Így enyhíthetsz a napégés kínzó tünetein

Égő, viszkető érzés, bőrpír és fájdalom. A napégés roppant kellemetlen tud lenni, így könnyen a pihenésed útjába is állhat, ami újabb problémákat szülhet. Ezért is lényeges, hogy mielőbb a tettek mezejére lépj!

Ha minden nyári napon naptejet használnál, gondosan bekennéd magad és néhány óránként (vagy miután leizzadtál, úsztál, illetve megtörölköztél) megismételnéd, most nem lenne miről beszélnünk. De ha már úgy alakult, hogy mégiscsak leégtél, itt van néhány tanács a Lifehacker gyűjtéséből, ami enyhíthet a kínon, amit most érzel.

Kerüld a napsütést

Az első és legfontosabb dolog, amit megtehetsz, hogy nem rontasz a helyzeten. Ha tehát a napégés jeleit tapasztalod magadon, a gyógyulásig igyekezz távol maradni a napsütéstől! Amennyiben másnap reggelre nem pirosodik be a bőröd, és kint akad dolgod, mindenképp használj napfényvédőt, mielőtt elhagynád a házat.

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia mindezeken túl kiemeli: a szabadban takard el a bőröd, és viselj sűrű szövésű ruhákat. A célnak igazából bármilyen anyag megfelel, amin nem látsz át, ha a fény felé tartod.

Tegyél magadnak egy szívességet, és ha leégtél, ne menj a napra!
Tegyél magadnak egy szívességet, és ha leégtél, ne menj a napra!Naked King / Getty Images Hungary

Krémezd be magad

Az aloégélt, szóját vagy kalamint tartalmazó hidratáló krémek egyaránt enyhülést hozhatnak a napégett bőr számára. Ha ennél több kell, a vényköteles hidrokortizonkenőcs lehet a befutó, ami csökkenti a duzzanatot, a viszketést és a bőrpírt, ráadásul szúnyogcsípések esetén is alkalmazható.

Bár az internetes tippekben szerepel néhány házi megoldás is, mint az ecet vagy a csodamogyoró, jobb, ha nem kísérletezel velük. Több szakember óva int a helyi érzéstelenítőktől is, amelyek irritálhatják a bőrt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Vegyél hideg zuhanyt

Egy hideg (de nem jeges!) zuhany vagy fürdő szintén segíthet, hogy jobban érezd magad a bőrödben. Ne dörzsölgesd magad, mindössze annyi szappant használj, amennyi feltétlenül szükséges, majd óvatos, tapogató mozdulatokkal szárítkozz meg, végül pedig kend be magad testápolóval.

Támogasd a szervezeted

A napégés lényegében egy sérülés, aminek meg kell gyógyulnia, ezért próbálj mindent lehetőséget megragadni, hogy a tested regenerálódni tudjon. Maradj hidratált, vagyis igyál sok vizet, illetve fontold meg valamilyen gyulladásgátló, például ibuprofén szedését is a fájdalom és a bőrpír ideiglenes csökkentése érdekében. A napégés gyakran kéz a kézben jár a napszúrással és a kiszáradással, ezért ha hidegrázás, láz, gyengeség, szédülés, gyors pulzus vagy légzés lépne fel, fordulj orvoshoz!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek