Van köztetek valami? Semmi, csak néha szexelünk

Egy barátság extrákkal kapcsolatban a barátság talán magától értetődő, a szex azonban korántsem az egyetlen extra, amit az emberek várnak egy ilyen viszonytól – derül ki egy ezzel foglalkozó amerikai kutatás eredményeiből.

„Vágyott a nőkre, de félt tőlük. Valamiféle kompromisszumot kellett kötnie a félelem és a vágy között; ezt a kompromisszumot »erotikus barátságnak« nevezte. Szeretőinek azt állította, hogy csak az érzelgősségtől mentes kapcsolat, melyben az egyik fél sem formál jogot a másiknak életére és szabadságára, csak az ilyen kapcsolat adhat mindkettőjüknek boldogságot” – írja Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényében. Annak pedig, hogy egy ilyen kapcsolat valóban boldogságot ad-e mindkét félnek, amerikai kutatók jártak utána.

A magyar nyelvben barátság extrákkal néven honosodott meg az angol friends with benefits kifejezés, mely olyan, alapvetően baráti kapcsolatot jelent, ahol a két félnek szexuális viszonya is van. A dr. Justin Lehmiller nevével fémjelzett kérdőíves felmérésben csak olyanokat kérdeztek, akiknek azért legalább egy ilyen kapcsolatuk volt már, és arra voltak kíváncsiak, ki mit akar vagy akart kihozni belőle. 

10 nőből 7 számára nem jelentett életcélt az erotikus barátság
10 nőből 7 számára nem jelentett életcélt az erotikus barátságFotó: praetorianphoto / Getty Images Hungary


A kérdőív kitöltői erre négyféleképpen válaszolhattak, és miután a kutatók összesítették az eredményeket az alábbiak derültek ki:

  • a férfiak 60, a nők 30 százaléka mondta, hogy neki ez egy ideális kapcsolat, ezt és így szeretné tovább csinálni
  • a nők 43, a férfiak 24 százaléka azonban többre vágyott, ők azt remélték, hogy a kötöttségek nélküli szexuális viszony idővel párkapcsolattá alakítható
  • a nők 20, a férfiak 10 százaléka ezzel ellentétben inkább a friends without benefits vonalon folytatta volna szívesen, vagyis arra törekedett, hogy a szexuális viszonyt úgy lehessen felszámolni, hogy a barátság azért megmaradjon
  • végezetül mind a nők, mind a férfiak 6 százaléka érezte úgy, hogy azzal járna a legjobban, ha en bloc véget vetne az egész kapcsolatnak.

Összességében azt lehet tehát mondani, hogy míg 10 férfiból 6 számára egy barátság extrákkal jellegű viszony igen kedvező konstelláció, addig a nők többsége (70 százaléka) nem érzi benne komfortosan magát, és valamilyen formában változtatni szeretne rajta. Lehmillerék kutatási eredményei nem döntik tehát romba a klasszikus nemi sztereotípiákat, a szerzők ehelyett arra figyelmeztetnek, hogy az ilyen típusú kapcsolatokban mindennél fontosabb az őszinteség, anélkül ugyanis egy friends with benefits viszony az érzelmi sérülések melegágya.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.