A gyümölcs, amitől termékenyebb lesz a férfi

A paradicsomban található tápanyag lehet a megoldás a meddő párok számára? Kutatók szerint a likopin kiválóan segíti a férfi termékenységet.

A likopin, amely a paradicsom és több más bogyós gyümölcs (Magyarországon elsősorban zöldségként használjuk) jellegzetes, pirosas színét adja, kiválóan alkalmas a férfi termékenység növelésére – állítják a Sheffieldi Egyetem munkatársai, akik kutatásuk során úgy találták, hogy ez a vegyület alaposan felturbózza a sperma minőségét – adja hírül a BBC.

Meddőség elleni csodaszer?

Az E-vitaminhoz és a cinkhez hasonlóan a likopin is antioxidáns, vagyis védi a sejteket a károsodástól. Rendszeresen fogyasztása a spermára gyakorolt pozitív hatás mellett többek között a szívbetegség és a rák egyes fajtáinak kockázatát is csökkentheti.

A kísérletben részt vevő hatvan férfit két csoportra osztották a kutatók: az egyik csoport tagjai tizenkét héten keresztül napi 14 mg-nyi likopint kaptak tabletta formájában, míg a többi harminc résztvevő placebót fogyasztott. A kísérlet vége előtt sem az alanyok, sem a szakemberek nem tudták, ki melyik csoportba tartozik. A likopin a paradicsomban és a paradicsomos ételekben jóval kevésbé koncentrált formában van jelen, ezért kellett tablettába sűríteni – az alanyoknak naponta 2 kiló sült paradicsomot kellett volna megenniük ahhoz, hogy ugyanennyi likopinhoz jussanak.

Paradicsommal gyorsítanák a spermát
Paradicsommal gyorsítanák a spermátjorgegonzalez / Getty Images Hungary

Megoldást jelenthet a meddő pároknak?

A tudósok ondómintát vettek a résztvevőktől a kutatás kezdetekor, majd hat héttel később, végül a kísérlet lezárultával. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a likopinnal táplált alanyok spermaszáma nem nőtt a kérdéses időszak alatt, viszont a hímivarsejtek úszási sebessége alaposan felgyorsult. A vegyület tehát valóban növeli a termékenységet, csodaszerre azonban egyelőre ne számítsunk – a kutatók beismerik, hogy kísérletük csekély számú alany bevonásával zajlott, az eredmények pedig egyelőre kérdésesek.

A következő lépés az lesz, hogy csökkent nemzőképességű férfiakon próbálják ki a likopinkoncentrátumot, és megvizsgálják, vajon képes lehet-e helyettesíteni más, meddőség elleni gyógymódokat – magyarázza dr. Elizabeth Williams, a kutatás vezetője. A kutatók reményei szerint a jövőben az ilyen és hasonló készítmények képesek lehetnek felváltani a drága és körülményes orvosi eljárásokat, amelyek jelenleg a meddő párok egyetlen esélyét jelentik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra