5 tipp, hogy ne kergessenek őrületbe a notórius késők

GettyImages-1134255210

Rengeteg dolgom volt ma, mégis pontosan ideértem a kávézóba. A barátom persze még sehol, sokadszorra játssza ezt el velem. Már legalább 20 perce várok rá, vajon hol lehet? Ahogy megy fel bennem a pumpa, egyre inkább azt érzem, hogy nem tisztel. Persze a szívem mélyén tudom, hogy ez nem igaz. Egész egyszerűen más az időhöz való viszonyunk. Mit tegyek, hogy ne kelljen rá legközelebb is várnom?

Talán neked is ismerős a fent leírt szituáció. Mindannyiunk életében lehetnek olyan szeretett személyek, akik megrögzött későkés akik számára a már elindultam kifejezés inkább egyfajta lelkiállapotot jelez, semmint a térben történő valós mozgást. Ha őket nem is tudjuk megváltoztatni, kreatív megoldásokkal elérhetjük azt, hogy ne fecséreljük el az időnket a rájuk való várakozásra. Laura Vanderkam time menedzsment szakértő a következő módszerekre esküszik.

Néha pont azért késik, amiért a legjobban kedveled

Ahhoz, hogy időben odaérj valahova, pontosan meg kell tervezned, hogy milyen lépéseket kell megtenned, legkésőbb mikor kell elindulnod. A legtöbb ember ilyenkor extra idővel is számol, ha bármi történne útközben. A notórius késő azonban meglehetősen elnagyoltan végzi ezeket a számításokat, mondhatni túlságosan optimista. Például nem veszi figyelembe, hogy a kabátfelvétel, a kulcskeresés, a kutyától való elköszönés, a liftezés stb. is percekbe telhet. Azt gondolja, hogy ő akkor is sokkal hamarabb meg tud tenni egy távot, ha ezt az útvonaltervező sem tartja reálisnak. Miért ne lenne szerencséje? Majd belehúz útközben. A másik gyakori jelenség, hogy az örökös késők általában éppen azok, akik igyekeznek mások kedvében járni. Amikor leszólítja a kapuban egy szomszéd, kabátban állva az irodában egy kolléga, óra után a sokadik tanítvány, akkor nem képes rövidre zárni a beszélgetést. Nem tudja azt mondani a másiknak, hogy ne haragudj, most sietnem kell. A késés tehát sokszor nem rólad vagy a kettőtök kapcsolatáról szól, hanem olyan jellemzőkkel – például optimizmus, mások iránti figyelmesség – függ össze, amelyeket más kontextusokban jó eséllyel te is szeretsz a barátodban. 

Az örök késők meglehetősen optimistán kezelik az időt
Az örök késők meglehetősen optimistán kezelik az időtSergeyNivens / Getty Images Hungary

#1 Számolj rá a megbeszélt időre, érkezz később! 

Persze attól még, hogy jobban átlátod a viselkedése mögött meghúzódó okokat, még nem oldódik meg a probléma. Ha olyan személyről van szó, aki évek óta masszív késéseket produkál, aligha fog megváltozni egyik napról a másikra. Neked kell odafigyelned arra, hogy meg tudd védeni az idődet, de közben a vele való találkozásokról se mondj le. A legegyszerűbb stratégia, ha te magad is később érkezel a megbeszélt időponthoz képest. Ez eleinte nem könnyű, hiszen teljesen szembemegy az elveiddel. De ha el tudod fogadni, hogy ezzel a barátoddal speciális a helyzet, és megtapasztalod, hogy a kölcsönös késés működik, akkor meg lehet szokni, hogy más időkeretekben gondolkodsz vele kapcsolatban. 

#2 Tedd kellemesebbé a várakozást!

Ha van nálad egy jó könyv, sosem fogod kárba veszett időnek érezni a várakozást. Az is lehet, hogy megírsz pár e-mailt, vagy elolvasod azokat a cikkeket, amiket egész héten mentegettél a telefonodra, de sosem jutottál el odáig, hogy megnyisd őket. Mindig megfogadod, hogy többször fogod felhívni a nagymamádat? Itt a tökéletes alkalom. 

#3 Találkozzatok többen, a késők majd csatlakoznak 

Ha vannak örökös késők a csapatban, szervezhettek többen is találkozókat. Míg a kétszemélyes programok során óhatatlanul létrejön egy én várok rá típusú dinamika, addig ez több személy részvétele esetén elkerülhető. A pontos emberek el tudnak kezdeni beszélgetni, a későn érkezők pedig majd bekapcsolódnak. 

Az ő bajuk, ha lemaradnak az első gólról
Az ő bajuk, ha lemaradnak az első gólrólSouth_agency / Getty Images Hungary

#4 Ha nála találkoztok, nem tud elkésni

Sokszor a helyszín kiválasztásával is minimalizálható, hogy mennyit kell várnod a másikra. Ha ő érkezik a te otthonodba, akkor késés esetén is el tudsz végezni rövidebb lélegzetvételű tevékenységeket. Ha pedig az ő lakásában találkoztok, akkor biztosan nem tud elkésni. Maximum még vizes hajjal, otthoni ruhában fogad, de addig is, amíg elkészül, tudtok beszélgetni. 

#5 Csörögj rá telefonon, amikor neked jó

Az is lehet, hogy ahogy egyre elfoglaltabbak lesztek, időnként egyszerűbb a személyes találkozásokat telefonon, interneten történő beszélgetésekre váltani, hogy meg tudjátok spórolni az utazásra fordított időt. Ha ilyenkor fix időpontot beszéltek meg, azzal sajnos nem vagy kint a vízből, ugyanúgy elkéshet a barátod. Laura Vanderkam azt tanácsolja, hogy olyankor hívd fel, amikor neked alkalmas. Mi a legrosszabb, ami történhet? Maximum nem veszi fel. Ha pedig ő is épp ráér, akkor úgy tudtok időt tölteni egymással, és ápolni a köztetek lévő kapcsolatot, hogy egyáltalán nem kellett várnod rá.

Oszd meg másokkal is!
Mustra