Ezt a 7 dolgot mindenkinek tudnia kellene, mielőtt megházasodik

Akárcsak gyerekvállalás esetén, házasságkötés előtt is mérhetetlen mennyiségű tanácsot kap az ember. Ezekről aztán rövid időn belül kiderül, hogy közel sem tudtak felkészíteni mindarra, ami az új helyzetben vár ránk.

Így volt ezzel Melanie Pinola író is, akit szintén sok olyan meglepetést ért az esküvője utáni időszakban, amire jó lett volna, ha valaki figyelmezteti korábban. Annak érdekében, hogy te ne járj így, Pinola összeszedte azokat a dolgokat, amiket jó, ha tudsz, mielőtt örökre elköteleződsz életed szerelmével.

#1 A házasság a végső határ

Sok ember szerint nincs különbség a hosszú távú együttélés és a házasság között. Pinola tapasztalata azonban erről egészen más: nemcsak jogi és pénzügyi következményei vannak a házasságnak, de pszichések is.

Hiába a sokéves járás és együttélés, az esküvő minden korábbinál világosabbá teszi az elköteleződést nemcsak a pár, hanem a környezetük számára is. A korábbi kérdéseket, miszerint mikor fogtok összeházasodni, felváltják a gyerekvállalás idejére vonatkozó kérdések, ha pedig megszületett a baba, mindenki arra kíváncsi, hogy mikor jön a kis tesó.

Természetes, ha időnként rádöbbensz, hogy mostantól – jó esetben – örökre egyetlen ember mellett töltöd majd a napjaidat. És bár mindenki tudja, hogy a házasság komoly elkötelezettséggel jár, ezzel szembesülni nem mindig könnyű.

#2 Nemcsak a pároddal kötöd össze az életedet, hanem az egész családjával

A társaság, amit az esküvő előtt csak kívülállóként szemléltél, a házassággal egy csapásra a saját családoddá válik. Igen, a csajod undok nővére és a pasid alkoholista nagybátyja is.

Nem ritka, hogy korábban egy távolabbi rokonnal jó kapcsolatot ápoltál, amikor viszont kiderül, hogy összeházasodtok, már úgy érzi, nem kell tartania a távolságot és bátran lehet önmaga melletted. És mondjuk kiderül, hogy ő egy nagyon extrovertált valaki, miközben te sokkal inkább halk szavú vagy. Jó, ha ezt észreveszi a párod (ha magától nem, akkor hívd fel rá a figyelmét), és ki tud menteni azokból a helyzetekből, amik kezdenek számodra kellemetlenné válni.

És hogy pozitívum is legyen a dologban: könnyen lehet, hogy a párod szüleivel mélyebb kötődés alakul ki köztetek, és ezentúl úgy fognak tekinteni rád, mint a fiukra vagy lányukra, akire mindig nagyon vágytak, de végül sosem született meg.

#3 Búcsú a tabuktól

Nagy meglepetések valószínűleg már nem érnek az esküvő után, hiszen láttátok már egymást kevésbé komfortos helyzetekben, ismeritek egymás testét és szokásait. Jó érzés tudni, hogy mindig lesz valaki, aki szól, ha brokkoli ragadt a fogaid közé, megkér, hogy szedd ki a füléből a szőrt, vagy segít, ha benőtt a lábkörmöd – miközben nem ítélkezik feletted.

#4 Az apróságok sokkal többet számítanak, mint gondolnád

Főleg, ha ezek olyan apróságok, amik zavarnak a másikban. Ráadásul, ahogy öregszik az ember, ezekből egyre több lesz, a házasságban pedig napról napra összeadódnak. Ezeket a kis bosszúságokat, mint hogy a párod rágja a körmét vagy szanaszét hagyja a poharait a lakásban, könnyű felülírni olyan jelentőségteljes dolgokkal, mint hogy mennyire imádod, amikor megnevettet. Amikor azonban felszáll a rózsaszín köd, a széthagyott poharak ott maradnak körülötted.

De épp úgy, ahogy ezek, a pozitív apróságok is rengeteget számítanak. A kedvességet, tiszteletet és szeretetet kifejező gesztusok rengeteget nyomnak a latban, legyen szó egy csokor virágról vagy arról, hogy a párod elmegy bevásárolni helyetted. És a házimunka elvégzése is épp így válik szexivé.

A munka itt nem ér véget
A munka itt nem ér végetPekic / Getty Images Hungary

#5 Mindkettőtöknek változnia kell ahhoz, hogy a házasság működjön

Szuper lenne, ha tényleg létezne a tökéletes partner. Az igazság ezzel szemben az, hogy mindkét félnek alkalmazkodnia kell a másikhoz, hogy működjön a kapcsolat. A két legfontosabb dolog talán, hogy tanuljatok meg hatékonyan vitázni, és próbáljatok meg úgy kommunikálni, hogy azt a másik tényleg értse – akkor is, ha a szeretet kifejezéséről van szó. Lehet, hogy a te szeretetnyelved az érintés, míg a másik apró ajándékoktól érzi, hogy rajongsz érte. Bár hosszú időbe telhet, de ha megtanuljátok azt adni, amire a másiknak szüksége van, sok nehézségtől megkímélitek magatokat.

#6 Már nincs te és ő, csak ti vagytok

A házassággal egyúttal egy állandó csapat tagjává is váltok. Bízhattok egymásban és számíthattok egymásra. Egy idő után természetes lesz, hogy feloszlanak köztetek a feladatok: neked nem kell többet a családi ebédek szervezésével foglalkoznod, miközben minden hónapban befizeted az éppen aktuális számlákat, így ez a teher lekerül a párod válláról.

#7 A házasság folyamatos meló

Él egy olyan romantikus kép az emberek fejében, miszerint az esküvővel révbe értek, végre megpihenhetnek, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Az igazság ezzel szemben az, hogy ezek a boldog évek egy pillanat alatt összeomolhatnak, ha nem fektettek elég energiát a kapcsolatba.

Még évtizedes együttélés után is előfordulhat, hogy van olyan, amit nem tudsz a másikról, amivel meglep, vagy változnak a prioritások, más igényeitek lesznek. Vagy szembetaláljátok magatokat egy olyan problémával, amiben korábban sosem volt részetek. A házasság olyan, mint egy tánc: mindkét félnek lépést kell tartania a másikkal. Ha ez sikerül, gyönyörű tánc lesz belőle.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra