Meddig szexi egy izmos test?

Nem meglepő, ha azt mondjuk, a nőket jobban vonzza a sportosan kidolgozott férfitest, mint az izomtalan, puha, esetleg elhízott. Ennek okait több tudományos kutatás fejtegette már, és találtak is pár logikusnak tűnő magyarázatot rá.

Szeretnél könnyebben becsajozni? Járj le gyúrni! – hallhatod nap mint nap ezt a jó tanácsot ismerőseidtől. És ebben a megállapításban nagyon is sok igazság rejlik. Tudósok rengeteg alkalommal bizonyították már, hogy az izmosabb, kidolgozottabb test jobban felkelti a nők figyelmét, de a férfiak sem immunisak a látványra. Vajon mi lehet ennek az oka? A Psychology Today írása ezt a kérdést fejtegeti.

Az izmos test könnyebben elcsábít

Egy 2006-os kutatásban a Kaliforniai Egyetem pszichológus munkatársai 141 nőt kértek meg rá, hogy értékeljenek különböző testalkatú férfiakat aszerint, mennyire találják őket vonzónak. A felmérésből egyértelműen kiderült, hogy a nők sokkal kívánatosabbnak tartják a kidolgozott izomzattal rendelkező vagy nagyobb darab férfiakat, mint sovány vagy éppen teltebb testalkatú társaikat.

Az is kiderült, hogy a nők gyakrabban bonyolódnak futó kapcsolatba kidolgozott testű partnerekkel. Ennek oka valószínűleg az, hogy a kigyúrtabb férfiak könnyebben elcsábítják őket, a nők pedig nem kérik számon rajtuk azokat a tulajdonságokat (megbízhatóság, érzelmi közelség stb.), amelyek egy hosszú távú kapcsolathoz volnának szükségesek.

Kigyúrt test, kockás has = siker a nőknél?
Kigyúrt test, kockás has = siker a nőknél?Fotó: eclipse_images / Getty Images Hungary

A pszichológusok férfiakat is kikérdeztek – mint kiderült, az izmosabb testtel rendelkező személyek jóval több szexuális partnert képesek szerezni maguknak, és ennek semmi köze ahhoz, mekkora önbizalommal rendelkeznek. Arra is fény derült, hogy a kigyúrtabb férfiak gyakrabban bonyolódnak viszonyba házas vagy párkapcsolatban élő nőkkel.

A nők szeretik a muszklikat, a férfiak dominánsnak találják őket

Egy tavaly publikált kutatás során férfiaknak és nőknek vetítettek le különböző testalkatú férfiakról készült videófelvételeket. A férfiakat arra kérték, határozzák meg, hogy a felvételen szereplő illetők milyen eséllyel kerülnének ki győztesként egy másik férfival való verekedésből, míg a nőknek vonzerő szempontjából kellett értékelniük őket.

Másfél évvel később megkérték a felvételeken szereplő férfiakat, hogy számoljanak be arról, hogyan alakult a szexuális életük ebben az időszakban. Mint kiderült, azok, akiket férfitársaik dominánsabbnak, veszélyesebbnek tituláltak, sikeresebbek voltak szexuális téren, mint azok, akiket a nők vonzóbbnak jellemeztek.

Ez egybevág az evolúciós pszichológusok elméletével, amely szerint az emberiség történetében a dominancia sikeresebb jellemzőnek bizonyult a párválasztás szempontjából, mint a vonzerő. Egy sokat idézett tanulmányában David Puts antropológus azt bizonygatta, hogy a nőkre nagyobb hatást gyakorol egy olyan férfi, aki felülkerekedik férfitársain. A szakáll vagy a mély hang azért csábító a nők számára, mert ezek megfélemlítő hatással vannak más férfiakra.

A belefektetett erőfeszítés is vonzó

A Texasi Egyetem munkatársai egy friss munkájukban arra kértek férfiakat és nőket, hogy értékeljék, milyen izomméretet tartanak ideálisnak a test különböző izmainak esetében. Mint kiderült, a nők kívánatosabbnak tartják, ha a férfiak jobban rágyúrnak olyan izmokra, amelyeket nagyobb erőfeszítésbe kerül rendesen kidolgozni. Ez azt jelzi, hogy nemcsak a szexis izomzat számít vonzerő szempontjából, de az is, mennyire keményen hajtanak rá a férfiak, hogy elérjék azt.

Az előző pontban vázolt evolúciós teóriát bizonyítja, hogy a nők, habár előnyben részesítették a nagyobb izmokat, a túlságosan felfújt muszklikat már taszítónak találták. A férfiak ellenben úgy gondolták, hogy izomból sohasem elég. Számukra fontosabbnak bizonyult, hogy férfitársaikat megfélemlíthessék a nagyobb izomtömegekkel, mintsem hogy a nők számára mennyire számítanak vonzónak a maximálisra pumpált izmok.

Az izmok vonzzák a tekintetet

A formás testalkattal rendelkező férfiakat és nőket könnyebben észrevesszük. Egy 2016-os kutatás bizonyította, hogy minél közelebb áll egy személy testalkata az ideálisnak gondolthoz, annál szívesebben nézik őt mások. A tudósok úgy vélik, az emberi agy hasonló módon ismeri fel valakinek a testalkatát, mint ahogyan az emberek életkorát és nemét is megállapítjuk a legelső találkozáskor, méghozzá nagyon gyorsan és meglehetősen pontosan.

Egy ponton túl a nők már nem találják vonzónak az izmokat
Egy ponton túl a nők már nem találják vonzónak az izmokatFotó: HadelProductions / Getty Images Hungary

A kísérlet résztvevőinek férfiakról készült félmeztelen fotókat mutattak pár pillanatra a tudósok, majd arra kérték őket, állapítsák meg, mennyire lehetnek erősek ezek a személyek. Összevetve a válaszokat a képeken szereplők korábban megmért kézerejével, kiderült, hogy a megkérdezettek ilyen rövidke idő alatt is kiváló pontossággal mérték fel mások testi erejét.

Az izmos emberek valóban egészségesebbek

Természetesen az izmos test azért is vonzóbb, mert birtokosa általánosan jobb egészségi állapotnak örvend. Egy tűzoltók körében végzett, több ezer alany adatait átvizsgáló kutatás úgy találta, azok a férfiak, akik képesek egyszerre negyvennél több fekvőtámaszt végezni, 96 százalékkal kevésbé veszélyeztetettek szív- és érrendszeri betegségek szempontjából, mint azok, akik tíznél kevesebbet bírnak csak megcsinálni. Ez az átlagos mennyiség duplája – a kutatások szerint ugyanis egy főiskolás korú férfi 18-20 fekvőtámaszt képes elvégezni megállás nélkül.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.