Számos enyhébb vagy súlyosabb vesebetegség létezik, amely az orvosi beavatkozás mellett az étrend megváltoztatását is szükségessé teszi. A veseproblémák megelőzésének módjáról és az egyik leggyakoribb vesebetegség, a vesekő kezeléséről dr. Bakonyi Géza nefrológust kérdeztük.
A nem megfelelően kezelt fertőzések (pl. hólyaghurut), valamint a kötőszöveti és más betegségek (pl. magas vérnyomás) károsítják a vesét, és gátolják abban, hogy hatékonyan kiszűrje az anyagcsere bomlástermékeit. Vesebetegség egyébként a diabétesz késői szövődményeként is kialakulhat, az érintettek számára speciális diétát dolgoztak ki.
Az egyik leggyakoribb vesebetegség: a vesekő
A vesekő megelőzésének legjobb módja, ha minél több vizet iszunk: a vese egészségének megőrzése és a vesekőképződés megakadályozása érdekében legalább napi 2-3 liter folyadékot kell meginni, de a betegségre hajlamosaknak még ennél is többet. A hőség, a testmozgás és a hasmenés kiszáradást okozhat, ez pedig a vizeletben a kőképző anyagok besűrűsödését idézheti elő.

Itthon minden huszadik ember érintett, és a genetikai hajlam mellett mi is felelősek vagyunk a betegség kialakulásáért.
Tovább olvasom
A tünetek – köztük a hátban, a bordák és a medence között fellépő, majd az ágyéktájra is áthúzódó éles fájdalom – addig nem múlnak el, amíg a kő a vizelettel el nem távozik. (Az eltávozott követ ajánlott megőrizni későbbi elemzés céljára, összetétele ugyanis sokat mond a gyógyítás lehetséges módjáról.)
Míg a vesekőnek a vizelettel való távozása nagy fájdalommal jár, a vesében maradt kő nem okoz panaszt, viszont rendkívül veszélyes lehet. Ha nagyra nő, a vizeletáramlást akadályozva vesemedence-gyulladást idézhet elő, amely a veseelégtelenség egyik gyakori oka.
A veseelégtelenség
Ha a veseműködés leáll, a vérben felhalmozódnak a mérgező salakanyagok, és előáll az urémia (húgyvérűség), ami émelygéssel, hányással és álmossággal jár, és kezelés nélkül halálos kimenetelű. A veseelégtelenség lehet heveny – kialakulhat vesebetegség, fertőzés, heveny keringési zavar következtében. Ha a beteg orvoshoz kerül, és megkapja a megfelelő kezelést, a baj nyom nélkül elmúlhat, azonban ha a szövetek véglegesen károsodtak, idült veseelégtelenség lép fel: ez más vesebetegség, magas vérnyomás vagy cukorbetegség szövődményeként is előállhat. Ha a betegség súlyosbodását nem lehet megakadályozni, elkerülhetetlenné válik a rendszeres művesekezelés vagy a veseátültetés, ám biztató példák sokasága mutatja, hogy gondosan megtervezett és betartott diétával az állapotromlás megállítható, a művesekezelés elodázható.
Hogyan alakul ki a vesekő?
A vesekő leggyakrabban kalcium-oxalátból vagy kalcium-foszfátból áll. A húgyvezeték fertőződése nyomán magnézium-ammónium-foszfát összetételű kő (ún. struvit) képződhet, köszvényeseknél és leukémiás betegeknél pedig húgysavkő alakulhat ki. Még ritkább a cisztinkő, amely veleszületett betegség eredménye: a beteg csak úgy tudja elejét venni a kőképződésnek, ha egész életén át rendkívül sok (napi 7 liter) folyadékot iszik.

Már az ókori egyiptomiak is tudták, hogy a vesekő nagyon kellemetlen tud lenni.
Tovább olvasomKorábban úgy hitték, hogy a (tejtermékekben található) kalcium bevitelének csökkentése véd az oxalátkövek kialakulásával szemben, ám kiderült, hogy ez nem így van: a kalcium-oxalát-kövek képződésében a bizonyos élelmiszerekben is jelen lévő oxálsav játssza a legfontosabb szerepet: ha a kalciumfogyasztás csökken, több oxalát szívódik fel.

Egyes szakemberek ezért az oxalátban gazdag élelmiszerek (cékla, csokoládé, rebarbara, földimogyoró, spenót, sóska, eper, málna) fogyasztásának csökkentését és a kalcium bevitelének növelését javasolják.
„A kalcium-oxalát-kövek képződése ellen hatnak a nagy rosttartalmú gabona- és zöldségfélékben megtalálható fitátok is, ezek a komplex szénhidrát-molekulák ugyanis a vizelettel kiürülve gátolják a kristályképződést” – mondta a Díványnak dr. Bakonyi Géza belgyógyász, nefrológus, majd hozzátette, ha a vesekő mindezek ellenére megmarad, műtétre lehet szükség.
A megfelelő étrend
Az ideális testsúlyú beteg ajánlott energiafelvétele 35 kcal testsúlykilogrammonként, ennek fele szénhidrátokból kell álljon, méghozzá inkább keményítőből, semmint egyszerű cukrokból. Az orvos megkérdezése nélkül azonban sose határozz a diéta felől!
Kevesebb fehérje
Általában a vesebetegeknek jót tesz, ha mérséklik fehérjefogyasztásukat. Ez enyhíti a tüneteket – étvágytalanságot, émelygést, hányást –, amelyek azért álltak elő, mert a vese nem képes kiválasztani a máj fehérjebontó munkája során képződő vegyületeket. A vesére háruló teher csökkentése érdekében a táplálkozási szakemberek pontosan kimért, a szervezet fehérjeigényét éppen kielégítő adagokban javasolják a hús, hal, tojás és tej fogyasztását. Azoknál, akik bizonyos ételeket nem vesznek magukhoz (például vegetáriánusok vagy vegánok), mindezt más táplálékokkal lehet helyettesíteni.
Mérsékelt sóbevitel
Vesebetegség esetén a nátrium- és sófogyasztást azért kell korlátozni, mert a rosszul működő vese nem képes megfelelően szabályozni a vér nátriumszintjét. Ha emelkedik a nátriumszint, szomjúság lép fel, a szervezetnek ugyanis folyadékra van szüksége ahhoz, hogy a nátrium koncentrációját csökkenthesse. A beteg vese azonban nem képes kiválasztani a nátriumfelesleget, és a szervezet emiatt visszatartja a folyadékot, amely a szövetekben felgyűlve vizenyőt (ödémát) okozhat. Ennek legfeltűnőbb tünete a szemkörnyéki és bokatáji duzzanat, illetve a tüdővizenyő, amely légzési nehézségekhez vezethet.

A vesebetegség a tünetek hiánya miatt az egyik legelhanyagoltabb egészségügyi probléma, pedig sokakat érint és súlyos következményei is lehetnek. Elmondjuk, mit tegyél, hogy elkerüld a bajt.
Tovább olvasom„A nátrium-klorid fokozott fogyasztása fokozza a kalciumürítést, aminek következtében a vizelet kalciumban túltelítetté válik és nő a kalciumkövek képződésének a veszélye. A sóbevitel és az állati fehérje bevitelének együttes mérséklése jelentősen csökkenti a vizelet kalciumtartalmát és ezáltal a kalciumtartalmú vesekövek kialakulásának a veszélyét” – magyarázta dr. Bakonyi Géza. Tudod, hogy mely ételekben bújik meg különösen sok nátrium-klorid? A legtöbb feldolgozott élelmiszerben, a tartósítóipari termékekben, valamint a gyorséttermek kínálatában.

A magyarok több mint háromszorosát eszik a WHO által ajánlott napi sófogyasztásnak. Itt a lista a legsósabb élelmiszereinkről.
Tovább olvasomKálium és foszfor
Súlyosbodó vesebetegségben a vese nehezebben választja ki a kálium- és foszforfelesleget. Ilyenkor korlátozni kell a káliumban gazdag élelmiszerek fogyasztását, nehogy a vér káliumszintje magasra szökjön, ami izomgyengeséget okoz, és árt a szívnek. Sok kálium van többek között az avokádóban, körtében, banánban, hüvelyesekben, olajos magvakban, aszalt gyümölcsökben, csokoládéban, tejkaramellában, de a neszkávé és a tejben oldódó italporok is tartalmaznak káliumot.
Bár a vesebetegeknek a jó emésztés érdekében általában rostanyagokban gazdag táplálkozást javasolnak, a sok káliumot és foszfort tartalmazó teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, gyümölcsök és zöldségek fogyasztását mégis korlátozni kell. A fő káliumforrásnak számító friss gyümölcsöket és zöldségeket a káliumszegény diétán élőknek párolva vagy kompótként ajánlott fogyasztani, mert a főzés során ez az ásványi anyag elvész.

Az egészséges csontozathoz elengedhetetlen a foszfor és kalcium egyensúlyának fenntartása, ugyanis ha ezeknek az ásványi anyagoknak az ideális aránya megbomlik, a vér foszfátszintje megnő, és csökken a kalciumszint, ami idővel csontbetegséghez vezet. A foszforfogyasztás korlátozásával tehát fenntartható a megfelelő foszforszint, és elkerülhető a kalciumvesztés. Egyes esetekben szükség lehet a foszforkiválasztást elősegítő gyógyszerek szedésére is. Sok fehérjedús táplálék (pl. hús, sajt, tojás, tej) foszfort is tartalmaz, ami további bonyodalmakat okozhat az étkezés egyensúlyának kialakításában.
Ami segíthet: citrát
„A citrát, vagyis a citromsav sója az anyagcsere-folyamatok során a szervezetben képződve a vizelettel kiürül és gátolja a kalcium-oxalát kicsapódását. Mivel vizelet citráttartalmát a káliumbevitel növeli, ezért a kőképződés megelőzésében kiemelkedően fontos a nagy citrát- és káliumtartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. Már kialakult vesebetegség esetén azonban való igaz, hogy káliummegszorítás szükséges” – mondta dr. Bakonyi Géza.
A fokozott szénhidrátbevitel, elsősorban az édesítésre használt fruktóz (gyümölcscukor) kockázata
„A fruktóz túlzott mértékű bevitele fokozza a kalcium ürítését a vizelettel, aminek eredményeképpen nő a kalciumkövek képződésének a kockázata, emellett a gyümölcscukor elősegíti a húgysavképződést és csökkenti a vesében a vizeletet lúgosító ammónia képződését is, ezáltal növeli a húgysavkövek kialakulásának a veszélyét” – tette hozzá a szakember, aki szerint a nagy mennyiségű fruktózt tartalmazó kukoricasziruppal édesített üdítők, gyümölcsjoghurtok, édes aprósütemények fogyasztása jelenti az igazi veszélyt, nem az egészséges táplálkozáshoz nélkülözhetetlen gyümölcsök fogyasztása.
Csak óvatosan a C-vitaminnal!
„A C-vitamin a szervezet anyagcsere-folyamataiban oxaláttá alakul, így a nagy mennyiségű C-vitamin-fogyasztás fokozza a kalcium-oxalát-kövek képződésének kockázatát. A C-vitamin ajánlott napi adagja 90 mg, ekkora mennyiség még nem okoz gondot, de a manapság igen divatos, egészségmegőrzőnek gondolt napi 1000 mg vagy ennél is több C-vitamin fogyasztásától mindenképpen óvni kell a kalciumkövességre hajlamos egyéneket” – figyelmeztet dr. Bakonyi Géza.
Folyadékbevitel és vízhajtó növények
Ami a folyadékbevitelt illeti, azt is minden esetben a beteg állapotához kell igazítani, és állandóan figyelemmel kell kísérni, a túl sok folyadék ugyanis vizenyő kialakulásához vezethet.
A vizelethajtó tulajdonságáról ismert pitypangot a vesebetegség miatt kialakuló folyadék-visszatartás kezelésére használják, de a vízhajtó gyógynövények közé tartozik a mezei zsurló, a medveszőlőlevél, a lestyángyökér és a tövises iglice is. Krónikus vesebetegség esetén pedig borostyánlevelet, tarackbúzát és nyírfalevelet érdemes rendszeresen fogyasztani.

Az emésztési problémákra, stresszre, szorongásra, immunrendszer erősítésére is jók. Állítólag.
Tovább olvasomA cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés