Ezt a 9 dolgot ne halogasd, ha sikeres akarsz lenni

GettyImages-656545177

Az emberek sokféleképpen definiálják a sikert, pláne egy kapitalista társadalomban. Van, aki takaros összeget szeretne a bankszámlájára, menő autót, meg tóparti víkendházat, világkörüli utazást, előléptetést, hírnevet, szép családot, vagy azt, hogy valami maradandót alkothasson a szakmájában. Bármilyen célt is tűzzünk ki magunk elé, az biztos, hogy magától nem fog megvalósulni. Nekünk kell tenni érte, de nem mindegy, hogy hogyan.

Nicolas Cole, a Medium egyik szerzője 9 szempontot gyűjtött össze, amelyet szerinte már a húszas éveinkben is szem előtt kéne tartanunk ahhoz, hogy hosszú távon elérhessük mindazt, amit szeretnénk. Persze minél konkrétabb elképzeléseink vannak a vágyainkról, annál könnyebb lesz hozzájuk kivitelezhető, reális cselekvési terveket társítani. Ha pedig hozzám hasonlóan te sem vagy már 20 éves, ne aggódj, sosincs késő mérlegelni Cole ajánlásait, és változtatni, ha szükségét érzed.

#1 Kezdj el dolgozni a mentális egészségeden

Sokan azért halogatják az önismeretük fejlesztését, mert úgy tartják, hogy sem idejük, sem pénzük nincsen ilyen úri huncutságokra. Terápiába járni sajnos még mindig középosztálybeli kiváltság, de azért lehet találni ingyenes vagy jutányos árú lehetőségeket, ha kitartó vagy. Spórolni is érdemes az alkalmakra, mert ez olyan befektetés, amely hosszú távon szinte biztosan megtérül. Átláthatod például a sorsodat alakító családi dinamikákat, így idővel nem az azonosulás és az ellenazonosulás köreit fogod taposni, hanem egy sokkal tudatosabb életet alakíthatsz ki. A pszichológustól olyan eszközöket is elsajátíthatsz, amely a párkapcsolatod ápolása, a gyereknevelés vagy a munkahelyi kihívások kezelése során egyaránt jól jöhet. Ne csak akkor fordulj szakemberhez, ha már nagyon nagy a baj!   

#2 Tölts időt nálad idősebbekkel is

Olyanokkal beszélgetni, akik pont ugyanabban az életszakaszban vannak, mint mi magunk, sokszor nagyon hasznos: meg lehet osztani egymással gyakorlati tapasztalatokat, praktikus infókat, érezzük, hogy nem vagyunk egyedül, mások is hasonló nehézségekkel küzdenek. De ha folyton csak a kortársainkkal beszélgetünk, akkor egy idő után nem tanulunk annyit. Érdemes idősebbekkel is kapcsolatot tartani, akik pár lépéssel előttünk járnak, és szívesen osztják meg velünk mindazt, ami nekik segített különböző élethelyzetek megoldásában. 

Az életről is sokat tanul tőle
Az életről is sokat tanul tőleHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

#3 Spórolj és fektess be annyi pénzt, amennyit csak tudsz

A Business Insider tavalyi cikkében számolt be arról, hogy ha egy amerikai 25 éves korában tesz félre 100 dollárt a nyugdíjas éveire, akkor az az összeg majdnem a dupláját fogja érni évtizedekkel később annak, mintha 35 éves korában spórolta volna meg. Persze sokaknak az is épp elég nagy kihívás most, hogy egyik hónapról a másikra meg tudjanak élni. Ugyanakkor a koronavírus-járvány arra is rámutatott, mennyire fontos lenne, hogy minden családnak legyen legalább pár havi tartaléka. A krízisben többen azt is megtapasztalhatták, hogy mik azok a kiadások, amelyekről azért le lehet mondani. Ebből talán te is tudsz meríteni, hogy ha csak teheted, tegyél félre pénzt, akár egészen kicsi összegeket. Hidd el, jobban jársz, ha még ma elkezded, mint ha a jövő hónapban vagy a jövő évben tennéd. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

#4 Gondold át, hogy kikkel barátkozol  

Ez elsőre durván hangozhat, és természetesen nem arról van szó, hogy meg kéne szakítani a kapcsolatot a régi haverokkal. De azért érdemes átgondolnod, hogy még mindig megéri-e heti kétszer besörözni azzal a barátoddal, aki szinte semmit sem változott kamaszkorotok óta. Vagy sokadszorra keresni azt az ismerősödet, aki érezhetően nem priorizál téged. Vagy azokkal találkozni rendszeresen, akikkel a szokásos nosztalgiázás után hamar kifogytok a közös témákból. Teljesen természetes, hogy egyes barátságok néha előtérbe, néha háttérbe kerülnek az életedben – a lényeg, hogy jelentésteli kapcsolatokat tudj fenntartani, amelyek örömet okoznak, töltenek, inspirálnak. 

#5 Ne állj le az olvasással

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a középiskola vagy az egyetem befejezését követően alig vesznek könyvet a kezükbe. A napi híreket még csak-csak átböngészik, főleg a címeket és a kiemelt szövegrészeket, de főleg sorozatokat néznek, podcastokat hallgatnak. Ezek között persze nagyon sok minőségi tartalom van, ugyanakkor az olvasás egy teljesen más élményt nyújt. Lelassít, mélyebb kognitív feldolgozást jelent. Számos pozitív lélektani hatása mellett arra is lehetőséget ad, hogy olyan emberek belső világával ismerkedjünk meg, akik idői, földrajzi vagy társadalmi értelemben nagyon távol élnek tőlünk. 

Minden nap megoldja, hogy legalább fél órát olvasson
Minden nap megoldja, hogy legalább fél órát olvasson10'000 Hours / Getty Images Hungary

#6 Találj egy edzésformát, amely passzol az életviteledhez

Sportolni nem csak azért fontos, hogy testileg fittek maradjunk. Talán kevesen tudják, hogy a legnagyobb sakkozók is rendszeresen végeznek fizikai edzést, hogy minél jobban ott tudjanak lenni fejben a versenyeken. A mozgás az életünk minden területére kihat. A pályán töltött idő énidő, amikor magaddal tudsz foglalkozni. A reggeli futás kitisztítja az elmédet, igazi felfrissülést jelent a nap hátralevő részére. Ha mégis nehezen tudod rávenni magad a mozgásra, olvasd el korábbi írásunkat, hátha találsz használható tippeket azok között, amelyek nekünk már beváltak. 

#7 Ne hagyd, hogy elhaljanak a hobbijaid  

Mindannyiunk életében lehetnek olyan tevékenységek, amelyek kikapcsolódást jelentenek, örömmel töltenek el minket. Ám hajlamosak vagyunk rögtön félretenni őket, ha sűrűsödnek a munkahelyi vagy az otthoni teendőink. A karrierünkre és a családunkra koncentrálunk nagy erőkkel, és mire legközelebb észbe kapunk, már évek óta nem volt gitár a kezünkben, vagy az idejét sem tudjuk, mikor írtunk utoljára a naplónkba. Ez nem jó stratégia, hiszen a hobbik funkciója éppen az, hogy revitalizáljanak és egyensúlyban tartsanak minket, hosszú távon is segítsenek megelőzni a kiégést. Komoly hasznuk van, tehát semmiképp sem érdemes időpocsékolásnak tekinteni őket. 

Megtérül, ha a rendszeres pihenésre is odafigyelsz
Megtérül, ha a rendszeres pihenésre is odafigyelszStephen Swintek / Getty Images Hungary

#8 Találd meg azokat, akiktől tanulhatsz

Gyakran előfordul, hogy a húszas éveink elején-közepén nagy ambíciókkal vágunk neki a szakmai életünknek. Ez jól is van így, ám a felfokozott tempónak két komoly hátulütője lehet. Az egyik, hogy sokan idejekorán kiégnek az őrült sprintelésben, holott még több évtizeden át dolgozni fognak. A másik, hogy a döntéseikben nagyobb szerepet kapnak a rövid távú célok, mint a hosszú távú megfontolások. Viszont sokszor az a tapasztalat, hogy minél inkább el tudod engedni az azonnali kielégülést nyújtó jutalmak hajhászását, és többet tudsz fektetni a személyes fejlődésedbe, később annál nagyobb sikereket fogsz tudni elérni. Tehát érdemes bevállalni akár önkéntes feladatokat is, ha cserébe olyanokkal dolgozhatsz együtt, akiktől rengeteget lehet tanulni. Lehet, hogy ebben az időszakban financiálisan nem fog megtérülni a munkád, de később bizonyára sok mindent fel fogsz tudni használni az általad elsajátított értékes tudásból

#9 Figyelj oda a partneredre

Sokan úgy vélik, hogy a nagy dolgok eléréséhez nagy áldozatokra van szükség. Ezért eleve nem gondolkodnak párkapcsolatban, hogy 100 százalékig a céljaikra fókuszálhassanak. Ha pedig van valakijük, az illető szinte sosem fog prioritást jelenteni a számukra, így idővel vagy véget ér a kapcsolat, vagy a másik fél óhatatlanul alárendelődik. Az egyenlőtlen, kiüresedett, boldogtalan kapcsolatok helyett azonban érdemes tudatosítani, hogy mennyi mindent adhat, ha van egy egyenrangú társad, akivel nemcsak a gondokat tudjátok megosztani, hanem azt az örömet, de egyszersmind ürességérzést is, amely a hőn áhított sikerek elérésével általában jár.

Oszd meg másokkal is!
Mustra