Így könnyítsd meg a gyászt a járvány idején – és bármikor máskor

A koronavírus-járvány mindannyiunkkal megismertette a gyász érzését. Aki nem egy szerette elvesztését, az a régi életét gyászolja. Az ölelések hiánya, az utazási és gyülekezési korlátozások mind nehezebbé tették a veszteségek feldolgozását.

Az idei év átalakította a hagyományainkat és a kapcsolatainkat, ez pedig ellehetetlenítette a korábbi megküzdési stratégiáink megvalósítását. Feldolgozni a veszteségeinket minden körülmények között nehéz folyamat, a járvány pedig tovább nehezítette ezt. A családok sok esetben nem tudtak elbúcsúzni szerettüktől, ennek hatására pedig a halált is nehezebb feldolgozni. Annak érdekében, hogy segítsük szeretteinket a gyászban, a támogatás elengedhetetlen. De mi mindent tehetünk annak érdekében, hogy megkönnyítsük mások helyzetét?

#1 Ismerd meg a helyzetet

Akkor is sokat tudsz nyújtani, ha nem vagytok nagyon közeli ismerősök. A jelenléted, ha csak online vagy telefonon is, segíthet megnyílni a gyászolónak, az érzései megosztása pedig elősegíti a feldolgozást. Lehet, hogy most hiába ajánlod fel a segítséget vagy a társaságod, elutasításba ütközöl. Ilyenkor ne add fel, ha pár hét vagy egy hónap múlva ismét próbálkozol, lehet, hogy sikerrel jársz.

#2 Ne kérdezz, légy jelen

A kérdésre, hogy tehetsz-e valamit, nagy eséllyel soha nem fogsz konkrét választ kapni. Inkább gondold végig, hogy mi az, amit megtehetsz, és aszerint cselekedj: vásárolj be, főzz, vagy csak hagyj egy kedves üzenetet. Mint sok más esetben, a tettek most is többet érnek, mint a szavak.

#3 Vidd tovább az értékeket

Ha volt olyan ügy, ami az elhunyt szívéhez közel állt, amiért mindig kiállt vagy amit rendszeresen támogatott, most rajtad a sor. Szuper módja a megemlékezésnek, ha egy kicsit te is továbbviszed azt, amiben ő hitt.

#4 Tartsd életben az emlékeket

Az idő múlásával az emlékeink elhalványulnak. Bár sokszor fájdalmas, ne kerüld az elhunytról való beszélgetést, hiszen az emlékek felidézése jó módja annak, hogy az életünk része maradjon. Őrizd meg a róla készült fényképeket, néha vedd elő, beszélgessetek a barátaiddal, családtagjaiddal – ez utóbbi akár hagyománnyá is válhat.

Idén minden nehezebb
Idén minden nehezebbmartin-dm / Getty Images Hungary

#5 Ne hagyd magára a gyászolót

Pár havonta, félévente, különösen az ünnepek idején jelentkezz, akár éveken keresztül. Küldj egy kedves üzenetet, egy videót, tudasd a másikkal, hogy gondolsz rá. Nem számít, hány év telik el, az elhunyt után hagyott űr, a fájdalom velünk marad. Sokat jelenthet, ha az elhunyt születésnapján, a halálának évfordulóján megemlékezel róla.

#6 Támogasd a gyászt

Általános tévhit, hogy a gyászolónak tovább kell lépnie. A halál után nincs továbblépés, ehelyett megtanulunk együtt élni a szeretett ember hiányával. Sokszor persze könnyebb úgy tenni, mintha az egész meg sem történt volna, mintha az ember, akit elveszítettünk, soha nem is létezett volna, azonban a bánatot, a gyászt nem szabad megkerülni, a feldolgozás szempontjából pedig elengedhetetlen, hogy megéljük a negatív érzéseket is. Azt viszont ne feledd, hogy mindenki másképp gyászol. Ne kérj számon, ne ítélkezz csak azért, mert valaki másképp éli meg a veszteséget, mint te. A feldolgozás minden esetben egyedi, és a haragtól a szomorúságig minden érzésnek helye van benne.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra