17 munkakör, ami a következő 25 évben eltűnhet

GettyImages-498334841

A világ folyamatosan változik, ami alól a munkaerőpiac sem jelent kivételt. Itt van 17 munkakör, amely a következő 25 évben megszűnhet létezni, vagy jelentősen átalakulhat.

Kai-Fu Lee mesterségesintelligencia-szakértő és kockázatitőke-befektető a 60 Minutesnek adott interjújában egyenesen úgy fogalmazott, hogy a következő 15-25 évben a 40 százalékot is elérheti azoknak a pozícióknak az aránya, melyekben robotok vehetik át az emberek helyét. Véleményével nincs egyedül. A mesterséges intelligencia fejlődésével elkerülhetetlen, hogy a munkaerő nagy része tömeges munkanélküliséggel szembesüljön, főleg ami a fizikai vagy az ismétlődő jellegű feladatköröket illeti – figyelmeztet egy oxfordi tanulmány.

Peter C. Earle, az Amerikai Gazdaságkutató Intézet munkatársa szerint az, amit most látunk, eltér a korábbi ipari forradalmak során szerzett tapasztalatainktól.

„A nagyapám az első világháború előtt kovácsnak és patkókovácsnak tanult. Amikor az autók és teherautók felváltották a lovakat, a cég, amelynek dolgozott, őt és kovácstársait szerelőiskolába küldte. Ennek az átmenetnek volt értelme, hiszen a kovácsok korábban is jártasak voltak a szerszámokkal és gépekkel való munkavégzésében. A mesterséges intelligencia és az automatizálás miatt lecserélt alkalmazottak számára azonban már nem lesz olyan könnyű a váltás. Sok új munka erősen technikai jellegű, így nem lehet őket gyorsan elsajátítani” – idézte a Reader's Digest a szakembert.

Ez nyilvánvalóan komoly problémát okozhat az érintett munkavállalóknak, akik emiatt akár pályamódosítására is kényszerülhetnek. Lássuk, melyek azok a munkakörök, amelyekről az ipari és foglalkoztatási szakértők úgy vélik, hogy a következő néhány évtizeden belül eltűnhetnek.

1. Raktári dolgozó

A nagy online áruházak raktári dolgozóinak nem túl rózsásak a kilátásaik. Jeff Bezos, az Amazon alapítója például többször is azt hangoztatta, hogy szeretné, ha raktáraik automatikus működésre állnának át. Ennek érdekében olyan robotokat fejlesztenek, amelyek a hét minden napján, 24 órában dolgozhatnak, kiváltva a korlátozottan terhelhető emberi munkatársakat. Hasonló álláspontot képvisel a tech mogul Elon Musk is, azzal a különbséggel, hogy ő úgy gondolja, a robotokkal járó komplikációk miatt a raktárak nem tudnának valamilyen szintű emberi közreműködés nélkül működni. „Még ha a raktáros szakma nem is tűnik el teljesen, jelentősen különbözni fog attól, ahogy manapság ismerjük” – hívta fel a figyelmet Alberto Navarrete, a Frisco Maids vezérigazgatója.

A raktárak automatizált működésre állhatnak át
A raktárak automatizált működésre állhatnak átonurdongel / Getty Images Hungary

2. Taxisofőr

Az önvezető autók térhódításával a taxi- és Uber-sofőrök is könnyen munka nélkül találhatják magukat. Laura Handrick, a FitSmallBusiness.com elemzője kiemelte, a jövői autói a mesterséges intelligencia lehetőségeit kiaknázva önállóan fognak közlekedni, utasaik pedig alkalmazásokon keresztül határozhatják meg, hogy hol akarnak be- és kiszállni, majd az út végén bankkártyával rendezhetik a fuvar árát, így nem is lesz kinek borravalót adniuk.

3. Bérszámfejtő

A tendenciák azt mutatják, hogy a következő időszakban a bérszámfejtők munkájára is csökkenhet az igény. Legalábbis Patrick Algrim, a Gusto HR-szakértője szerint. „Meggyőződésünk, hogy a Gustóhoz hasonló automatizált bérszámfejtési rendszerek fejlesztése jelentős hatást gyakorol az ilyen pozíciók iránti keresletre.”

4. Árazási elemző

A mesterséges intelligencián alapuló algoritmusok képessé válhatnak a folyamatos tanulásra és fejlődésre, így előre „megjósolhatják” a piaci trendeket és az árak alakulását, ami odavezethet, hogy többé már nem lesz szükség az árképzési munkatársakra, akik jelenleg Excel-táblázatokat vezetve végzik munkájukat – vélekedett Becky Beach fejlesztő.

5. Autószerelő

A magyarázat megint csak az autóipar gyökeres átalakulásában keresendő. Az iparág szinte teljes egészében az elektromos hajtású, önvezető járművek gyártása irányába halad, melyeknek szervizelése nem hagyományos értelemben vett szerelőket, hanem sokkal inkább informatikai szemléletű szakembereket kíván, mivel a művelet nagyrészt számítógépen zajlik. Az Egyesült Királyság Motoripari Intézetének tanulmánya szerint az aktív autószerelők 97 százaléka nem is rendelkezik az elektromos autók javításához szükséges tudással.

6. Gyári munkás

A gyárakban szintén a robotikára helyeződik át a hangsúly. Olyannyira, hogy 1947 óta több mint 3 millió gyári munkás veszítette el állását, noha a gazdasági termelés 4 trillió dollárral nőtt. „Tekintettel arra, hogy a robotok maximalizálják a hatékonyságot a gyártási költségek csökkentése mellett, hamarosan már csak specifikus képzettséggel betölthető pozíciók fognak maradni” – vélekedett Dennis Theodorou, a JMJ Phillip Holdings ügyvezető igazgatója.

A gyárakban a robotok mellett csak specifikus szaktudással lehet majd érvényesülni
A gyárakban a robotok mellett csak specifikus szaktudással lehet majd érvényesülniWinnieVinzence / Getty Images Hungary

7. Mélytengeri búvár

A mélytengeri búvárok évtizedek óta végeznek merüléseket, hogy felfedezzék az óceánfeneket és különféle kutatásokat segítsenek. Ez a munka azonban veszélyes lehet, és magas szintű szakértelmet igényel. Itt jönnek a képbe a robotok és tengeralattjáró drónok, amelyek a Nagy-korallzátony helyreállítására irányuló ausztrál kísérletek során már sikeresen vizsgáztak. A következő években ezért akár 10-100-szorosára is emelkedhet alkalmazásuk aránya. „Amellett, hogy megszüntetik a biztonsági aggályokat, mélyebbre tudnak merülni, nagyobb nyomást is kibírnak, és szinte a végtelenségig a víz alatt maradhatnak” – mutatott rá Michael Alexis, a Museum Hack marketingigazgatója.

8. Légiforgalmi irányító

„Az automatizálás minden bizonnyal súlyos hatással lesz a munkaerőpiacra, de úgy gondolom, hogy az átalakulás leginkább az olyan iparágakban vagy meghatározott szakmákban lesz érezhető, amelyeknél nemcsak nagyobb az emberi hiba kockázata, hanem a hibáknak katasztrofális következményei lehetnek” – vetítette elő Jason Yau, a CanvasPeople vezérigazgatója. Bár még vannak bizonyos technológiai korlátok, amelyek miatt az emberi munka nem váltható ki teljesen (hiszen rengeteg váratlan helyzet adódhat, amit a számítógép nem tud megfelelőképpen kezelni), de ez nem jelenti azt, hogy a következő évtizedekben ne változhatna meg a helyzet.

9. Gyorséttermi kiszolgáló

Ez nem is annyira utópisztikus felvetés, hiszen egyes japán éttermekben már jelenleg is emberszerű külsővel felruházott robotokra bízzák a rendelésfelvételt és a felszolgálást, míg az Egyesült Államokban például a McDonald's is automatizálta a rendelési folyamatot. Ugyan a háttérben továbbra is emberi munkaerő készítheti el az ételt, de a kiszolgáló személyzet eltűnhet a pult mögül.

10. Könyvtáros

Ebben nemcsak az automatizáció játszik közre, hanem életmódbeli változásaink is. Az emberek összességében kevesebbet olvasnak, és amikor mégis időt szakítanak rá, akkor azt gyakran elektromos formában teszik. A könyvtárakat azért még nem kell temetni, de valószínűnek látszik, hogy a kölcsönzési rendszer online alapokon fog működni – jegyezte meg Roger Maftean, a ResumeLab karrierszakértője.

A jövőben a könyvtárosoknak is befellegezhet
A jövőben a könyvtárosoknak is befellegezhetTom Werner / Getty Images Hungary

11. Ipari festő

Jeff Neal, a Penn Coat Inc. projektmenedzsere azt tapasztalja, hogy a fiatalok egyre kevésbé érdeklődnek a szakma iránt, miközben az idősebb szakemberek lassan nyugdíjba mennek, ráadásul az építőiparban is folyamatos a fejlődés: a piacon megjelentek azok a megoldások, amelyek külső bevonatok nélkül is megállják a helyüket.

12. Ügyfélszolgálati munkatárs

A mesterséges intelligencia lassan eléri azt a szintet, hogy az ügyfélszolgálatosoktól chatbotok vehetik át a stafétát. „Talán már nincsenek is messze azok az idők, amikor egy ilyen telefonhívásra nem kell majd órákat áldozni” – mondja Roger Maftean, aki szerint ez persze rossz hír a szakma képviselői számára, de egyes botok ugyanolyan jó munkát végeznek, miközben fenntartásuk alacsonyabb költséggel jár.

13. Számítógép-szerelő

Vannak, akik nem akarnak az olcsóbb számítógépek javíttatásával vesződni, és ahelyett hogy megfizetnék az alkatrész és a munkaerő költségét, a meghibásodást ürügyként használva egyszerűen beszereznek egy újabb modellt. Másfelől, rövidesen eljuthatunk odáig, hogy a számítógépek képesek legyenek instrukciókat adni tulajdonosuknak a hardveres hibák kijavításához, a szoftveres problémákat pedig a felhasználói jóváhagyás után a gép maga is ki tudja majd javítani.

14. Fordító

Nem arról van szó, hogy elkezdünk tömegesen idegen nyelveket beszélni, csupán arról, hogy a gépek leveszik a vállunkról a fordítás terhét. Már most is vannak fordítóprogramok, amelyek számára nem jelent akadályt élőben lefordítani egy beszélgetést, illetve egy másik nyelven felolvasni az elhangzottakat. „Hamarosan tehát nem is lesz szükség emberi közreműködésre” – vonta le a konklúziót Maftean.

15. Pénztáros

Sy Islam, a Farmingdale State College adjunktusa leszögezte, a pénztáros szakma átalakulása már meg is kezdődött, hiszen a boltokban egyre népszerűbbek az önkiszolgáló pénztárak. És akkor az online vásárlásokról még nem is beszéltünk.

A banki ügyintézésnél más platformokra kerül a hangsúly
A banki ügyintézésnél más platformokra kerül a hangsúlyLukaTDB / Getty Images Hungary

16. Jelzáloghitel-bróker

A „nagy recesszió” idején, amikor az ingatlanlufi kipukkadt, a szakma képviselői komoly csapást szenvedtek el: sokan elhagyták a pályát, és a maradóknak is érezhetően csökkent a fizetésük. Erre csak rátesz egy lapáttal, hogy a hitelajánlatokat manapság már az interneten is könnyedén össze lehet hasonlítani, a millenniumi generáció tagjai pedig egyébként is szívesebben intézik az ügyeiket online. A szakemberek ezért úgy vélik, a jelzáloghitel-brókerek meglehetősen bizonytalan jövő elébe néznek.

17. Banki pénztáros

A bankok fizikai elhelyezkedése már nem annyira központi kérdés a fogyasztók és a vállalkozások számára. „Az online és mobilos ügyintézési lehetőségek, a 24 órás ATM-ek és a digitális pénztárcák térnyerésével a személyes jelenlétre egyre kevésbé van szükség, ami sajnos azt jelenti, hogy a barátságos modorú bankpénztárosok napjai meg vannak számlálva. Idővel mindannyian a saját bankpénztárosainkká válunk” – szolgált magyarázattal a szakma visszaszorulására Tasia Duske, a The Great Guac Off vezérigazgatója.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra