Így hat a kutyádra, ha feszült vagy

Közismert, hogy a kutyák és gazdáik milyen szoros érzelmi kapcsolatban állnak egymással. Ez olyannyira igaz, hogy a gazdák lelki bajai kedvencükre is átragadhatnak – állítja egy svéd kutatás.

A rossz közérzet a környezetedre is kihat, és ez alól a házi kedvencek sem kivételek. A Linköpingi Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan viselik a kutyák gazdájuk állandó rohanással, munkahelyi és otthoni stresszel terhelt életvitelét. Mint kiderült, a négylábúak stressz-szintje hamar leutánozza a közelükben élő emberekét – számol be a tanulmányrólStudyFinds.

Kutyák és gazdáik stressz-szintje hasonult egymáshoz

A tudósok 25 border collie-t és 33 shetlandi juhászkutyát, illetve gazdáikat (akik mindannyian nők voltak) vonták be a kísérletbe. A két- és négylábú alanyoktól havonta kétszer haj-, illetve szőrmintát vettek, hogy megállapíthassák a stressz-hormonnak is nevezett kortizol mennyiségét a szervezetükben. A mellékvesében termelődő és a testszőrzetbe is kicsapódó kortizol szintje nagyobb nyomás alatt megemelkedik, hogy a szervezet energiaforrásainak aktiválásával felkészítsen az esetleges nehéz helyzetekre.

Ha stresszes vagy, ő is stresszelni fog
Ha stresszes vagy, ő is stresszelni fogstocknroll / Getty Images Hungary

A kutatók úgy találták, hogy a kutyák kortizolszintje idővel idomult a gazdájukéhoz, vagyis amikor azok stresszes időszakot éltek át, kedvenceikre is átragadt a negatív kedélyállapot. Mivel a kortizolszintet a testmozgás is növeli, a szakemberek szándékosan házi kedvencként tartott, nem pedig sportra, vadászatra vagy más célra kiképzett kutyákat vizsgáltak, emellett egy érzékelő segítségével a részt vevő ebek mozgásmennyiségét is mérték.

A gazdiknak két alkalommal egy kérdőívet is ki kellett tölteniük, amelyben saját, illetve kutyájuk személyiségét jellemezték. A tudósok így próbáltak rájönni, vajon milyen összefüggés lehetséges a személyiségjegyek és a stresszre való hajlam között.

A kutyád sokkal jobban függ tőled, mint fordítva

Érdekes módon a „fertőzés” egyirányúnak mutatkozott, vagyis csak a kutyák kapták el gazdáik lelki nyavalyáit, állatról emberre nem terjed át a stressz. Ennek oka a két fél közötti érzelmi viszony egyenlőtlenségében keresendő – véli Lina Roth szociálpszichológus, a tanulmány első szerzője. A kutyák sokkal jobban függnek érzelmileg a gazdájuktól, mint fordítva. Számukra kétlábú barátjuk szó szerint a világot jelenti, és ha rosszkedvű, az egész világ meginog.

A kutatók azt tervezik, hogy a jövőben bővítik a kísérletbe bevont kutyák és gazdák számát, továbbá más kutyafajták, illetve speciális feladatokra kiképzett állatok esetében is megfigyelik a leírt jelenséget. Még az is lehetséges, hogy a gazdi neme is számít, hiszen eddig csak női kutyatulajdonosokat és kedvenceiket vizsgálták.

Oszd meg másokkal is!
Mustra