Ez az 5 dolog történik veled, ha leállsz az ivással

Számos hatása van annak, ha leteszed az italt és megszabadulsz az alkoholfüggőségtől. Rövid és hosszú távon is rengeteg változást észlelhetsz magadon, melyek közül némelyik akár meglepő is lehet, a végeredmény azonban minden tekintetben pozitív.

Chelsey Flood, a Medium Beautiful Hangover blog szerzője (aki négy éve hagyott fel az ivással) saját tapasztalatai alapján szedte össze, milyen – gyakran meglepő – hatásokkal jár hosszú távon (hónapok, évek elteltével), ha búcsút intesz az alkoholnak.

1. Egy éven belül az egész életed más lesz

Nemcsak egy káros szenvedélytől szabadulsz meg, hanem más ember leszel – megváltoznak a prioritásaid, az időbeosztásod, új kihívásokat fogsz keresni, sőt lehet, hogy az egész baráti köröd kicserélődik. Valószínűleg új, kevésbé stresszes munka után fogsz nézni, hiszen a pia már nem fog segíteni abban, hogy valahogy kihúzd a rohanással töltött hetet, és minden bizonnyal egy olyan társra is szükséged lesz, aki segít megküzdeni a kijózanodás nehézségeivel. A pia megakadályozza az embert abban, hogy felismerje a gondjait és hogy fellépjen ellenük. Most végre megteheted azokat a lépéseket, amiket eddig nem bírtál vagy nem mertél megtenni.

Ital nélkül nem lehet bulizni?
Ital nélkül nem lehet bulizni?10'000 Hours / Getty Images Hungary

2. Sosem fogsz többé ugyanúgy bulizni

Ezentúl elfelejtheted a hajnalig tartó ivászatot és a féktelen bulizást – és ez egyáltalán nem biztos, hogy rossz. Az éjszakai bulizás és a rendszeres kocsmázás harminc felett a legtöbb embernek már nem annyira vonzó, mint fiatalabb korban, sokan csak az ital miatt ragadnak benne és maradnak továbbra is partiarcok. Miután letetted a poharat, rá fogsz jönni, hogy teljesen mást jelent a szórakozás, mint korábban. Új lehetőségeket kell keresned arra, hogy jól érezd magad. Ami még nagyon pozitív ebben: a másnaposságnak örökre búcsút inthetsz.

3. Fel kell nőnöd végre

Egyeseket megrémít a felnőtt élettel járó felelősség, és inkább úgy döntenek, megragadnak a gyerekkorban – mind ismerünk olyanokat, akik igyekeznek minden felelősséget eltolni maguktól, komolytalanul, egyik napról a másikra, még harminc felé közeledve is gyerekfejjel élnek a világban. Esetleg te is ilyen vagy? Amikor felhagysz az ivással, rá fogsz jönni, korábban mennyire nem voltál képes szembenézni a nagybetűs élettel – a teljes kijózanodás azonban olyan kitartást és erőfeszítést igényel, hogy muszáj lesz felnőnöd és a kezedbe venni az irányítást. A folyamat eredményeképp megtanulod, hogyan vállalj felelősséget, miként legyél végre ura az életednek, hogyan legyél semmivel sem törődő (kényszer)gyerek helyett cselekvő, felnőtt ember.

4. Rájössz, mennyire irreálisak az álmaid

Az alkohol mámorában álomvilágba ringatod magad: elhiszed, hogy sikeres tudsz lenni, teljesülhetnek a vágyaid, minden célodat eléred anélkül, hogy tényleg megdolgoznál értük. Másnap reggel, kijózanodva, rájössz, hogy nagyon messze vagy az álmaidtól. Ez elkeserít, szorongani kezdesz, majd az ital ismét kiveri a fejedből a negatív gondolatokat és elhiteti veled, hogy bármi lehetséges. Ez a két állapot váltakozik folyamatosan: magad sem ismered be, de azért nyúlsz a pohár után, hogy ne kelljen megbirkóznod a szomorú valósággal. Miután leteszed az italt, rá fogsz eszmélni, hogy nem maradt más a valóságon kívül – rájössz, mennyire messze vagy álombeli céljaidtól és mi az, amit eddig sikerült elérned.

Hosszú, küzdelmes az út.
Hosszú, küzdelmes az út.Image Source / Getty Images Hungary

Ez azonban nem rossz: ugyanis miután tisztáztad magaddal, hol is állsz, mik a gyengéid és mik a (valódi) erősségeid, értékelni kezded mindazt, amivel valóban rendelkezel. Észreveszed azokat az élettől kapott adományokat, amelyekre korábban – részegen, elérhetetlen célokat kergetve – oda sem figyeltél. Rájössz, mennyire jó dolog, hogy egészséges vagy, hogy vannak, akik szeretnek, akik törődnek veled. Megtanulod értékelni, szeretni magad, és elkezded valódi célok mentén alakítani az életed.

5. Sokat kell dolgoznod ahhoz, hogy ital nélkül is elviseld a világot

A világ, amelyben élünk, bonyolult hely és rengeteg akadályt állít elénk: sokaknak az ital a legnagyobb segítség ahhoz, hogy képesek legyenek túlélni nap mint nap ebben a dzsungelben. Az alkohollal orvosolják a szorongásaikat, feloldódnak, könnyebben kommunikálnak másokkal, nem érzik félelmetesnek a társas szituációkat. A pia azonban csak látszatmegoldás: amikor kijózanodsz, a világ nem tűnik el, az akadályok ugyanúgy megmaradnak, végül csak te, saját erődből tudsz megbirkózni velük. Miután abbahagytad az ivást, meg kell küzdened azokkal a problémákkal, amelyek elől az italhoz menekültél – nem egyszerű küzdelem, de ennek révén megtanulhatod, hogyan legyél úrrá a szorongásaidon, hogyan fogadd el önmagad és miként éld túl – sok millió embertársadhoz hasonlóan – a mindennapi élet bonyolultságát. A végén sokkal boldogabb leszel, és rájössz, hogy megérte.

Mindehhez fontos tudnod, hogy nem vagy egyedül a problémáddal – a leszokás során, ha szükséges, kérd szakember segítségét, keresd fel az Anonim Alkoholisták szervezetét vagy más közösségeket, ahol a hozzád hasonló gondokkal küzdőknek nyújtanak támaszt és szakszerű segítséget.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek