18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A szex vajon mi? Idősebb korban mást értünk alatta

Nemhogy egymással, még saját magunkkal sem értünk egyet abban a kérdésben, hogy vajon mit jelent a szex, milyen motivációval indulunk neki és milyen tevékenységeket foglal magában. Míg fiatalon többnyire biológiai szükségletként tekintünk rá, később már egy olyan program, aminek a segítségével még szorosabbra fűzhetjük a szálakat partnerünkkel.

A kutatások szerint a szex definiálása nagyjából annyiféle, ahányan választ adnak a kérdésre. Az eddigi legtöbb kutatás a heteroszexuális, egyetemista korú felnőttekre és a szexről alkotott nézeteikre összpontosított, amelyekből kiderül, hogy a behatoló közösülés az egyetlen olyan tevékenység, amelyet a többség biztosan szexnek tekint.  Ám a többi részlettel kapcsolatban nincs 100 százalékos egyetértés semmiben: vannak, akik nem tartják szexnek a csókolózást, a mellbimbó stimulálását, a kézzel történő ingerlést, a közös maszturbálást vagy az orális-genitális érintkezést, míg mások szerint ezek mindegyike, vagy néhány közülük annak nevezhető. Justin Lehmiller pszichológus egyik legfrissebb blogbejegyzésében arról ír, hogyan lesz még jobb a szexuális életünk idősebb korunkra annak köszönhetően, ahogy szex egy kicsit más jelentést kap a fejünkben. 

Egy kutatás nemrégiben megkezdte annak feltárását, hogy vajon mit értünk szex alatt, és a válaszok színesebbek nem is lehetnének. Egy meleg, leszbikus és biszexuális felnőtteket vizsgáló tanulmánypéldául kimutatta, hogy a válaszadó férfiak általában szigorúbban definiálják a kifejezést, többségük csak az anális közösülést tekinti szexnek. Ezzel szemben a megkérdezett nők sokkal megengedőbbek: a legtöbbeknek legalább tíz különféle tevékenységet jelent a szex, beleértve az orális szexet, a közös maszturbálást, a nemi szervek dörzsölését és a szexuális játékokkal történő behatolást is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A Journal of Sex Research folyóiratban megjelent friss tanulmány tovább folyatta a munkát azzal, hogy utánajárt, vajon az idősebb, 65-82 éves felnőttek hogyan definiálják a szexet. A kutatók 30 férfival és nővel készítettek interjút Lengyelországban (16 nő, 14 férfi). Minden résztvevő heteroszexuális és katolikus volt, de különböző iskolázottsági és gazdasági háttérrel rendelkeztek. A csoport egyik fele kapcsolatban élt, a többiek nem.

A 2-3 órás interjú során a résztvevőknek kérdéseket tettek fel a szexuális életükkel kapcsolatban, a fiatal koruktól kezdődően, és az derült ki, hogy a válaszadók három alapvető szempont mentén definiálták a szexet. A lehetséges válaszok között szerepelt:

1) a szex mint közösülés,

2) a szex mint testi intimitás, amely számos formát ölthet,

3) a szex, ami leginkább érzelmi intimitást takar.

A női résztvevők közül a legtöbben csak fiatal korukban értelmezték a szexet egyszerű szexuális együttlétként: akkoriban hajlamosak voltak a szexet kötelezettségnek, illetve a szaporodás eszközének tekinteni, és a saját örömük nem is szerepelt a szempontok között, ahogy az intimitás sem. 

A szex fogalma idővel eltolódik a nemi aktustól az intimitás irányába
A szex fogalma idővel eltolódik a nemi aktustól az intimitás irányábaCompassionate Eye Foundation/Mar / Getty Images Hungary

Később azonban a nők többségének a véleménye megváltozott. A legtöbben az intimitásra összpontosító szemléletre tértek át, fizikai és érzelmi vonatkozásokkal egyaránt. A szex inkább olyan tevékenységgé kezdett válni, amely örömet és közelséget teremt egy megbízható partner mellett, és maga a nemi aktus egyáltalán nem is kötelező.

A férfi résztvevők között a nézetek hasonlóak voltak. Fiatalon a szexet nagyrészt biológiai szükségletnek tekintették és fizikai cselekedetnek gondolták, amelyben az intimitás kifejezetten szükségtelen. Később azonban a férfiak többségének szexuális definíciói is az intimitás felé mozdultak el mind testi, mind érzelmi vonatkozásban. Beszámoltak arról, hogy felismerték a partnerük örömének fontosságát, hajlandóságot mutattak egy sor tevékenységre a közösülésen túl, és hajlamosabbak nagyobb jelentőséget tulajdonítani a közelségnek.

A vizsgálat megmutatja, hogy a szex jelentése a legtöbb ember számára az idővel változik – konkrétan a közösüléstől az intimitás irányába mozog, mégpedig a férfiak és a nők körében egyaránt. És hogy ez miért érdekes? Például azért, mert ebből jól látszik, mely életkorban mi okoz örömet a másiknak. Ahogy a nők idősebbek lettek, beszámoltak arról, hogy jobban törődnek a saját örömükkel – és ahogy a férfiak öregszenek, inkább a partneri örömmel törődnek. Mindebből pedig nem rosszabb, hanem sokkal jobb szexuális élet kerekedhet. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek