ha voltak ilyenek – a korábbi kellemes beszélgetések emlékeit idézed fel. A rossz gondolatokat hessegesd el, és gondolj arra, ha mégsem sikerülne úgy a társalgás, ahogy szeretnéd, semmi komolyabb következménye nem lesz.

Kínos élmény lehet egy kellemetlen beszélgetés, pláne idegenekkel
Kínos élmény lehet egy kellemetlen beszélgetés, pláne idegenekkelcorners74 / Getty Images Hungary

2. Attól tartasz, mások nem akarnak majd veled beszélgetni

„Miért éppen velem akarna bárki is szóba elegyedni? Annyi mindenki van a társaságban, aki sokkal érdekesebb, sőt, értékesebb személyiség nálam!” Az önbizalomhiány szintén gyorsan megöli a kezdeményezőkészséget, és elhiteti veled, hogy nem vagy elég érdekes beszélgetőpartner mások számára – a gátlások ledöntéséhez a saját magadról alkotott képeden kell javítanod, meggyőznöd magad, hogy semmivel sem vagy rosszabb, mint bárki más a teremben. Fontos, hogy minél pozitívabb első benyomást kapjon rólad az, akihez odalépsz: ügyelj a jó megjelenésre, öltözz csinosan, ha társaságba mész, sose akarj kócos hajjal, szakadt ruhában ismeretlenek elé toppanni. Minél jobban érzed magad a bőrödben, annál biztosabb, hogy mások is szívesen ismerkednek meg veled.

3. Azt gondolod, béna beszélgetőtárs vagy

A harmadik leggyakoribb indok, ha nem bízol a társalgási képességeidben: attól félsz, csak dadogni fogsz, alig bírsz majd megszólalni, és ha igen, akkor is rendkívül unalmasnak bizonyulsz, és semmilyen érdekes témát nem tudsz felhozni. A jó hír, hogy ezek a képességek gyakorlással, odafigyeléssel fejleszthetők: nem kell azonnal belevetned magad a társasági élet dzsungelébe, először próbálj meg rövid, pár mondatos beszélgetést kezdeményezni például a szomszéddal, a postással, a pénztárossal, de a tükör előtt is gyakorolhatsz, amíg készen nem állsz az éles bevetésre. Mielőtt odalépnél a kiszemelt beszélgetőpartnerhez, nyugodtan szedd össze a gondolataidat és gyakorold el fejben a beszélgetést – hogyan indítasz, milyen témákat akarsz felhozni, mit reagálsz, ha a másik fél erre vagy arra kormányozza a párbeszéd menetét.

Összességében a legfontosabb, hogy bízz a saját képességeidben és ne félj a kudarctól. Mindkét pszichológus szakember úgy véli, a legnehezebb a kezdeti félelmeken átlendülni: amint sikerült elindítani a beszélgetést, magával ragad az iram és nem ereszt, ezért ne félj beugrani a mély vízbe.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra