18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Tényleg felturbózza a szexuális vágyat a járványhelyzet?

Sok egymásnak ellentmondó információ kering arról, hogy a jelenlegi helyzet miként hat az emberek szexualitására. Vannak, akik szerint a gyakoribb stressz és szorongás tompítja a vágyat, mások szerint a többség szuper lelkes, ha lepedőakrobatikáról van szó.

Az igazat megvallva, mindkettőre van esély, hiszen egy adott helyzetre mindannyian másképp reagálunk. Ugyanazok a tényezők egyes emberekben növelik a szexuális vágyat, másokban csökkentik.  Dr. Justin Lehmiller szexuálpszichológus a rettegéskezelés elméletének lencséjén keresztül közelíti meg a helyzetet. Az elmélet szerint amikor szembesülünk saját halandóságunkkal, megváltozik a hozzáállásunk és a viselkedésünk annak érdekében, hogy könnyebben birkózzunk meg ezzel a gondolattal.

Neked csökkent vagy nőtt a szexuális vágyad az elmúlt időszakban?

Talán sosem volt még ennyire közel hozzánk a halál. Persze mindannyian veszítettük már el szerettünket, de az emberiség most szembesül igazán azzal, hogy a halál nem válogat. Nemcsak a beteg emberek vannak veszélyben, nemcsak az időseket fenyegeti a koronavírus, hanem mindannyiunkat. Emellett pedig naponta kapjuk a híreket arról, hogy hány új fertőzöttet diagnosztizáltak és hány tíz, hány száz ember van, aki nem tudta leküzdeni a vírust. Ebben a helyzetben természetes, ha kialakul bennünk bizonyos mértékű szorongás a halállal kapcsolatban. A rettegéskezelés elméletével kapcsolatos kutatások eredményei szerint viszont mindannyian másképp kezeljük az újonnan kialakult érzéseinket.

Kutatások eredményei szerint a halál elkerülhetetlenségének gondolata sok esetben fokozza a szexuális vágyat, különösen azoknál az embereknél, akik pozitív testképpel rendelkeznek. Más szóval, a testünkhöz és a szexhez való viszonyunk kulcsfontosságú lehet annak megítélésében, hogy a szorongás csökkentése érdekében a szexre támaszkodunk-e. Ez segíthet megmagyarázni azt, hogy egyes emberek miért váltak szexuálisan sokkal aktívabbá a jelenlegi helyzetben, de magyarázatot kapunk arra is, hogy sokaknál miért nem így történnek a dolgok, sőt éppen ellenkezőleg, ritkultak az együttlétek. Ők azok, akik nem a szexet használják szorongásaik enyhítésére.

Egy másik modell, ami alapján vizsgálhatjuk a jelenlegi helyzetet, az a szexuális válasz kettős kontroll modellje. Ezt úgy kell elképzelni, mintha mindannyiunk szexuális vágyának lenne egy gáz- és egy fékpedálja, amelyek befolyásolják a vágy mértékét. Vannak emberek, akiknek a lába mindig kicsit a gázon van, míg mások hajlamosabbak fékezni, ha szexről van szó – így őket nehezebben indítják be a különböző ingerek.

Azok számára, akikben a vágy amúgy is könnyebben gátolható, a jelenlegi, stresszesebb és szorongással teli helyzet valószínűleg behúzza a kéziféket. Ők nagyobb eséllyel érzik most úgy, hogy szinte lehetetlen megteremteni a romantikus együttléthez szükséges hangulatot. Másoknál épp ellenkezőleg hat a járvány: a félelem és a szorongás fokozza a szexuális vágyukat, hiszen az erős érzelmek gyakran hatással vannak a szexualitásunkra. Nem véletlen, hogy sokan a békülős szexre esküsznek, hiszen olyankor még magunkban hordozzuk a veszekedésből fakadó heves érzelmek egy részét.

Ha valaki amúgy is hajlamos erre, a jelenlegi, szorongással teli helyzet is nagyobb eséllyel gerjeszti a szexuális vágyát, ahelyett, hogy blokkolná. De rengeteg dologgal kell most megküzdenünk, nem érdemes magunkat a szexuális aktivitásunk növekedésének vagy csökkenésének okaival is ostorozni. És bárhogyan is hat ránk a jelenlegi helyzet, fontos felismerni, hogy egyik reakció sem jobb vagy rosszabb a másiknál, és teljesen természetes az is, ha különböző, esetleg korábban még egyáltalán nem tapasztalt érzelmeket vált ki belőlünk a vírushelyzet.

Oszd meg másokkal is!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Érdekességek