18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Így hat a párkapcsolatra, hogy mennyire kívánja a nő a szexet

GettyImages-56515399

Hajlamosak vagyunk sztereotípiákban gondolkodni, főleg, ha egyébként tabunak számít a téma. A legtöbb embernek az a kép él a fejében, hogy míg a férfiak állandóan a szexre gondolnak, a nők többsége rendszerint fejfájásra vagy menstruációra hivatkozva élből elutasítja partnere közeledését.

Szerencsére egyre több kutatás megy szembe azokkal a normákkal, melyek szerint a férfiak igénye a szexre mindig magas, de még mindig rendkívül kevés tanulmány vizsgálja azokat a nőket, akiknek magas a libidója. A legtöbb, a nők szexualitásáról szóló kutatás vagy a nők tapasztalatainak komplexitására összpontosít, vagy pedig a szexuális vágy hiányát vizsgálja.

A közhiedelemmel ellentétben 

A nők szexuális igényei épp olyan széles skálán mozognak, mint a férfiakéi. Van, aki alacsonyabb, míg más az átlagnál nagyobb szexuális vággyal rendelkezik. Egy 2002-es tanulmány során a kutatók 44 olyan, 20 és 82 év közötti nővel készítettek interjút, akik tapasztalataik alapján az átlagnál nagyobb szexuális étvággyal rendelkeztek. A részt vevő nők életét saját bevallásuk szerint nagyban befolyásolta a szexualitásuk, sokszor egyáltalán nem képesek figyelmen kívül hagyni, ha felébred bennük a vágy. Az eredmények szerint a kielégülésük eléréséhez – akár maszturbálás útján, akár partnerrel – meglehetősen sok időre és energiára van szükség. A résztvevők úgy érezték, hogy a társadalom negatívan tekint azokra a nőkre, akiknek az átlagnál nagyobb a libidójuk. Ez sok esetben kihívás elé állítja őket, megrendül az önbizalmuk, aggódnak a társas kapcsolataik miatt, sokszor úgy érzik, valami nincs rendben velük.

De hol húzzuk meg a határt az átlagos és a magas libidó között?

Egy 2009-es kutatás során 932 heteroszexuális nő szexuális vágyait, tapasztalatait vizsgálták. A tanulmány szerzői megállapították, hogy a magas libidóval rendelkező nők gyakrabban gondolnak a szexre, többször fantáziálnak, könnyebben beszélnek a témáról és nyitottabbak is benne. A vizsgált nők, beszámolójuk alapján, elégedettebbek a testképükkel, és magasabb a szexuális önértékelésük is, mint azoknak, akik náluk kevésbé kívánják a szexet. Mindezek mellett pozitívabban és nyitottabban álltak az alkalmi szexhez, az önkielégítéshez és a pornóhoz is.

Bár több kutatás is kimutatta már, hogy a nők esetében gyakran fordul elő a szexuális vágy csökkenése egy kapcsolat során, ez sem jellemző mindenkire. Azok a nők, akik magasabb libidóval rendelkeznek, általában nem érzik a csökkenést még egy hosszú évek óta tartó párkapcsolatban sem. A fiatal nők (18-29 év közöttiek) hosszú távú kapcsolatait vizsgáló tanulmányban próbálták megfejteni, hogy van-e különbség azok között, akiknek csökkent a libidójuk a kapcsolat során és akiknek nem. A két csoport között csupán néhány partnerre vonatkozó, és néhány párkapcsolati eltérés merült fel, például a magasabb libidójú nők vonzóbbnak érzik magukat a partnerük mellett, és nyitottabban kommunikálnak vele a szexről.

Sokszor nehéz összeegyeztetni, de megéri energiát fektetni a dologba
Sokszor nehéz összeegyeztetni, de megéri energiát fektetni a dologbaManchan / Getty Images Hungary

Vannak azonban olyan egyéni tényezők is, amelyek alapján megkülönböztethetők a két csoport tagjai. Azok a nők, akiknek a szexuális vágya nem csökkent a párkapcsolatban töltött évek alatt, általában nyitottabbak és rugalmasabbak szex közben, a szexuális tevékenységek fontos részét képezik a kapcsolatuknak, és a szexuális rutin lehetővé tette számukra, hogy minél többet tanuljanak a saját szexualitásukról – szemben azokkal, akiknek a szexuális vágya csökkent az évek során.

A magasabb libidóval rendelkező nőkre eddig viszonylag kevés figyelmet fordítottak a kutatók. Ennek oka valószínűleg éppen az a társadalmi berögződés, miszerint a nők inkább kerülik, a férfiak pedig kezdeményezik a szexet. Ugyanakkor nemcsak a nők szexuális tapasztalatainak a változása érdekes, de a magas libidójú nők szokásainak vizsgálata segíthet azoknak a nőknek is, akik a szexuális vágyaik növelésére törekszenek. A kutatás eredményei szerint azok a nők, akik fokozni szeretnék a libidójukat, megpróbálhatnak mentálisan sokkal inkább jelen lenni az együttlét közben, nyitottabban és őszintébben beszélni a szexről a párjukkal, emellett pedig fontos lenne, hogy ne szégyelljék, ne utasítsák el a szexuális tartalmú gondolataikat, fantáziákat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek