Cukorbetegség: több ezer kutya és macska érintett Magyarországon. Lehet, hogy a tiéd is?

Sokan nem is gondolnák, de háziállataink is lehetnek cukorbetegek: becslések szerint minden 200 macskából egy és 300 kutyából egy érintett.

A kor, az elhízás, a genetika, a fajta, bizonyos gyógyszeres kezelések és betegségek megnövelik a cukorbetegség kockázatát. Öt hasznos tanáccsal segítünk felismerni a cukorbetegség jeleit és könnyebben gondját viselni a cukorbeteg kisállatoknak.

#1 Ismerjük fel a cukorbetegség tüneteit

A kisállatok cukorbetegsége nagyon hasonló az emberekéhez: ha az állat szervezetében nincs elegendő inzulin, vagy nem képes azt megfelelően hasznosítani, a glükóz a véráramban marad, megnő a vércukorszint, és cukorbetegség alakul ki. Amikor inzulin hiányában a vércukorszint megemelkedik, a vizeletben glükóz található. Ez fokozott vízvesztéssel jár, ami miatt a kisállat vizelete bőségesebb és többet is iszik.

Ne vegyük félvállról, ha kedvencünk túl sokat ürít, túl sokat iszik, vagy bő étkezés ellenére sem hízik, vagy éppen súlyt veszít. Ezek ugyanis a cukorbetegség legjellemzőbb tünetei. A cukorbetegségnek további figyelmeztető jelei is lehetnek, mint a depresszió vagy a gyakori fáradtság. Kutyák esetében a fátyolos szem, míg macskák esetében a gyenge hátsó lábak is utalhatnak cukorbetegségre.

Ha az említett tünetek bármelyikét tapasztaljuk, mihamarabb keressük fel az állatorvost! Az állatorvos vizsgálattal és különböző tesztek, köztük vizelet- és vérvétel segítségével állítja fel a diagnózist.

#2 Válasszunk kisállatok számára kifejlesztett inzulint

Általánosságban elmondható, hogy a cukorbetegség kutyák és macskák körében nem gyógyítható, de kezelhető. Akárcsak a mi esetünkben, cukorbeteg kisállataink számára is az inzulin pótlása a kezelés kulcsa. Fontos azonban, hogy kifejezetten kisállatok számára kifejlesztett inzulint válasszunk! Hogy mi a különbség, és miért ennyire fontos? A kutyáknak és macskáknak kisebb mennyiségű inzulinra van szükségünk, mint nekünk. Az állatorvosok által elismert inzulin alacsony 40 IU/ml koncentrációjának köszönhetően lehetővé teszi a kutyák és macskák számára szükséges alacsony dózisok pontos adagolását.

Ezeket tartsd szem előtt!
Ezeket tartsd szem előtt!kisallatorvos.hu

#3 Tanuljuk meg beadni az inzulint

Cukorbeteg kisállatunk számára az inzulint kétféleképpen pótolhatjuk: hagyományos inzulininjekció vagy egy speciális inzulintoll, a VetPen segítségével. A VetPen használata egyszerű, gyorsan és fájdalommentesen alkalmazható. Egyszerűbb használata miatt a VetPen ajánlott olyan gazdik számára, akiknek nincsen tapasztalatuk injekcióstűvel, hiszen nincs szükség valódi tű használatára, és a megfelelő mennyiséget is egyszerűen be lehet állítani az eszközön. Bármelyik terméket is választjuk, első használat előtt kérjük az állatorvos segítségét, aki megtanítja a helyes használatot.

#4 Készüljünk fel a hipoglikémiára

A cukorbetegség veszélyezteti kedvencünk egészségét. A cukorbeteg állatok esetében leggyakrabban fellépő komplikáció a hipoglikémia. Amikor a vércukorszint a normális szint alá esik, hipoglikémiáról beszélünk. Ha a vércukorszint túl alacsony, az agy nem jut elegendő glükózhoz, ami akár a kisállat életét fenyegető állapothoz is vezethet.

A hipoglikémiát számos esemény kiválthatja: az inzulin túladagolása, egy-egy étkezés kimaradása vagy későbbre tolódása, vagy akár kedvencünk diétájának, ételmennyiségének megváltoztatása is. A hipoglikémia kialakulásának valószínűségét növelhetik továbbá fertőzések és egyéb krónikus betegségek, valamint a mozgás mennyiségének és intenzitásának megváltozása vagy más gyógyszerek alkalmazása.

Ha azt tapasztaljuk, hogy kedvencünk nyugtalan, remeg vagy reszket, esetleg szokatlanul viselkedik: nyugodtabb vagy aluszékonyabb, mint általában, azonnal etessük meg. Ha nem fogadja el az ételt, más formában pótoljuk a glükózszükségletét, amilyen gyorsan csak lehet. Ha az állat eszméletlen vagy rohama van, habozás nélkül, azonnal hívjuk az állatorvost!

#5 Kísérjük figyelemmel a kezelést

Amikor cukorbeteg kisállatról gondoskodunk, az adatok napi nyomon követése és lejegyzése elengedhetetlen. Az állatorvos számára ugyanis ezek az információk nyújtanak segítséget a kezelés beállításához. Ezek mellett akár egész napon át tartó vérvételek és egyéb vizsgálatok is várhatnak az állatra. A nyomon követés továbbá azért is nagyon fontos, mert annak ellenére, hogy a kisállat huzamosabb ideje stabil állapotban lehet, időről időre szükség lehet az inzulinmennyiség megváltoztatására, amihez nagy segítséget nyújtanak a gazda által gyűjtött információk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek