Ennyit érnek valójában az immunerősítők

Különösen az őszi-téli hónapokban válik sokak számára fontossá az immunrendszerük erősítése, és nincs is nehéz dolguk, hiszen erre a célra számos vitamin- és probiotikum-készítmény kapható a boltokban. Kérdés, hogy tényleg megéri-e pénzt áldozni rájuk?

Dr. Michael Starnbach, a Harvard Orvosi Karának mikrobiológusa szerint az immunerősítőként hirdetett készítmények valójában nem sokat használnak. A professzor szerint sokan félreértik az immunrendszer működését, és valójában hibás azt gondolni, hogy az immunrendszert fel kell turbózni.

Az egészséges immunrendszer tökéletes egyensúlyban működik – se nem túl megengedő, se nem túl szigorú. Ha lanyhán működne, képtelen lenne megakadályozni, hogy a kórokozók, a káros anyagok bekerülhessenek a szervezetbe, ha viszont túlságosan felerősödne, a túlműködés allergiát, cukorbetegséget és rengeteg más gyulladásos és autoimmun betegséget okozhatna. Ezért kell vigyázni az úgynevezett immunerősítéssel.

Tényleg használnak az immunerősítők?
Tényleg használnak az immunerősítők?masterSergeant / Getty Images Hungary

Az immunerősítőként hirdetett készítmények leggyakrabban két kategóriába esnek: vitaminokat vagy probiotikumot (a szervezet működéséhez hasznos baktériumokat) tartalmaznak. A vitaminok valóban képesek valamennyire távol tartani a betegségeket, és erősíteni az immunrendszert, azonban az egészséges emberi szervezetben alapjáraton megtalálható az ehhez szükséges mennyiség. Mesterséges úton csak akkor van szükség vitaminpótlásra, ha alultápláltság miatt hiányoznak a vitaminok a szervezetből.

A bélrendszerben élő hasznos baktériumokat régóta kutatják a tudósok. Ezek a mikroorganizmusok valóban képesek segíteni és hátráltatni is az immunrendszer működését, de a pontos hatásmechanizmusuk többnyire még mindig rejtély. Tíz év múlva talán eljut oda a tudomány, hogy képesek lehetünk probiotikumokkal segíteni a szervezet egészségét, ma viszont még nem állunk ezen a szinten. Semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy a probiotikum-készítmények valóban hasznosak lennének az immunrendszer számára.

Ügyelj az egészségedre, és akkor nem lesz gond

Dr. Starnbach szerint ahelyett, hogy mesterséges immunerősítőkre költjük a pénzünket, inkább figyeljünk oda magunkra. Néhány egyszerű praktika segíthet megőrizni az egészségünket a hideg időszakban is. Például mindig mossunk kezet, különösen, ha emberek között járunk, a bacilusok ugyanis könnyen ránk ragadhatnak másokról, de különböző felületekről (asztal, szék stb.) is. Figyeljünk az egészséges táplálkozásra, és mozogjunk rendszeresen. Minél jobb formában van a szervezet, annál erősebb az immunrendszere is.

A stressz is könnyen károsíthatja az immunrendszer működését, ezért gondoskodj róla, hogy ne terheld túl magad, és ügyelj a lelki egészségedre. Az influenza és más betegségek ellen kifejlesztett oltások is segíthetnek, hogy betegség nélkül megúszd a téli hónapokat, ezért ha úgy érzed, veszélyeztetve vagy, oltasd be magad.

Oszd meg másokkal is!
Mustra