Mit tegyél Crohn-betegség esetén?

A Crohn-betegség a gyulladásos bélbetegségek leggyakoribb típusa, amelynek előfordulása az elmúlt tíz-tizenöt évben megduplázódott a fejlett országokban. A tünetek – mint a hasi fájdalom, görcsök, hasmenés, fekélyek, tályogok – gyakran figyelmeztetés nélkül törnek a betegre, és általában hosszan tartó panaszmentes időszakok váltakoznak napokig, de akár hetekig is tartó fájdalmas, intenzív időszakokkal. Hogyan lehet mérsékelni ezeket?

A legfontosabb tudni, hogy a Crohn-betegségben szenvedőknél a tünetek előbb-utóbb mindig visszatérnek. Örökké tartó nyugalmi (remissziós) időszakok nem létezek, a megfelelő praktikákkal azonban minél jobban ki lehet húzni azokat – magyarázza dr. John Garber gasztroenterológus, a Harvard Medical School szakértője.

Ismerd fel és csökkentsd a tüneteket

A tünetek hirtelen fellángolását számos dolog okozhatja: étrendbeli változások, új orvosságok mellékhatásai, fertőzések, antibiotikumok, a stressz, vagy magában a betegségben beálló változások. Egyes esetekben jól körülhatárolható a kiváltó ok, legtöbbször azonban nem tudni, miért térnek vissza. A felsorolt tünetek mellett étvágytalanság, émelygés is megjelenhet, de akár olyan, kevésbé körülhatárolható dolgok is, mint az állandó fáradtság, az ízületi fájdalom, a szájfekély vagy a szemgyulladás.

Mit tegyél Crohn-betegség esetén?
Mit tegyél Crohn-betegség esetén?Pornpak Khunatorn / Getty Images Hungary

Fontos, hogy pontosan tudd, milyen tünetekkel jár a betegség fellángolása, honnan ismerheted fel, ha közeleg a kellemetlen időszak. Érdemes szakember segítségét kérni, és rendszeresen látogatni az orvosodat, hogy pontosan nyomon követhessétek a változásokat. Ma már számos mobilapplikáció létezik, amelyek segítenek a tünetek azonosításában és a kórkép követésében. A szakorvos azt is képes lehet megállapítani, hogy mi okozza a fellángolást, akár antibiotikumok vagy más gyógyszerek, és leállítani azok szedését.

Gyógyszerek mellékhatása és a stressz is ronthat az állapoton

Érdemes lehet még néhány változtatást eszközölni annak érdekében, hogy minél ritkábban és kisebb erővel térjenek vissza a tünetek. Hanyagold a nem szteroidos gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését, mert ezek károsíthatják a bélcsatorna öngyógyító képességét, és elősegíthetik a tünetek kiújulását. Szintén érdemes felhagyni a dohányzással, ami a betegség kialakulásának és a tünetek gyakoribb jelentkezésének is az egyik fő okozója.

A stressz közvetlenül nem okozója a Crohn-betegségnek, de szerepet játszhat a tünetek gyakoribb és intenzívebb visszatérésében. Érdemes különböző stresszoldó technikákat, jógát, meditációt kipróbálnod, hogy csökkentsd a mindennapokban rád nehezedő nyomást.

Ezeket az ételeket kerüld

Szintén érdemes lehet változtatni az étrendeden. Nincs olyan különleges diéta, amely gyógyítaná a Crohn-betegséget vagy csökkentené az intenzitását, de bizonyos ételcsoportok mérséklésével, elkerülésével – amelyek jobban elősegíthetik a tünetek jelentkezését – csökkentheted a veszélyt. Érdemes kerülnöd a tej és a tejtermékek, illetve a zsírban tocsogó, panírozott ételek fogyasztását.

Mérsékeld a magas rosttartalmú táplálékot, például a nyers zöldségeket és a teljes kiőrlésű gabonákat. Csak főtt zöldséget egyél, és kerüld az erős bélgáztermelődést okozó növényeket, például a babféléket és a keresztesvirágú zöldségeket (karfiol, kelkáposzta, fejes káposzta stb.). Szintén érdemes a minimumra csökkenteni a koffein- és alkoholfogyasztást, ezek ugyanis súlyosbíthatják a tüneteket az intenzívebb időszakokban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek