Ez a 15 gondolat segíthet, ha elakadtál az életedben

GettyImages-81386698

Biztosan veled is előfordult már, hogy úgy érezted, teljesen megrekedtél. Semmire sem tudtál koncentrálni, vészesen alacsony volt az energiaszinted, nem bírtál dolgozni, ügyeket elintézni, belülről emésztett fel az unalom. Amikor túlterheltek, zavarodottak vagy motiválatlanok vagyunk, fontos újraterveznünk az életünket. Ilyenkor az alapértékeink újbóli tudatosítása olyan támpontokat adhat, amelyek sokat segíthetnek, hogy a helyes irányba induljunk el.

A mindennapi mókuskerékben hajlamosak lehetünk megfeledkezni azokról a dolgokról, amik igazán számítanak. Egykor jelentést hordozó cselekvéseink hamar rutinszerű kötelességgé válhatnak, s egy idő után már abban sem vagyunk biztosak, hogy mi az a magasabb rendű cél, amiért ennyi energiát fordítunk az elvégzésükre. Így volt ezzel Darius Fox író is, aki a Medium/Personal Growth oldalon gyűjtötte össze azokat a tanulságokat, amelyek mindig arra ösztönzik, hogy kimásszon a gödörből. A listát kiegészítésekkel közöljük.

Erre érdemes emlékeztetned magad, amikor nehéz

Az alábbi lista nem egy mindenre megoldást nyújtó, bűvös recept. Inkább abban tud segíteni, hogy elindulj az újratervezésben és tudatosítsd magadban a prioritásaidat. Természetesen a legideálisabb az, ha ezt egy szakember segítségével tudod megtenni, aki támogat abban, hogy feltárd a viselkedéseid, az érzéseid, a gondolataid és a testi működéseid közötti rejtett összefüggéseket. 

  1. Önmagadért neked kell felelősséget vállalni. Az emberek sokszor önzőnek tartják azokat, akik odafigyelnek magukra és védik a határaikat. Pedig ez nem önzőség, hanem felelősségvállalás a saját jóllétünkért. Mert hosszú távon csak akkor tudsz kapcsolódni másokhoz, tenni valamit értük, ha magadról is megtanulsz gondoskodni. 
  2. Nem kell mindenben jónak lenned. Nem kell minden egyes lehetőséget kihasználnod, ami az utadba kerül. Nyugodtan oszd be az energiáidat, priorizálj, tanulj meg nemet mondani. Aki túlságosan komolyan veszi magát, hamar rágörcsöl a dolgokra.
  3. Nem kedvelhet mindenki. Az a fontos, hogy te kényelmes legyél önmagaddal. Ha el tudod fogadni magad a tökéletlenségeiddel együtt, és másokkal is tiszteletteljes vagy, jó eséllyel lesznek sokat adó emberi kapcsolataid. A többieken pedig nem érdemes bosszankodni.
  4. Csak akkor fejlődsz, ha kihívásokat keresel. Ha mindig biztosra mész, egy idő után nem fognak fejlődni a képességeid. Lényeges, hogy az élet egy-egy területén támassz magad elé olyan kihívásokat, amelyek növekedésre sarkallnak. Ilyenkor nem is a végeredmény számít igazán, hiszen menet közben biztosan értékes tapasztalatokkal gazdagodsz majd.
  5. Időnként muszáj priorizálnod. Mindannyian véges pénzügyi és időbeli kapacitásokkal rendelkezünk. Bárhogy próbálkozunk, a nap akkor is csak 24 órából fog állni. Persze mindig lehet ügyesedni abban, hogy jobban kihasználjuk az időnket. Azt is jó szem előtt tartani, hogy végső soron mi magunk döntjük el, hogy mire mennyi időt fordítunk, még akkor is, ha ezek a feltételek néha megingathatatlan külső kényszereknek tűnnek. Alakítsd úgy az életedet, hogy a legfontosabb dolgok beleférjenek. Nehogy olyasvalami maradjon ki, amit később nagyon fogsz bánni.
  6. Gondolj a jövőbeli énedre is. Jusson eszedbe, hogy jó eséllyel 10, 20, 30, 40 év múlva is élni fogsz. Sokszor jó érzés a carpe diem filozófiája alapján a jelen örömeinek élni, de ha ez öndestrukcióval vagy egészségkárosító viselkedésekkel jár, már korántsem biztos, hogy hosszú távon is megéri.
  7. A hullámvölgy után mindig hullámhegy jön. Óriási közhely, hogy az élet nem könnyű, de attól még sajnos így van. Mindannyian szembesülünk olyan akadályokkal, amelyeket nehezen ugrunk meg. Természetes, hogy vannak rosszabb periódusaink, az időnkénti visszaesés elkerülhetetlen. De az is törvényszerűnek tűnik, hogy ezek mindig elmúlnak egyszer, ha te is kitartó vagy és dolgozol magadon.   
  8. Aki talpra áll, újra eleshet, és ez oké. Amikor valami lenyomja, sok ember hajlamos a padlón maradni, mert tehetetlennek érzi magát, erőtlennek a változáshoz, és megfelelő segítséget sem kap az újrakezdéshez. Nagyon fontos, hogy mindig legyen tere és ideje a negatív élmények megélésének, feldolgozásának. De ezt követően érdemes újra elindulni, kinyílni, kapcsolódni. Ebben van kockázat, de ha minden elől folyamatosan elmenekülsz, az életed is óhatatlanul beszűkül.
  9. Ne vedd természetesnek mindazt, amid van. Az ember általában mindig többet akar, és hajlamos arra fókuszálni, amije nincs. Pedig ha belegondolsz, valószínűleg már most is sok minden van az életedben, amiért hálás lehetsz. Ezt jó lenne nem elfelejteni a mindennapokban.
  10. Az emberi kapcsolataink fenntartása munkát igényel. Soha ne vedd magától értetődőnek, hogy vannak barátaid, családtagjaid, partnered. Ha nem ápolod a kapcsolatot velük és nem figyelsz oda rájuk, akkor könnyen kiüresedhet a közöttetek levő viszony, majd egy nap kisétálhatnak az életedből. Ne ez legyen az a pont, amikor észbe kapsz.
  11. Jó emberekkel vedd körül magad. Mivel ismered a saját határaidat, könnyebben észre tudod venni, ha korlátozzák, áthágják, semmibe veszik őket. Kerüld a bántalmazó embereket és azokat, akik elszívják az összes energiádat. Keresd azok társaságát, akik szeretnek, tisztelnek, akikkel kölcsönösen támogatni tudjátok egymást.
  12. Teljesen oké egyedül lenni. Az emberek túl sok kártékony dolgot bevállalnak azért, hogy elkerüljék a magányt. Összeházasodnak valakivel, akit nem szeretnek igazán. Nem mernek elválni a házastársuktól, mert félnek a stigmától és az egyedülléttől. Barátkoznak olyanokkal, akikkel amúgy eszük ágában sem lenne. Ha megtanulod, hogyan ne legyél egyedül sem boldogtalan, nem kell megalkuvónak lenned az emberi kapcsolataidban.
  13. Amíg kíváncsi tudsz maradni, nincs nagy baj. A tanulás iránti vágy rendszerint a legnagyobb elakadásokból is segít kijönni. Ha érdekel a világ, a tudomány, a művészet, a saját és a többi ember működése, biztosan izgalmassá tudod tenni a napjaidat.
  14. Ne ess kétségbe, ha valamit nem kapsz meg egyből. Néha akkor jársz a legjobban, ha kitérőkkel jutsz el a célodhoz. Legyél türelmes, a megfelelő munka előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét. Ha mindig a következő trófeád lebeg a szemed előtt, lemaradhatsz azokról a dolgokról, amik épp az orrod előtt várják, hogy észrevedd őket.
  15. A szabadságodnak ára van, de érdemes védeni. Darius Fox szerint az ember életében az a legnagyobb szabadság, ha azokkal a tevékenységekkel és emberekkel töltheti az idejét, akikkel szeretné. Ez nagy érték, amit azonban külső körülmények időről időre korlátozni igyekeznek. Érdemes azonban a folyamatosan változó feltételek mellett is aktívan keresni azokat a megoldásokat, amelyek segítségével úgy tudsz a felszínen maradni, hogy közben nem kell alább adnod mindabból, amiben hiszel.
Oszd meg másokkal is!
Mustra