Kiderült, melyik a hét legjobb napja – persze csak a hétvége után

Az emberek jelentős része legendásan utálja a hétfőket, pénteken viszont felettébb jókedvűnek találja magát, hiszen érzi, hogy küszöbön a hétvége és a várva várt pihenés. De vajon tényleg hatással van az életedre, hogy a hét melyik napja van éppen?

Dr. David A. Ellis, a Bath-i Egyetem pszichológusprofesszora szerint igen. Ellis – akit a How Stuff Works kérdezett – az ezredforduló környékén végzett híres kísérletében egyetlen, egyszerűnek tűnő kérdést tett fel 65 véletlenszerűen kiválasztott alanynak: „Milyen nap van ma?” A válaszok komplex összefüggéseket mutattak ki az ember lelkiállapota és a hét aktuális napja között.

A hétfő és a péntek sokkal erősebb érzelmeket vált ki, mint a többi nap

A hétfő és a péntek is nagyon erős érzelmeket vált ki az emberekből – állítja Ellis –, de természetesen egészen más pólusúakat. Amikor azt kérte az alanyoktól, mondjanak a hétfővel kapcsolatos szavakat, többségük olyan kifejezésekre asszociált, mint a fáradtság, unalomkorán és vacak. A péntekkel ellenben túláradóan pozitív szavakat kapcsoltak össze, mint jókedv, barátok, buli, illetve kissé meglepő módon: bacon. A hét többi napját illetően már jóval nehezebbre esett ennyire konkrét kifejezéseket találniuk az alanyoknak – a keddet amolyan „hétfő-másnaposságként” írták le, a szerdát már csak mint „középső napot” említették.

A hétfő reggel senkinél sem favorit.
A hétfő reggel senkinél sem favorit.sturti / Getty Images Hungary

Maga a válaszidő is jelzi, mennyire erősebben éreztek az alanyok a hétfővel és a péntekkel, mint a hét többi napjával kapcsolatban: amikor a professzor megkérdezte őket, milyen nap van, hétfőn és pénteken kétszer olyan gyorsan válaszoltak, mint a hét közepén. Voltak, akik kedden, szerdán és csütörtökön még felelni sem tudtak a kérdésre.

Ellis szerint fontos és akaratlan következményekkel jár, hogy a hét egyes napjait negatív, míg másokat pozitív érzelmekkel kapcsolod össze a tudatodban. Az öngyilkossági ráta magasabb a hét első napjain – mondja a kutató –, a tőzsdeárfolyamok pedig jobban teljesítenek péntekenként. A hasonló összefüggések feltárása és megértése számos téren segítheti a társadalmat. Ellis például megfigyelte, hogy a dolgozók sokkal könnyebben mulasztják el az orvosi viziteket hétfőn, mint a nyugdíjasok. Érdemes lenne tehát úgy kiadni a rendelőknek az időpontokat, hogy az idősek a hét elején, az aktív, fiatalabb személyek pedig a második felében kerüljenek sorra.

Nem véletlen tehát, ha hétfőn egész nap úgy érzed, mintha átokkal sújtottak volna, és alig bírod magad végigverekedni a napon. A jó hír, hogy a következő három nap többnyire semlegesen, felejthetően alakul, a péntek pedig már a hétvége varázsával telik. Csak aztán megint jön a hétfő reggel…

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra