Meddig csökkenthető a koleszterinszint?

A magas koleszterinszint, vagyis az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) túlságosan nagy mennyisége a szervezetben könnyen szív- és érrendszeri problémák kialakulásához vezet. Az orvosok ilyenkor gyógyszerekkel és életmódváltással igyekeznek csökkenteni az LDL-koleszterin szintjét, de vajon ezt a csökkentés meddig mehet?

A szívproblémákkal küzdők esetében általánosan elfogadott ideális koleszterinszint a 70 mg/dl, ezt az értéket próbálják belőni az orvosok a különböző kezelési módszerekkel. Korábban úgy vélték, hogy ennél alacsonyabbra csökkenteni az LDL szintjét károsíthatja az egészséget, egy nemrég publikált tanulmány azonban ennek az ellenkezőjét állapította meg – írja a Harvard Medical School.

A koleszterinszint-csökkenés a szívproblémák esélyét is csökkenti

Az egyetem orvosi karának munkatársai korábbi kutatásokat összegezve úgy találták, nemcsak biztonságos, de hasznos is a 70 mg/dl-es határérték alá csökkenteni a koleszterinszintet. A kutatók szerint ugyanis az LDL-szint csökkenésével párhuzamosan a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is arányosan csökken. Egészen pontosan minden 1 mmol/liter (39 mg/dl) csökkenés 20 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

Meddig csökkenthető a koleszterinszint?
Meddig csökkenthető a koleszterinszint?Chinnapong / Getty Images Hungary

Ez az eredmény független attól, hogy milyen koleszterincsökkentő gyógyszert használnak a kezeléshez. A kutatók által szemlézett korábbi kísérletekben a legkülönbözőbb gyógymódok hatóanyagainak hatását vizsgálták. Ezek közé tartozott például az ezetimib nevű hatóanyag, mely csökkenti a koleszterin felszívódását a vékonybélből; továbbá a leggyakoribb koleszterinszint-csökkentőnek számító sztatinok, amik a májsejtekbe bejutva gátolják a koleszterin előállításához szükséges egyik enzim működését; illetve azok az injekciók is, melyek segítik, hogy a máj nagyobb mennyiségben szívhassa fel a koleszterint a véráramból.

Nem az alacsony koleszterinszint okozza a bajokat

Korábban attól féltek az orvosok, hogy a túlzott koleszterinszint-csökkentés árthat a sejtműködésnek, különösen a magasabb lipidkoncentrációjú szervekben, mint az agy, illetve a nemi szervek. Egyes kutatások a csontritkulás és az agyvérzés magasabb kockázatával kapcsolták össze az LDL-szint túlságos esését. A sztatinos koleszterincsökkentők mellékhatása lehet az izomfájdalom, illetve a diabétesz magasabb kockázata, különösen, ha nagy mennyiségben használják őket. Nem teljesen tisztázott azonban, hogy a koleszterinszint-csökkenés vagy maga a hatóanyag felelős ezért.

Bizonyított tény viszont, hogy azok, akiknek velük született rendellenesség miatt nagyon alacsony (30 mg/dl-nél kisebb) a koleszterinszintjük, teljesen szaporodóképesek, és semmilyen szervük nem mutat rendellenes működést. Ez azt mutatja, hogy a rendkívül alacsony koleszterinszint sem jelent különösebb kockázatot. A fentebb vázolt tanulmány szerzői is úgy találták, hogy még a 20mg/dl-re csökkentett LDL-szint esetében sem volt tapasztalható izomfájdalom, vesegondok, agyvérzés, cukorbetegség vagy rosszindulatú daganat kialakulása a pácienseknél. Szerintük a tapasztalt tünetek a sztatinok mellékhatásaként léphetnek fel, és nem önmagában az alacsony koleszterinszint miatt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra