A kávéivás nem tesz jót az immunrendszernek

A kávé sokaknak elengedhetetlen üzemanyag, ami nélkül képtelenek teljes kapacitással működni a mindennapokban. A bezárkózás és otthoni munkavégzés idején különösen jól jön a finom, forró italtól kapott pluszenergia, a kutatások szerint azonban nem biztos, hogy érdemes a járvány idején túltolni a kávéivást.

A kávét legtöbben közismert élénkítő hatásai miatt fogyasztják: segítségével elűzhetjük az álmosságot és felpörgethetjük magunkat a munkavégzéshez. A vírusjárvány elleni védekezés idején azonban visszaüthet a túlzott kávéivás, ugyanis csökkentheti a szervezet védekezési képességét – állítja a Medium Lifestyle.

A túl sok koffein gyengíti az immunválaszt 

Habár a kávénak több pozitív élettani hatását bizonyították már, az immunrendszer erősítése nem tartozik ezek közé. Épp ellenkezőleg: egy 1990-es kutatás szerint a nagy mennyiségű kávéfogyasztás csökkenti a vírusfertőzésekre adott immunválasz hatékonyságát. A tel-avivi Rokach Kórház szakemberei tizenöt kollégájukat – mindannyian felnőtt, egészséges férfiak és nők voltak – vonták be a kísérletbe. Az alanyokat két csoportra osztották: az első csoport tagjai öt hétig napi öt csésze kávét ittak meg (csészénként 45 mg koffeinnel), majd újabb öt hétig tartózkodtak a kávéivástól. A második csoport fordítva járt el: ők öt hétig nem ittak kávét, majd öt hétig napi öt csészével fogyasztottak.

Nem mindig hasznos a kávéivás
Nem mindig hasznos a kávéivásOliver Rossi / Getty Images Hungary

A résztvevőktől a kísérlet kezdetén, majd minden öthetes periódust követően vért vettek a kutatók. A vérvizsgálatok azt mutatták, hogy bár az intenzívebb kávéivás hatására nem képződik kevesebb T-sejt, a védekezési képességük csökken. (A T-limfociták azok a fehérvérsejtek, amelyek fertőzés esetén megszállják a vírusos sejteket, és gondoskodnak róla, hogy a kórokozók ne legyenek képesek szaporodni.) Amellett, hogy a túlzott koffeinmennyiség károsította ezt a sejtes immunfunkciót, feltüzelte a kemotaxist, vagyis azt a folyamatot, amelyben a környezet kémiai összetevői a sejtek mozgását váltják ki. Fertőzés esetén hasznos lehet a sejtek gyorsabb reagálása, a túlságosan élénk kemotaxis azonban visszaüthet, és hamisan riadóztathatja az immunsejteket. A bűnös pedig nem más, mint a stresszhormonnak is nevezett kortizol, amelynek termelődése alaposan megugrik a koffein hatására.

Megzavarja a hormonegyensúlyt

Az Oklahomai Egyetem munkatársai által végzett 2005-ös kutatás szintén a koffein és a kortizol kölcsönhatását és a felborult hormonegyensúlyt okolta az immunrendszert ért problémákért. A kortizol normális esetben csökkenti a stresszt és a gyulladásos tünetek kialakulását, túlzott mennyiségben azonban tompíthatja az agyműködést, lassíthatja az emésztést, megugraszthatja a vérnyomásszintet és lebonthatja az izomsejteket. Mindemellett az a kognitív nyomást kiváltó riadóállapot, amely ilyenkor jön létre a szervezetben, alaposan csökkentheti a fertőzés elleni védekezés hatékonyságát. A túlzásba vitt kávéfogyasztásnak más negatív hatásai is ismertek: növeli a pánikrohamok gyakoriságát és a szorongást, kialvatlanságot, levertséget, idegességet és álmatlanságot okozat, felkavarhatja a gyomrot, túlságosan megdobogtathatja a szívet, nem utolsósorban függőséget alakíthat ki.

Bár a vázolt kutatások eredményei természetesen vitathatók, kétségtelen, hogy a nagy mennyiségű kávéivás nem annyira hasznos járványos időszakban. Ha pluszenergiára van szükséged az otthoni munkavégzéshez, érdemes más módszerekkel felturbóznod magad, és nem literszámra öntened magadba a kávét. Ettől csak idegesebb leszel és romlik a szervezeted védekezőrendszere, amire pedig ilyenkor minden korábbinál nagyobb szükséged van.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek