Ez a fagyasztott zöldség mindig legyen otthon: a szívet és az emésztőszerveket is védi

GettyImages-1410244166
Olvasási idő kb. 5 perc

A zöldborsó rengeteg, a szervezet számára hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, segíti az emésztést és a szív működését is, így érdemes belőle bespájzolni télre, és sokszor fogyasztani belőle. A szakemberek szerint ráadásul amiatt sem kell aggódnod, ha épp nincs kerted, és fagyasztott változatot kell venned belőle.

A zöldborsónak viszonylag alacsony a glikémiás indexe, magas rosttartalma révén pedig az inzulinrezisztensek számára is kimondottan jó választás. Remekül eltelít, sokféleképpen variálható, arra azonban figyelni kell, hogy a konzervváltozatok gyakran magas nátriumtartalmúak, érdemes fagyasztottat vagy alacsony sótartalmút keresni belőle a boltban.

A borsó gazdag káliumban, magnéziumban, K-vitaminban és karotinokban, amelyek segítik a szívműködést, és stabilizálják a vérnyomást, de bőven van benne sejtvédő és immunerősítő szelén, magas a fehérje- és élelmirost-tartalma is, amely védi az emésztőszervek egészségét is.

Mi a baj a fagyasztottal?

Időről időre felbukkannak olyan állítások, hogy a fagyasztott élelmiszerek nem olyan táplálóak, mint a friss élelmiszerek, de ez valójában nem igaz. Valójában a fagyasztás segít az élelmiszereknek idővel megőrizni a vitaminokat és az ásványi anyagokat, és sokkal jobb döntést jelentenek a konzervváltozatoknál. A philadelphiai székhelyű dietetikus, Emily Wundernak az összes elérhető fagyasztott élelmiszer közül kellett kiválasztania azt, amelyik szerinte a legjobb, legegészségesebb döntés.

A szakember azt javasolja, hogy mindig legyen fagyasztott borsó otthon, szerinte ez az egyik legtökéletesebb alapanyag.

Hol a borsó?
Hol a borsó?Eshma / Getty Images Hungary

„A fagyasztott borsó a keményítőtartalmú zöldségek egészségügyi előnyeivel rendelkezik, miközben növényi alapú fehérjeforrást is biztosít”

– emelte ki Wunder.

A fagyasztott borsó előnyei

Amellett, hogy magas a fehérjetartalma, a fagyasztott borsó többet kínál, mint a friss vagy a konzervfajták.  

Ezek tápanyagtartalma magasabb, mint a nem fagyasztottaké

Kutatások szerint a gyümölcsök és zöldségek az első betakarításkor a leggazdagabbak tápanyagokban, majd azok lassan lebomlanak, és a friss kedvenceink tápanyagot kezdenek veszíteni.

A friss borsót csúcsérettségben szedik le, majd blansírozzák és lefagyasztják. A blansírozási folyamat, amelynek során a borsót rövid időre forrásban lévő vízbe merítik, leállítja az enzimaktivitást, amelytől a romlás és az azzal járó tápanyagvesztés elkezdődne. 

Az ebben az állapotban történő lefagyasztása segít megőrizni a borsó frissességét és tápanyagtartalmát.

Akár egy évig is bírják

A zöldborsó általában öt-hét napig frissen marad a hűtőben, mielőtt romlani kezd. Ezzel szemben a fagyasztott borsó fagyasztóban tárolható, és 12 hónapon belül felhasználható.

Ilyen veszélyes helyzetek árán is érdemes szerezni belőle
Ilyen veszélyes helyzetek árán is érdemes szerezni belőleHenrik Sorensen / Getty Images Hungary

És bár a konzervborsó évekig eláll a kamrában, a konzerválási folyamat eltávolítja a tápanyagokat. A befőzés során a gyümölcsök és zöldségek magas hőmérsékletnek vannak kitéve, ami lebontja a hőre érzékeny vitaminokat és tápanyagokat, például a C-vitamint. A konzervtermékek adalékanyagokat is tartalmazhatnak, például sót és egyéb tartósítószereket.

Rostot biztosítanak

Egy csésze főtt borsó körülbelül 8 gramm élelmi rostot biztosít – ebből a tápanyagból az USDA iránymutatásai szerint többet kell bevinnünk.

„Ez egy jó adag rost, amely segít elérni a felnőttek napi 25–38 grammos ajánlott mennyiségét”

– folytatta Wunder.

A Mayo Klinika szerint a rostban gazdag ételek, például a borsó fogyasztása az emésztőrendszer egészségének javulásához, a koleszterinszint csökkenéséhez és a vércukorszint szabályozásához is hozzájárul.

A borsó kiváló vitamin- és ásványianyag-forrásként is szolgál, olyan hasznos összetevők is akadnak benne, mint például az A-, C-, K-vitamin, kálium, vas és magnézium. „És a borsó kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a többi keményítőtartalmú zöldség, például a burgonya” – hangsúlyozta Wunder.

Hogyan főzzünk fagyasztott borsót a tápanyagok elvesztése nélkül?

Míg a fagyasztott borsó jó tápanyagforrás, ennek egy része elveszhet a főzés során. Egyes vitaminok vízben oldódnak, mások pedig hőérzékenyek. Egy 2018. áprilisi élelmiszer-tudományi és biotechnológiai tanulmány szerint a zöldségek, például a borsó forralása okozza a legnagyobb tápanyagvesztést.

Wunder szerint a gőzölés, párolás az egyik legkíméletesebb módja a borsó főzésének, ami megőrzi a tápanyagokat. Párolás után a borsót sütőben is süthetjük, piríthatjuk, vagy a tűzhelyen olajon vagy vajban megpiríthatjuk, de akár fogyaszthatjuk is egy nagy adag friss petrezselyemmel, bátrabbak néhány kocka sült baconnel elkeverve.   

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek