A zöldborsónak viszonylag alacsony a glikémiás indexe, magas rosttartalma révén pedig az inzulinrezisztensek számára is kimondottan jó választás. Remekül eltelít, sokféleképpen variálható, arra azonban figyelni kell, hogy a konzervváltozatok gyakran magas nátriumtartalmúak, érdemes fagyasztottat vagy alacsony sótartalmút keresni belőle a boltban.
A borsó gazdag káliumban, magnéziumban, K-vitaminban és karotinokban, amelyek segítik a szívműködést, és stabilizálják a vérnyomást, de bőven van benne sejtvédő és immunerősítő szelén, magas a fehérje- és élelmirost-tartalma is, amely védi az emésztőszervek egészségét is.
Mi a baj a fagyasztottal?
Időről időre felbukkannak olyan állítások, hogy a fagyasztott élelmiszerek nem olyan táplálóak, mint a friss élelmiszerek, de ez valójában nem igaz. Valójában a fagyasztás segít az élelmiszereknek idővel megőrizni a vitaminokat és az ásványi anyagokat, és sokkal jobb döntést jelentenek a konzervváltozatoknál. A philadelphiai székhelyű dietetikus, Emily Wundernak az összes elérhető fagyasztott élelmiszer közül kellett kiválasztania azt, amelyik szerinte a legjobb, legegészségesebb döntés.
A szakember azt javasolja, hogy mindig legyen fagyasztott borsó otthon, szerinte ez az egyik legtökéletesebb alapanyag.
![Hol a borsó?](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4533/45336/453366/45336672_b890c2d692ff55556615e362f5ad008d_wm.jpg)
„A fagyasztott borsó a keményítőtartalmú zöldségek egészségügyi előnyeivel rendelkezik, miközben növényi alapú fehérjeforrást is biztosít”
– emelte ki Wunder.
A fagyasztott borsó előnyei
Amellett, hogy magas a fehérjetartalma, a fagyasztott borsó többet kínál, mint a friss vagy a konzervfajták.
Ezek tápanyagtartalma magasabb, mint a nem fagyasztottaké
Kutatások szerint a gyümölcsök és zöldségek az első betakarításkor a leggazdagabbak tápanyagokban, majd azok lassan lebomlanak, és a friss kedvenceink tápanyagot kezdenek veszíteni.
A friss borsót csúcsérettségben szedik le, majd blansírozzák és lefagyasztják. A blansírozási folyamat, amelynek során a borsót rövid időre forrásban lévő vízbe merítik, leállítja az enzimaktivitást, amelytől a romlás és az azzal járó tápanyagvesztés elkezdődne.
Az ebben az állapotban történő lefagyasztása segít megőrizni a borsó frissességét és tápanyagtartalmát.
Akár egy évig is bírják
A zöldborsó általában öt-hét napig frissen marad a hűtőben, mielőtt romlani kezd. Ezzel szemben a fagyasztott borsó fagyasztóban tárolható, és 12 hónapon belül felhasználható.
![Ilyen veszélyes helyzetek árán is érdemes szerezni belőle](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4533/45336/453365/45336588_df7ce1247b1c2137792ca79e29e0f6a8_wm.jpg)
És bár a konzervborsó évekig eláll a kamrában, a konzerválási folyamat eltávolítja a tápanyagokat. A befőzés során a gyümölcsök és zöldségek magas hőmérsékletnek vannak kitéve, ami lebontja a hőre érzékeny vitaminokat és tápanyagokat, például a C-vitamint. A konzervtermékek adalékanyagokat is tartalmazhatnak, például sót és egyéb tartósítószereket.
Rostot biztosítanak
Egy csésze főtt borsó körülbelül 8 gramm élelmi rostot biztosít – ebből a tápanyagból az USDA iránymutatásai szerint többet kell bevinnünk.
„Ez egy jó adag rost, amely segít elérni a felnőttek napi 25–38 grammos ajánlott mennyiségét”
– folytatta Wunder.
A Mayo Klinika szerint a rostban gazdag ételek, például a borsó fogyasztása az emésztőrendszer egészségének javulásához, a koleszterinszint csökkenéséhez és a vércukorszint szabályozásához is hozzájárul.
A borsó kiváló vitamin- és ásványianyag-forrásként is szolgál, olyan hasznos összetevők is akadnak benne, mint például az A-, C-, K-vitamin, kálium, vas és magnézium. „És a borsó kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a többi keményítőtartalmú zöldség, például a burgonya” – hangsúlyozta Wunder.
Hogyan főzzünk fagyasztott borsót a tápanyagok elvesztése nélkül?
Míg a fagyasztott borsó jó tápanyagforrás, ennek egy része elveszhet a főzés során. Egyes vitaminok vízben oldódnak, mások pedig hőérzékenyek. Egy 2018. áprilisi élelmiszer-tudományi és biotechnológiai tanulmány szerint a zöldségek, például a borsó forralása okozza a legnagyobb tápanyagvesztést.
Wunder szerint a gőzölés, párolás az egyik legkíméletesebb módja a borsó főzésének, ami megőrzi a tápanyagokat. Párolás után a borsót sütőben is süthetjük, piríthatjuk, vagy a tűzhelyen olajon vagy vajban megpiríthatjuk, de akár fogyaszthatjuk is egy nagy adag friss petrezselyemmel, bátrabbak néhány kocka sült baconnel elkeverve.
![](https://kep.index.hu/1/0/5745/57454/574548/57454875_b252945c3edff78029d100d12850877a_wm.jpg)
Kutyabarátok készüljetek!
Jön a Dogz, az év legnagyobb kutyás fesztiválja! Falkasétákkal, állatorvosi tanácsadással, kutyás bemutatókkal, kutya&gazdi fotózással és sok más ingyenes programmal várunk szeptember 7-én a Városligeti Nagyréten.
Váltsatok jegyet a DOGZ fesztivál színpad izgalmas előadásaira is!
hirdetés