Kutatók úgy találták, hogy cukormentes rágógumival nemcsak megelőzhető a fogszuvasodás, de a rágó a már kialakult szuvasodás továbbfejlődését is lassítja.

A londoni King’s College munkatársai tizenkét korábbi kutatás eredményeit összegezték nemrég megjelent tanulmányukban, és ez alapján bátran kijelentik: a cukormentes rágógumi kiváló fegyver a fogszuvasodás megállítására – számol be az intézmény híroldala.

Megóvják a szájat a baktériumoktól

Az elemzett kutatások alapján a szakemberek úgy találták, mind a gyerekek, mind a felnőttek esetében 28 százalékkal csökken a szuvasodás továbbfejlődésének esélye, ha rendszeresen rágnak cukormentes rágógumit. A tudósok úgy vélik, a fogorvosoknak a rendszeres fogmosás és más szuvasodás elleni módszerek mellett a rágózást is érdemes lenne ajánlaniuk a pácienseknek.

A cukormentes rágó mérsékli a fogszuvasodást
A cukormentes rágó mérsékli a fogszuvasodástFotó: wundervisuals / Getty Images Hungary

És hogy mi a titka? A rágógumi serkenti a nyálképződést, és ez segít megvédeni a szájat a baktériumoktól és más fertőző anyagoktól, ugyanis természetes védőanyagként működik. A rágás segít eltávolítani a fogban ragadt ételmaradékot és a lepedéket, egyes hozzávalók pedig – például a xilit vagy a szorbitol édesítőszerek – antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek.

A kutatás természetesen csupán adatok összehasonlításán alapul, amelyek kisszámú minta megfigyeléséből születtek. A tudósok úgy vélik, további vizsgálatok szükségesek még a témában, mire tényszerűen igazolhatóvá válnak állításaik.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.