Tényleg meghosszabbítja az életet a házasság?

Sokan a házasságban találják meg a boldogságot és a kiteljesedést, másokat viszont erőszakkal sem lehetne az oltár elé cipelni, vagy nem olyan szerencsések, hogy megtalálják a társukat. De vajon egészségesebbek-e a házasságban vagy élettársi kapcsolatban élő férfiak, mint a kevésbé elkötelezettek?

Egy jó házasság vagy stabil élettársi kapcsolat szó szerint meghosszabbítja az életet – derül ki kutatásokból, de ezenkívül is még sok más érdekes összefüggésre rávilágít a Harvard Medical School írása, amelyben összefoglalják mindazt, amit férfiak esetében a házasság egészségre gyakorolt hatásairól tudni érdemes.

A házasság és a hosszú élet

Egy átfogó amerikai kutatás során, amelyben több mint 120 ezer felnőtt alanyt kérdeztek ki és vizsgáltak meg, a tudósok úgy találták, egészségesebbek és tovább élnek a házas férfiak, mint azok, akik elváltak vagy sohasem voltak házasok. Minél tovább marad házas valaki, annál nagyobb különbség mutatkozik a javára nőtlen férfitársaival szemben. Akik párkapcsolatban élnek, de nem házasok, szintén előnyben vannak az egyedülállókkal szemben, bár a különbség nem annyira számottevő, mint az előbbi esetben.

De vajon miért élnek tovább a házas emberek? Az egyik lehetséges ok a jobb közérzet és kedélyállapot. A magányos emberek hajlamosabbak a depresszióra, illetve jobban stresszelik magukat. Ezzel szemben azok, akik mellett stabil partner áll, akiben megbíznak, akiről úgy gondolják, vele akarják leélni az életüket, elégedettebbek és boldogabbak a sorsukkal, ők sohasem érzik magukat egyedül.

Azt gondolhatnánk, a kutatás eredményei mögött fordított összefüggés állhat fenn, azaz az egészségesebb emberek szívesebben házasodnak. A valóság ezzel szemben az – állítja a tanulmány –, hogy a kevésbé egészséges férfiak hamarabb házasodnak, kevésbé esélyesek a válásra, ha pedig mégis elválnak, utána könnyebben kötik össze az életüket egy új partnerrel, mint azok, akik kicsattannak az egészségtől.

Jót tesz a boldogság az egészségednek
Jót tesz a boldogság az egészségednekTom Merton / Getty Images Hungary

A házasság és a szív

Tudósok szerint a házasság nagyon jót tesz a szív egészségének. Egy japán kutatás úgy találta, hogy az agglegények háromszor olyan gyakran halnak meg szív- és érrendszeri betegség következtében, mint a házas férfiak. A híres, ’70-es, '80-as évekbeli massachusettsi framinghami kutatásban a tudósok tíz éven keresztül követték nyomon egy város több mint háromezer lakójának egészségét. Az eredmények azt mutatták, hogy a házasságban élő férfiaknak – még akkor is, ha voltak káros szokásaik – 46 százalékkal kisebb az esélye szívbetegség okozta halálra, mint egyedülálló társaiknak.

Ezúttal is a stressz és a depresszió lehet a ludas. Azok, akiknek gondjaik vannak a házasságukkal, esetleg magányosan azon szoronganak, hogy miért nem sikerül megfelelő partnert találniuk, sokkal jobban stresszelik magukat, ez pedig elősegíti a magas vérnyomás és más, a szívproblémákért felelős bajok kialakulását. A kutatások szerint gyógyír lehet, ha mégis sikerül boldog párkapcsolatra szert tenni. A házasság, illetve a stabil párkapcsolat ugyanis csökkenti a szívbetegség tüneteit, javítja az egészséget.

A házasság és a rák

A szívproblémák mellett a daganatos betegségek számítanak világszerte a másik vezető haláloknak. Mivel a rák kialakulásában a stressz és a káros szokások mellett számos más tényező is szerepet játszik, ezzel kapcsolatban nem bizonyított a tartós párkapcsolat pozitív hatása, de azért néhány érdekes összefüggésre rávilágítanak a kutatások.

Egy 28 ezer rákos beteg kórtörténetét vizsgáló tanulmány szerzői például megállapították, hogy a nőtlen férfiak rákbetegsége nagyobb eséllyel van előrehaladott stádiumban a diagnóziskor, mint a házasoké, és utóbbiak gyakrabban is esnek át sikeres terápián. A stabil házasságban élő rákbetegekről általánosan is elmondható – véli a tanulmány –, hogy nagyobbak a túlélési esélyeik. A Miami Egyetem munkatársai 140 ezer prosztatarákos esetet tanulmányozva úgy találták, hogy a házas férfiak akár évekkel is túlélik elvált vagy egyedülálló betegtársaikat.

A lelkednek is jót tesz

A stressz és a depresszió elkerülése és az általános boldogság, elégedettség mellett a stabil párkapcsolat más mentális betegségek előfordulási esélyét is csökkenti. Idősebb korban kevésbé épülnek le a házas férfiak szellemileg, kevésbé fogékonyak az Alzheimer-kór tüneteinek kialakulására, stabilabb a vércukorszintjük, és a betegségekből is gyorsabban felépülnek. Érdekes összefüggés viszont, hogy a megözvegyült férfiak gyakrabban kapnak el szexuális úton terjedő betegségeket, míg nőknél ugyanez a jelenség nem figyelhető meg.

Mivel a nők tovább élnek a férfiaknál, gyakrabban özvegyülnek meg, a szeretett társ elvesztése azonban súlyosabb teherként nyomja a férfiak vállát, mint a nőkét. A kutatások szerint a megözvegyült férjek egészsége könnyen megromlik: nem esznek eleget, hajlamosak a depresszióra, és folyamatosan magányosnak, elhagyatottnak érzik magukat. Egy kaliforniai kutatás, amelyben évtizedeken keresztül követtek nyomon 12 ezer házaspárt, azt bizonyította, hogy a megözvegyült férfiak sokkal hamarabb követték párjukat a sírba, mint a férjüket elvesztett asszonyok.

A konfliktusok testileg és lelkileg is kicsinálnak
A konfliktusok testileg és lelkileg is kicsinálnakVladimir Vladimirov / Getty Images Hungary

A rossz házasság is ártalmas

Nem mindegy természetesen, hogy milyen a viszony az egy fedél alatt élő felek között. Egy folyamatos veszekedésekkel, konfliktusokkal terhelt házasság, amelyben a szeretetnek már kevés nyoma van, legalább annyira káros tud lenni, mint a magányos élet. A folyamatos párkapcsolati problémák állandó stressz alatt tartanak, és ez megemeli az adrenalin és más hormonok szintjét a szervezetben. Ennek hatására emelkedik a vérnyomás, gyulladásos tünetek jelennek meg, és hosszú távon súlyos szív- és érrendszeri problémák alakulnak ki.

A magányos, illetve házastársi gondok miatt szorongó emberek hajlamosabbak rá, hogy itallal, cigarettával vagy éppen hizlaló fogások habzsolásával próbálják helyretenni lelki egyensúlyukat. A magány és a kirekesztettség érzése súlyos lelki terheket is jelent. A házastársak, párkapcsolatban élők gyakran egymásra támaszkodnak, egymásnak nyújtanak segítséget a nehéz helyzetekben, például a komolyabb betegségek esetében. Ezért is magasabb a túlélés esélye azoknál, akik nincsenek egyedül a problémáikkal.

Házasként és egyedülállóként egyaránt fontos, hogy odafigyelj az egészségedre. A megfelelő étrend, a káros szokások mellőzése és a rendszeres testmozgás mind a testi, mind a lelki jóllétet nagyban segíti. Fontos, hogy rendszeresen beszélj az orvosoddal, ellenőriztesd vele az egészséged. Ne csak akkor menj el vizsgálatra, ha a párod noszogat. Társaddal őszintén beszéljétek meg a kapcsolatotokban esetlegesen felmerülő problémákat, és ha szükséges, kérjétek szakember segítségét, járjatok párterápiára.

Oszd meg másokkal is!
Mustra