Minden, amit az aranyérről tudnod kell

Aranyere bárkinek lehet, sajnos jó eséllyel okoz problémát is. Az emberek fele tapasztal kellemetlenséget az élete során ezzel kapcsolatban, és gyakran csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már csak a műtét a megoldás.

Dr. Sipos Péter, a Duna Medical Center sebész szakorvosa azonban megnyugtató hírrel szolgál: létezik már olyan eljárás, amely csak pár nap kiesést jelent a munkából, és szinte nem jár fájdalommal.

Miért van egyáltalán aranyerünk?

A végbélnyílásban egy vénás hálózat található, amelynek jelentős szerepe van a széklettartásban. Ha ezek az apró vénák kitágulnak, megnagyobbodnak, megnyúlnak, akkor beszélhetünk aranyérről.

Mikor okoz problémát az aranyér?

Ha a hasüregben megváltozik a nyomás, például nagyot emelünk, csúnyán köhögünk, szorulás miatt erőlködünk, vagy nagyobb túlsúlyt cipelünk, akkor könnyen okozhat problémát az aranyér. Várandósság alatt a megnagyobbodott méh, a megemelkedett hasi nyomás és a fokozott folyadékigény együttesen az érintettek harmadánál vált ki aranyeres panaszokat, és persze a szülés maga is okozhat elváltozást.

A kismértékben kitágult vénák odafigyeléssel, gyógyszeres kezeléssel regenerálódni tudnak. Minél jobban kitágulnak azonban, annál kevésbé valószínű, hogy eredeti állapotuk visszaállítható. Ezért sorolják súlyossági fokba az aranyeret, így tudják megmondani, van-e remény a műtét elkerülésére, vagy már szükséges az orvosi beavatkozás.

Csak tovább nő a probléma, ha nem veszünk róla tudomást
Csak tovább nő a probléma, ha nem veszünk róla tudomástFotó: Diy13 / Getty Images Hungary

Aranyér 1-4-ig

A belső aranyér első jeleit legtöbb esetben a WC-papíron hagyott vér miatt vesszük észre. Kialakulásának négy fázisa van. Az első fázisban még nincsenek komoly panaszok, az aranyér csak kicsit nagyobbodik meg, vérzékeny, de nem fáj. A második lépcső a kiforduló ér, ami még vissza is húzódik, ilyenkor már kellemetlen érzéssel is jár, és a vérzés is gyakoribb. A harmadik fázisban az aranyeres csomók már nehezen húzódnak vissza, és szinte mindig fájnák, véreznek. Az utolsó stádiumban pedig már állandóan kifordult állapotban van az aranyér, ilyenkor már csak műtéttel helyezhető vissza.

A külső aranyerek azonnal panaszt okoznak, kellemetlenek, viszketnek, és később fájnak is. Ha a kitágult erekben a véráramlás nagyon lelassul, ezek trombotizálhatnak, ami már súlyos fájdalommal, duzzadással és gyulladással jár.

Mikor kell műteni?

Ha idejében megyünk orvoshoz a panaszokkal, akkor a háziorvos is tud segíteni, aki tablettát, krémet vagy kúpot ír fel, de javasolhat kamillás ülőfürdőt is. Segít a megelőzésben vagy a karbantartásban a rostban gazdag étrend is, a mozgás és a megfelelő mennyiségű folyadék is.

Ha már a belső aranyerünk komoly problémát okoz, vagy éppen külső aranyerünk van, akkor a legjobb megoldás a műtét. Szerencsére most már létezik olyan eljárás, amely egynapos sebészeten kérhető, és a lábadozás sem tart tovább pár napnál. A HAL-RAR-eljárás neve egy mozaikszó, amely az aranyeres artériák lekötését és a megnyúlt végbél nyálkahártyájának visszarögzítését jelenti. Speciális ultrahanggal határozzák meg az aranyerek mellett futó artériák helyzetét, és a záróizom felett kötik le őket, hogy a műtét minél kevesebb fájdalmat okozzon. A beavatkozás második részében a kitágult vénákat húzzák vissza eredeti helyükre további öltésekkel.

Ennél a műtétnél tulajdonképpen vágásra nincs is szükség, 3-5 öltéssel kell csak számolni, ez pedig nem tart tovább fél óránál. A HAL-RAR-beavatkozás altatásban vagy érzéstelenítéssel történik, és 2-3 nap lábadozás után már munkába is lehet állni. A teljes felépülés 1-2 hét. A HAL-RAR akár örökre megszabadíthat minket az aranyérproblémáinktól, de érdemes odafigyelnünk a műtét után az életvitelünkre, hiszen a rostszegény táplálkozás, a mozgáshiányos életmód és az erőlködés miatt nagyon ritkán, de előfordulhat, hogy kiújul a betegség.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.