Tünetek, amikből nem is gondolnád, hogy a szíveddel van baj

A szívelégtelenségnek már az elnevezése is meglehetősen ijesztőnek hangzik, de nézzük, miről is van szó valójában.

Szívelégtelenségnek nevezzük azt az állapotot, amikor a szív nem képes a test igényeinek kielégítéséhez elegendő vért pumpálni. Ennek általános következménye a kimerültség, légszomj, lábduzzadás – hívja fel a figyelmünket a Harvard Medical School.

Mire kell figyelni?

Sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy a szívelégtelenség sok esetben kezelhető állapot. A rendszeres testmozgás, megfelelő minőségű pihenés és táplálkozás, elegendő folyadék fogyasztása, valamint szükség esetén gyógyszeres kezelés segíthet az egészségünk megőrzésében.

Mindezek ellenére előfordulhat, hogy egy hosszabb tünetmentes időszak után ismét jelentkeznek a szívelégtelenségre utaló jelek. A legtöbb esetben azonban ilyenkor nem drasztikus változásokat tapasztal a beteg, csak egy kicsit fáradtabb lesz, vagy felkúszik rá pár plusz kiló. Érdemes ezekre kellő figyelmet fordítani, ha viszont a súlyosbodó szívelégtelenség jeleit tapasztaljuk magunkon, minél előbb forduljunk orvoshoz.

Nem mindig ennyire egyértelmű
Nem mindig ennyire egyértelműPeter Dazeley / Getty Images Hungary

A súlyosbodó szívelégtelenség figyelmeztető jelei:

  • hirtelen súlygyarapodás
  • duzzadt lábfej vagy boka
  • testmozgástól független légszomj
  • háton fekve légzési nehézség
  • ébredés utáni légszomj
  • rendszeres köhögés vagy zihálás
  • fokozott fáradékonyság
  • zavartság
  • étvágytalanság

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Ahhoz, hogy felismerjük a bajt, ismernünk kell a tüneteket. Ezek viszont általában nem egyszerre jelentkeznek és sokszor már azelőtt megszűnnek, hogy érzékelnénk a problémát. Nem könnyű megmondani, hogy a gyógyszerek mellékhatásai vagy a szívelégtelenség tünetei miatt érezzük magunkat rosszabbul, különösen akkor, ha enyhék a tünetek.

Éppen ezért fontos, hogy figyeljük az állapotunkat, vezessük a tapasztalatainkat, így idővel nyomon követhetővé válnak a tünetek. Minden nap végén vegyük sorra az aznap tapasztalt tüneteket, ezek súlyosságát pedig osztályozzuk egy 1-től 5-ig terjedő skálán. Ezt követően pedig vizsgáljuk meg, hogy van-e valamilyen mintázat a tünetek jelentkezésében, súlyosbodnak-e a problémák és jelentkeznek-e új tünetek. A legfontosabb, hogy ezekről rendszeresen egyeztessünk az orvosunkkal, hiszen minél előbb felismerjük a bajt, annál nagyobb valószínűséggel kerülhetjük el a komplikációkat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra