Tünetek, amikből nem is gondolnád, hogy a szíveddel van baj

A szívelégtelenségnek már az elnevezése is meglehetősen ijesztőnek hangzik, de nézzük, miről is van szó valójában.

Szívelégtelenségnek nevezzük azt az állapotot, amikor a szív nem képes a test igényeinek kielégítéséhez elegendő vért pumpálni. Ennek általános következménye a kimerültség, légszomj, lábduzzadás – hívja fel a figyelmünket a Harvard Medical School.

Mire kell figyelni?

Sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy a szívelégtelenség sok esetben kezelhető állapot. A rendszeres testmozgás, megfelelő minőségű pihenés és táplálkozás, elegendő folyadék fogyasztása, valamint szükség esetén gyógyszeres kezelés segíthet az egészségünk megőrzésében.

Mindezek ellenére előfordulhat, hogy egy hosszabb tünetmentes időszak után ismét jelentkeznek a szívelégtelenségre utaló jelek. A legtöbb esetben azonban ilyenkor nem drasztikus változásokat tapasztal a beteg, csak egy kicsit fáradtabb lesz, vagy felkúszik rá pár plusz kiló. Érdemes ezekre kellő figyelmet fordítani, ha viszont a súlyosbodó szívelégtelenség jeleit tapasztaljuk magunkon, minél előbb forduljunk orvoshoz.

Nem mindig ennyire egyértelmű
Nem mindig ennyire egyértelműFotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

A súlyosbodó szívelégtelenség figyelmeztető jelei:

  • hirtelen súlygyarapodás
  • duzzadt lábfej vagy boka
  • testmozgástól független légszomj
  • háton fekve légzési nehézség
  • ébredés utáni légszomj
  • rendszeres köhögés vagy zihálás
  • fokozott fáradékonyság
  • zavartság
  • étvágytalanság

A cikk az ajánló után folytatódik

Mondd meg te, melyik az ország legjobb fejlesztő kezdeményezése!

 

Mától mindenki számára elérhető az Edison100: az a 100 innovatív és jövőbarát
kezdeményezés, amelyek óvodások és iskolások jövőben kritikus tudását és készségeit
fejlesztik iskolai kereteken túl 2020-ban. Idén szülők jelölték a gyerekeket fejlesztő szervezeteket, és a 440 jelölés feldolgozása és szűrése után végül szakmai zsűri választotta ki azt a százat, akiket most bemutatnak a szülőknek. Az Edisonplatform kiemelt célja, hogy hiteles iránytűként segítsen a szülőknek, akik keresik a lehetőségeket a gyerekeik
fejlesztéséhez, és szeretnének tudatosan készülni a jövőre. 

A lista szereplői közül saját kategóriájában legkiemelkedőbbeket augusztus 26-án díjazzák, emellett augusztus 6-tól közönségszavazás is indul, hogy kiderüljön, a szülők és pedagógusok véleménye szerint, melyik kezdeményezés érdemes a közönségdíjra. Szavazz te is a szerinted legkiemelkedőbb kezdeményezésre!

Tovább a szavazásra!

Promóció

Ahhoz, hogy felismerjük a bajt, ismernünk kell a tüneteket. Ezek viszont általában nem egyszerre jelentkeznek és sokszor már azelőtt megszűnnek, hogy érzékelnénk a problémát. Nem könnyű megmondani, hogy a gyógyszerek mellékhatásai vagy a szívelégtelenség tünetei miatt érezzük magunkat rosszabbul, különösen akkor, ha enyhék a tünetek.

Éppen ezért fontos, hogy figyeljük az állapotunkat, vezessük a tapasztalatainkat, így idővel nyomon követhetővé válnak a tünetek. Minden nap végén vegyük sorra az aznap tapasztalt tüneteket, ezek súlyosságát pedig osztályozzuk egy 1-től 5-ig terjedő skálán. Ezt követően pedig vizsgáljuk meg, hogy van-e valamilyen mintázat a tünetek jelentkezésében, súlyosbodnak-e a problémák és jelentkeznek-e új tünetek. A legfontosabb, hogy ezekről rendszeresen egyeztessünk az orvosunkkal, hiszen minél előbb felismerjük a bajt, annál nagyobb valószínűséggel kerülhetjük el a komplikációkat.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.