18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Miért fizetnek a férfiak a szexért?

Vajon a szexért kell fizetni? Vagy az kerül pénzbe, hogy a nő ne akarjon kapcsolatot? Egy friss kvalitatív kutatás eredményei szerint a férfiakat sokkal inkább saját törékenységük vonzza az örömlányokhoz.

A Miért kurváznak a férfiak? kérdésre adott tudományos válaszok zöme mindez idáig a klasszikus nemiszerep-konstrukciókat vette alapul, a jelenséget magát pedig egyszerű nyereségmaximalizálással igyekezett magyarázni. Az ezekben a kutatásokban megkérdezett férfiak indoka rendszerint az alábbiak valamelyike volt:

  • relatíve kevés energia befektetésével lehet gyors szexuális kielégüléshez jutni
  • más, különlegesebb élvezetekhez lehet jutni
  • a szexuális partnerek nagy változatossága érhető így el
  • nem kell érzelmileg bevonódni, nem fognak párkapcsolatba kényszeríteni

A kutatási eredmények tehát egy erős szexuális sürgetettséggel rendelkező férfi-, illetve egy, a szexualitást a férfi mint partner megszerzésére, majd elkötelezett párkapcsolat kierőszakolására törekvő nőképet tükröznek, a pénzért vásárolt szex pedig így a férfiak részéről az előnyök maximalizálását és a veszélyek minimalizálását jelenti.

Monique Huysamen dél-afrikai fizetettszex-kutató egy friss interjús kutatásában ezeknek az elképzeléseknek ment neki, és élőszóban kérdezte meg az érintetteket, mi motiválja őket a szexvásárlásban. Eredményei összességében megerősítik a korábbiakban is már feltárt férfiasságkoncepció létezését, annak viszont ezúttal egy merőben más oldala kerül elő.

Vedd el a szüzességem!

Huysamen beszélgetéseinek első kérdése mindig az volt, mikor járt az illető életében először szexmunkásnál, amire a válaszadók egy jelentős része (a társaság negyede) azt válaszolta, hogy így volt először része szexuális együttlétben. A résztvevők elmondása szerint nagyszerű módja volt ez annak, hogy elkerüljék a gyakorlatlanságból származó ügyetlenkedést, valamint a még szűz vagyok stigmáját.

A kutatónőnek nyilatkozó Nelson korábban például fényévekre érezte magát a vágyott alfahímstátusztól, egyébként is alacsony önértékelésének pedig szüzessége és szexuális önbizalmának hiánya sem tett különösebben jót, elmondása szerint azonban az akkoriban vásárolt szexuális szolgáltatás segített egy kicsit egyenesbe jönni. Egy másik résztvevő, Anesh, akit elmondása szerint konkrétan kinevették a barátai, amiért még nem volt szexuális tapasztalata, ugyancsak státuszát féltve tárcsázta fel először azt a bizonyos telefonszámot, amelyet egy újságban talált, a kalandot követően pedig ő is valamivel magabiztosabban csatlakozott a társasághoz.

Teljesítmény

A klasszikus férfiasságkoncepció egyik központi eleme, a teljesítmény természetesen a szexualitásban is megjelenik, amit a válaszadók lényegében a szexuális együttlét bruttó időtartamával azonosítottak. Beszámolójuk szerint sokan a jól teljesít, aki sokáig tud kefélni-ideológia mentén igyekeztek a kéjhölgyek karjaiban pallérozódni, míg egy másik részük tapasztalatszerzésre és különféle szexuális praktikák tanulására hasznosította a megvásárolt perceket.

A teljesítménymánia egy másik oldalát mutatja az a tipikus történet, amelyben az érintett szexmunkás úgy csinál törzsvendéget a tanulmányban Kyle-ként nyilatkozó klienséből, hogy megtanítja neki, hogyan kell őt kielégíteni.

„Talán ezért sem akartam soha más szexmunkáshoz menni, miután megismertem őt. Ő az első nő, akinek orgazmust csináltam. Megtanított rá, hogyan kell, megmutatta a G-pontját, elmondta, hol és hogyan kell ott megérinteni. Baromi jól éreztem magam utána” – számol be a férfiúi egójában a korábbinak mintegy háromszorosára növekedett Kyle.

A macsókultusz fonákjára épül
A macsókultusz fonákjára épülssuaphoto / Getty Images Hungary

Akkor lesz legközelebb, ha én akarom

A teljesítményszorongás egy új szintjét tárta fel a kutatásban megszólaló Richard, aki arról beszélt, hogy a fizetett szex egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell full maxon teljesíteni ahhoz, hogy a másik fél legközelebb is lefeküdjön az emberrel. Aki ezáltal egyfajta védettséget élvez a szexuális működését érő kritikával szemben, és azon sem kell különösebben sokat emésztenie magát, hogy ha a másik valami miatt nem akar folytatást, az vajon azért van-e, mert nem tudta őt rendesen kielégíteni. Megszűnik tehát a nyomás, elpárolog az érzés, hogy most aztán igazán jól kell teljesíteni, ha barátnőt akarsz, ez a felszabadultság pedig – Richardnak legalábbis – mindenképp megéri a kalandba invesztált pénzmennyiséget.

Merevedési problémáim vannak, csak hogy tudd

Szintén sok megkérdezett férfi számolt be arról, hogy a különféle szexuális funkciózavarok okozta szégyenérzete az, ami miatt a szexmunkások felé fordul – ahol pedig simán be merik vállalni, ha valamiben bizonytalanok. Grant például, aki a mindennapokban merevedési zavarokkal küzdött, óriási megkönnyebbülésként élte meg, hogy olyan helyzetben lehetett, ahol egyáltalán nem kellett attól félnie, hogy ez ront a renoméján. Számára ez különösen fontos volt, hiszen amellett, hogy erekciós problémáit kudarcként, illetve saját férfiasságának elvesztéseként értékelte, egészségi állapota miatt is komolyan aggódni kezdett. Saját elmondása szerint így nemcsak férfiereje teljében érezte magát a tranzakció után, de szíve egészségével kapcsolatosan is olyan megkönnyebbülést érzett, hogy majdnem sírva fakadt.

A kutatásban feltárt fenti szempontok összességében tehát nem repítenek messze az úgynevezett hegemón maszkulinitás koncepciójától, mégis annak kevésbé látható, negatív oldalát mutatják. Huysamen interjúiban az omnipotenciát a kudarctól való rettegés, a hódítást a visszautasítástól való félelem, a teljesítményközpontúságot a teljesítményszorongás egészíti ki, és válik a szexvásárlás első számú mozgatórugójává. Eszerint tehát fizetni sem a kötelezettségek nélküli szexért kell, hanem leginkább azért, hogy a férfi saját, macsókultuszra épített, és ezáltal rettenetesen törékeny férfiasságát teljes biztonságban tudhassa.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek