Vonzza vagy elriasztja a férfiakat, ha egy nő magas pozícióban van?

Hogyan hat a nők vonzerejére, ha magas pozícióba kerülnek? A nők érvényesülése sok szempontból érdekes kérdés. Tudnak-e érvényesülni, mi lesz így a tradicionális férfi-, női szerepekkel? Egyáltalán tudnak-e érvényesülni? Megijednek-e a férfiak, ha egy sikeres nővel találkoznak? Most egy kutatás, nagyon célzottan, csak a státusz és a vonzerő kapcsolatát vizsgálta meg.

Azt, hogy valakit szexuálisan vagy csak úgy egyébként, társaság szempontjából vonzónak tartunk-e, rengeteg dolgon múlik. Nem mindent felülíró, de nem is elenyésző szerepe van a fizikai vonzerőnek, a szépségnek. Közrejátszik az is, hogy társadalmi státusz szempontjából milyennek látjuk a másikat. Az is egyértelmű, hogy nőket és férfiakat más-más szempontok alapján sorolunk be a vonzósági skálánkon. Most egy három részből álló kutatássorozat annyit vizsgált, hogy a nők vonzerejét hogyan befolyásolja, ha azt hisszük róluk, hogy átlagosak, vagy úgy véljük, hogy magas státuszúak.

Írj nekünk

Szerzőnk, Szalay Ágnes pszichológus, több mint 15 év szervezetfejlesztési tanácsadói tapasztalattal. A SelfGuide pszichológiai műhely egyik alapítója. Coachként támogatja ügyfeleit céljaik megtalálásában és elérésében, legyen szó munkahelyi, vezetői vagy személyes fejlődési igényről. Motivációs elakadással, karrierváltással, stresszkezeléssel, szakmai, vezetői fejlődéssel kapcsolatban lehet hozzá fordulni személyesen, vagy olvasói levélben, melyre (a névtelenséget megőrizve) a Dívány.hu-n is szívesen válaszol. 

Ne feledjük, hogy ez a vizsgálat egy csomó mindenről nem mond semmit. Nem veszi figyelembe például az adott nő viselkedését – ami azért eltérhet a státuszától függően. Arról sem beszél (hál’ istennek, különben már az összes titkot, ami pezsgést visz az életünkbe laborban elemezgetnék), hogy mitől szeret bele valaki egy másik emberbe. Azzal kapcsolatban viszont találtak összefüggést, hogy a nők vonzerejével hogyan függ össze a szépségük és a vélt státuszuk (mert természetesen nem valós személyekről volt szó, hanem nőkhöz és képeikhez társítottak kitalált profilokat, munkakört). Ja, és a vizsgált férfipopuláció, a helyi egyetem összetételének megfelelően fehér, heteroszexuális férfiakból állt.

Nehéz nőként vonzónak lenni, ha máshol is érvényesülsz?

Korábban már voltak olyan eredmények, hogy a magas iskolázottság és a magasabb pozíció rontja a nők vonzerejét, vagyis kevésbé érzik úgy a férfiak, hogy kellemes társaság lehet számukra egy csinos nő akkor, ha társadalmilag magasabb pozíciója van. Itt főleg a tanultság volt riasztó, a magas jövedelem kevésbé. Erre más kutatók nem találtak bizonyítékot.

Volt egy olyan hipotézis is, hogy a nagyon attraktív nők fizikai szépsége felülírja azt a negatív hatást, amit magasabb társadalmi státuszuk okoz a vonzerejükre nézve. Ezt tesztelte Fisher és Stinson. Az első két vizsgálat még virtuális térben zajlott, az Amazon MTurk platformján lévőket és egyetemi hallgatókat kérdeztek arról, hogy a bemutatott közösségimédia-profil alapján mennyire találják vonzónak a bemutatott embereket. (Itt még nőket és férfiakat is mutattak.)

Aki nagyon szép, az lehet főnök is
Aki nagyon szép, az lehet főnök isSrdjanPav / Getty Images Hungary

Működne köztünk a kémia?

A megítélendő profilokban azt variálták, hogy magas vagy alacsony társadalmi pozíciójú-e az illető, illetve átlagos külsejű vagy kifejezetten jó kinézetű. Ilyenekre kellett válaszolni például, hogy szerinted ezzel az emberrel működne-e köztetek a kémia. A férfiak vonzerejét nem különösebben befolyásolta sem a státusz, sem a szépségük, a nőknél azonban más volt a helyzet. Ezt aztán a harmadik vizsgálatban a való életben is tesztelték, hús-vér nők (szépek és átlagos külsejűek) szólítottak meg egyetemista fiúkat. Arra kérték őket, hogy hallgassák meg a beszédüket, amit épp gyakorolnak, és adjanak róla visszajelzést. A beszéd tartalmából kiderült, hogy alacsony vagy magas státuszúak-e. A vonzóságukat pedig azzal mérték, hogy megkérdezték utána a fiúkat, hogy eljönnének-e egy fókuszcsoportba, ami a munkájukhoz kell, majd emelve a tétet: késő esti szemináriumukat meglátogatnák-e; és végül az igazán hard követelmény is megjelent: szombat kora reggel hajlandók lennének-e elmenni a programra, amit a nő ajánl. Minél inkább hajlandó volt a fiú részt venni ezeken a programokon, annál inkább vonzónak találta a nőt – mondták a kutatók.

A szépség a lényeg?

Az eredmény az lett, hogy a magas státuszúnak hitt nőknél a szépség nagyon meghatározta, hogy vonzódnak-e hozzájuk a férfiak vagy sem. Az átlagos külsejű nők vonzerején a státusz rontott. Kevésbé voltak kaphatók a fiúk az általuk javasolt programokra elmenni. Viszont a szépekén javított: minél szebb volt a nő, és minél magasabb volt a vélt státusza, annál tettre készebbek lettek a férfiak.

A magyarázattal még adósok a kutatók. Van olyan elképzelés, hogy magas státuszú szép nő beindítja a kedvelt szexuális fantáziákat a dögös tanárnőről vagy a pumákról. De az is lehet, hogy egyszerűen csak magukhoz illőnek gondolták őket, hiszen a vizsgálat második és harmadik fázisát olyan egyetemen végezték, ahol a fiúk is alapból magas státuszú családból származnak. Szóval messze nincs válaszunk arra, hogy miért alakul ez így. Addig is, míg erre lesz elfogadható magyarázatunk, te mit gondolsz?

Szerinted az átlagos nők vonzerején miért ront, és a szépekén miért javít a magasabb pozíció?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek