5 csalhatatlan jele annak, hogy a párkapcsolatod hamarosan a végéhez közeledik

GettyImages-1287266257
Sas Eszter Krisztina

A párkapcsolatok sosem egyik napról a másikra érnek véget. Ahogyan a kialakulásuk is egy folyamat eredménye, úgy az is, amikor végérvényesen kihűlnek. Milyen jelek utalhatnak arra, hogy kapcsolatunk komoly veszélyben forog?

Lehet, hogy a felszínen olykor váratlanul ér minket, ha szakítanak velünk, vagy a környezetünkben számolnak be arról, hogy véget ért egy kapcsolat, a háttérben azonban jellemzően fokozatosan és lassan következik be két ember útjának szétválása. 

Amikor betoppan az életünkbe valaki, akivel szerelembe esünk, akkor idővel egyre nagyobb szeletét teszi ki a párkapcsolat és a másik személy a mindennapjainknak. Nemcsak a saját céljaink, vágyaink kezdenek el fontossá válni, hanem az, hogy a partnerünkkel egy egységként mit szeretnénk, mi felé haladunk közösen. 

Ugyanakkor, ha erre az egységre nem fordítunk kellő energiát és figyelmet, elkezdhet meglazulni, majd felbomlani. Az egymás féle fordulást és a meghitt közelséget fokozatosan felváltja az eltávolodás, majd végül bekövetkezik a szakítás. Pontosan milyen jelek jelezhetik előre, hogy hamarosan véget érhet kapcsolatunk?

#1 Érzelmi eltávolodás

Tegyük fel a kérdést: mennyire érezzük magunkhoz közel érzelmileg a társunkat? A lelki és érzelmi közelség, vagyis az intimitás az egyik legerősebb „kötőanyag” két ember között. Amint elkezd engedni, kevésbé érezhetjük magunkat szeretve, amely könnyen a szakítás irányába terelheti a gondolatainkat. Hiszen miért is maradnánk együtt egy olyan emberrel, akit egyáltalán nem, vagy csak alig érzünk magunkhoz közel? 

#2 Támogatás helyett érdektelenség

Ha történik velünk valami jó dolog, vagy sikereket érünk el, akkor szeretünk ebben az örömben osztozni a hozzánk közelállókkal, így a párunkkal is. Egy egészséges párkapcsolatban ilyenkor a másik büszkeséggel telve és elismerően velünk együtt ünnepel. Azonban, ha az örömteli események hallatán inkább negatív reakciókat kapunk (például egyáltalán nem lelkes a másik, bántó és kritikus megjegyzéseket vág a fejünkhöz, stb.), akkor abban a kapcsolatban valami gond van.

Az, amilyen visszajelzéseket kapunk (akár szóban, akár nonverbálisan), alakítja a viselkedésünket. Szívesebben avatjuk be az élményeinkbe azokat az embereket, akik ilyenkor osztoznak a pozitív érzéseinkben, azonban elhallgathatjuk azok elől, akiktől rendszerint negatív reakciókat kapunk. Ez pedig könnyen éket ver két ember közé.

Amennyiben kevés pozitív nonverbális jelzést tapasztalunk, az a kapcsolat meggyengülésének, végének a jele lehet
Amennyiben kevés pozitív nonverbális jelzést tapasztalunk, az a kapcsolat meggyengülésének, végének a jele lehetgollykim / Getty Images Hungary

#3 Kevesebb pozitív nonverbális jelzés

Azt már régóta tudjuk, hogy nemcsak az számít, hogy mit mondunk, hanem az is, hogy hogyan. Egy kutatásban párok tagjai közötti nonverbális és verbális viselkedéses jeleket vizsgáltak, majd ezeket vetették össze a párkapcsolattal való elégedettséggel. Az eredmények alapján azok a személyek, akik gyakrabban mosolyognak a partnerükre, megérintik vagy egyéb pozitív nonverbális jelzéseket küldenek a számukra, általában elégedettebbek a kapcsolatukkal. Amennyiben viszont kevés pozitív nonverbális jelzést tapasztalunk, az a kapcsolat meggyengülésének a jele lehet. 

#4 Az önfeltárás hiánya

Az önfeltárás lényege, hogy hajlandóak vagyunk a partnerünket beengedni a belső világunkba. Megnyílunk felé, megosztjuk vele a negatív és pozitív érzéseinket, beavatjuk féltve őrzött titkainkba és gondolatainkba. A kölcsönös és fokozatos önfeltárás az egyik legfontosabb mutatója egy kiegyensúlyozott kapcsolatnak. A hiánya pedig tűpontos előrejelzője egy párkapcsolat végének. 

Ugyanis nem feltétlenül csak a fizikai értelemben vett megcsalás hasíthat áthidalhatatlan szakadékot két ember közé, hanem az érzelmi értelemben vett kifelé tekintés is. Ha mással osztjuk meg az érzéseinket, gondolatinkat, a párunk elől pedig elhallgatjuk azokat, akkor nem kérdés, hogy a szívünk legmélyén már nem a partnerünkkel képzeljük el a jövőnket.

#5 Szertefoszlott illúziók

A párkapcsolatokban gyakran sokkal jobb embernek látjuk a másikat, mint a valóság. Ez teljesen természetes, hiszen ameddig nem ismerjük meg a másik embert a maga teljes valójában, saját vágyainkkal és ideálképeinkkel töltjük fel a személyiségének hiányos (még általunk meg nem ismert) részeit. Ezek az illúziók tesznek minket képessé arra, hogy azt követően már a realitás talaján fektessük le egy stabil kapcsolat alapjait. Azonban amint elkezdenek szertehullani ezek a pozitív képek, és a másik hibái, hiányosságai és negatív tulajdonságai kerülnek az előtérbe, az sokkal inkább a szerelem kihűlésének egyik tévedhetetlen jele lehet. 

Természetesen, ha tapasztaljuk is ezek bármelyikét (vagy mindegyiket), az még nem jelenti azt, hogy a párkapcsolatunk törvényszerűen véget fog érni. Azonban arra mindenképp felhívják a figyelmet, hogy érdemes energiát és időt szánni a kapcsolatra,

különben könnyen szakítás lehet a vége. Ilyenkor érdemes mediátorhoz vagy párterapeutához fordulni, akik szakmai hozzáértésükkel segítenek a párnak minél könnyebben átvészelni a kapcsolatukban jelentkező nehézségeket, akár együtt, akár külön utakon folytatják.

Oszd meg másokkal is!
Mustra