6 kérdés és válasz az új koronavírusról

A médiában számos híresztelés, hamis vagy félig igaz információ terjed a Covid-19-járvánnyal kapcsolatban. Ezért is érdemes tisztázni a legfontosabb kérdéseket, amelyek felmerülhetnek a vírussal és az ilyenkor szokásos teendőkkel kapcsolatban.

Ezekből a kérdésekből gyűjtött össze egy csokorral a Harvard Medical School, és válaszolta meg őket.

1. El szabad vinnem a gyerekemet orvoshoz?

Érdemes lemondani minden olyan orvosi vizsgálatot, ami nem sürgetően fontos. Idetartoznak a korábban megbeszélt rutinvizsgálatok, a gyerekorvossal történő időszakos találkozások és bármely olyan orvosi vizit, amelyet el lehet tenni későbbi időpontra. Érdemes esetleg telefonon vagy online tartani a kapcsolatot a háziorvossal. Csak akkor javasolt a személyes találkozás, ha távolsági kommunikáció útján nem lehetséges a baj orvoslása, például ha a gyerek balesetet szenved, vagy komolyabb tünetek – nem múló láz, erős köhögés, légzési nehézségek – lépnek fel nála. Akkor is muszáj orvoshoz vinni őt, ha krónikus betegség miatt szükséges kezelésre járnia: ezeket semmi esetben nem szabad elhalasztani. De mielőtt bármilyen panasszal orvoshoz vinnénk a gyereket, érdemes számba venni, mennyire van fertőzésveszélynek kitéve: milyen messze van az orvosi rendelő vagy kórház, mennyi fertőzött van a környéken, az orvos betartja-e a szükséges higiéniai szabályokat, milyen a gyerek egészségi állapota.

Ezt tudjuk egyelőre a járvánnyal kapcsolatban
Ezt tudjuk egyelőre a járvánnyal kapcsolatbanJonathan Kitchen / Getty Images Hungary

2. A C-vitamin tényleg használ a koronavírus ellen? Szedjek nagy mennyiségben C-vitamint?

Súlyos állapotban lévő páciensek szervezetébe olykor valóban küldenek intravénásan nagy mennyiségű C-vitamint az orvosok, abban a reményben, hogy az erősíti az immunrendszerüket és növeli a gyógyulás esélyét. Ez nem jelenti azonban azt, hogy a C-vitamin gyógymód lenne a Covid-19 ellen. Habár korábbi kutatások bizonyították, hogy nagy mennyiségben és koncentrációban a C-vitamin növeli a vérmérgezésben, illetve akut légzési elégtelenségben szenvedők túlélési esélyeit, az új koronavírussal kapcsolatban egyelőre semmilyen hasonló vizsgálat nem született. Arra szintén semmilyen bizonyíték nincsen, hogy a C-vitamin szedésével jobban elkerülhető a fertőzés kockázata. Azt mindenképpen tudni kell, hogy ha túlzásba visszük a bevitt C-vitamin mennyiségét, komoly mellékhatások léphetnek fel, például hányás, hasmenés és gyomorgörcsök, illetve nagyobb kockázata lesz a vesekő kialakulásának is.

3. A remdesivir nevű gyógyszer hatásos a Covid-19 ellen?

A kutatók világszerte számos gyógyszert és hatóanyagot vizsgálnak, amelyek esetleg hasznosak lehetnek az új koronavírus elleni küzdelemben. Ezek közé tartozik a remdesivir, egy kísérleti antivirális gyógyszer, amit az ebola ellen fejlesztettek ki. A gyógyszer megakadályozza a vírust abban, hogy lemásolhassa magát és terjedhessen a szervezetben. Laborvizsgálatok és állatkísérletek során a remdesivir sikeresen szállt szembe a közel-keleti légúti koronavírussal (MERS) és a SARS-koronavírussal is, amelyek hasonlóak a mostani Covid-19-hez. Habár az állatok szervezetében a gyógyszer valóban csökkentette a kórokozók mennyiségét, erősítette a vírus okozta tüdőbetegséget. Jelenleg a tudósok azt vizsgálják, mennyire lehet hatásos a remdesivir az új koronavírussal szemben, és mennyire biztonságos a gyógyszer, eredmények azonban csak a következő hónapokban várhatók. Januárban az USA Washington államában a legelső helyi koronavírusos pácienst remdesivirrel kezelték. A beteg állapota súlyos volt, mégis felgyógyult a betegségből – egyetlen példa azonban közel sem jelenti azt, hogy a gyógyszer valóban és minden esetben hatásos lehet.

4. Igaz, hogy a szaglás elvesztése az új koronavírus tünete? Mit tegyek, ha nem érzek szagokat?

Egyre több a bizonyíték rá, hogy a szaglás, illetve az ízlelés romlása vagy teljes elvesztése az új koronavírus-fertőzés egyik első tünete. Ez nem meglepő fejlemény, hiszen a vírusfertőzések gyakran okoznak hasonló tüneteket. A jelenlegi hivatásos ajánlás szerint az orvosoknak oda kell figyelniük erre, és kiszűrniük a szaglásukat, ízlelésüket vesztett pácienseket. Mivel ezek a panaszok korábban jelentkeznek, mint az új koronavírusra jellemző komolyabb tünetek (például a láz vagy a száraz köhögés), korai szakaszban is jelezhetik a vírus jelenlétét a szervezetben, így segíthetik a fertőzöttek azonosítását és elkülönítését. Természetesen ha romlik a szaglásod, illetve az ízérzékelésed, még nem jelenti feltétlenül, hogy a Covid-19 fertőzött meg, hiszen hasonló tüneteket produkálhat az allergia vagy az egyszerű nátha. Jelenleg a kutatók vizsgálják, pontosan hogyan érinti az új koronavírus a szaglást és az ízlelést. Amíg nincs konkrét eredmény, érdemes orvoshoz fordulnod a tünetekkel, amint észleled őket.

5. A hidroxi-klorokin-szulfát hasznos lehet az új koronavírus ellen?

A hidroxi-klorokin-szulfát régóta használt gyógyszer, melyet például a malária, illetve néhány autoimmun betegség, mint a lupus és a reumatoid arthritis kezelésében alkalmaznak. A gyógyszer viszonylag olcsó, bármely patikában kapható, és ha rövid időn keresztül alkalmazzák, különösebb mellékhatásokat sem okoz. A kérdés az, vajon tényleg használ-e a Covid-19 ellen. A laborvizsgálatok szerint igen – a hidroxi-klorokin megakadályozza, hogy a vírus bejusson a sejtekbe, vagy ha már bejutott, hátráltatja a szaporodását a sejten belül. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy ami egy Petri-csészében működik, egy fertőzött ember szervezetében is ugyanúgy használ.

Jelenleg a világ több pontján kísérletek folynak ennek bizonyítására, melyek közül kettő szolgált eddig eredménnyel. Kínában tudósok több mint száz új koronavírussal fertőzött pácienst kezeltek hidroxi-klorokinnal. A gyógyszer a betegek 70 százalékánál megakadályozta a tüdőgyulladás súlyosbodását, segített a vírust kiűzni a szervezetből, és gyorsította a betegség lefolyását. Dél-Franciaországban kutatók összehasonlították 26 hidroxi-klorokinnal kezelt koronavírusos beteg kórképét 16 olyan pácienssel, akik nem kapták ezt a gyógyszert. Az előbbiek 70 százalékánál hat nap alatt távozott a vírus a szervezetből, míg utóbbiak közül csupán 12 százaléknál folyt le ennyire gyorsan a betegség. Ezek az eredmények biztatóak, azonban nem szabad csodaszerként tekinteni a hidroxi-klorokinra. Az ismertetett kutatások kis számú, nem reprezentatívan kiválasztott alanyokon történtek, a kutatók pedig számos egyéb tényezőt figyelmen kívül hagytak, például a vírusfertőzés, illetve a tüdőproblémák súlyosságát az adott pácienseknél. Még rengeteg vizsgálat és bizonyíték szükséges ahhoz, hogy valóban kiderüljön, mennyit ér a hidroxi-klorokin a Covid-19 ellen.

Fontos tisztázni ezeket a kérdéseket
Fontos tisztázni ezeket a kérdéseketJust_Super / Getty Images Hungary

6. Úgy hallottam, bizonyos vérnyomáscsökkentők súlyosbíthatják a vírus tüneteit. Ha elkaptam a fertőzést, álljak le ezek használatával?

A sajtóban nagy port kavart, hogy egyes kutatások szerint a magas vérnyomással, szívproblémákkal és diabétesszel küzdő páciensek számára felírt két népszerű gyógszer, az angiotenzin-konvertáló enzimgátlók (ACE-gátlók) és az angiotenzin-receptor-blokkolók (ARB-k) segíthetik a vírus elszaporodását a tüdőben és súlyosbíthatják a fertőzés okozta tüdőgyulladást. Ezeknek a gyógyszereknek a hatására ugyanis megnőhet az ACE2-receptorok száma a szervezetben, melyekhez az új koronavírus is kötődik a fehérjenyúlványaival. A kutatások többsége azonban laboratóriumi modelleken, illetve állatokon történt, és az emberen végzett vizsgálatok nem erősítették meg ezt az eredményt. Sőt, bizonyos kutatások azt mutatták, az ACE-gátlók és ARB-k éppen hogy csökkentik a vírusok okozta tüdőgyulladás súlyosságát, és ez a Covid-19 esetében is igaz lehet. Az orvosok egyértelműen azt javasolják, hogy ne állj le ezeknek a gyógyszereknek a szedésével akkor sem, ha bizonyítottan megfertőződtél. Ha abbahagyod a gyógyszereket, emelkedik a vérnyomásod, súlyosbodnak a szív- és cukorbetegséggel kapcsolatos gondjaid, és ez növeli annak az esélyét, hogy komoly komplikációkat okoz a vírus. Így csak felesleges veszélynek teszed ki magad.

Oszd meg másokkal is!
Mustra