Így árulkodik a hajad a lelki egészségedről

A lelki betegségek diagnosztizálásának új módszerével rukkoltak elő amerikai kutatók: a páciensek haját használják a depressziós tünetek kiszűréséhez.

Az Ohiói Egyetem munkatársai tizenévesektől származó hajminták segítségével állapították meg, mennyire veszélyeztetik az illetőt a depresszió tünetei. A kutatók szerint a hajban található kortizol mennyisége árulkodó jel lehet – számol be a kutatásról a Neuroscience News.

Az se jó, ha magas, az se, ha alacsony

A stresszhormonnak nevezett kortizol már régóta a kutatók figyelmének középpontjában áll, de mindeddig kevesen vizsgálták a hormon és a depresszió közötti összefüggéseket. Jodi Ford, az egyetem docense, a kutatás vezetője szerint fontos lenne felállítani egy precíz diagnosztikai módszert, amellyel kiszűrhető a lelki betegségek veszélye – ehhez nyújthat segítséget a kortizol.

A kutatásban Ford és kollégái 432 11 és 17 év közötti tizenévestől vett mintákat vizsgáltak, amelyeket az egyetem által végzett hosszú távú egészségügyi felmérésből nyertek. Ennek során az alanyok többek között beszámoltak róla, milyen gyakran érzik magukat sikertelennek, az életüket kilátástalannak, továbbá mindenki leadott egy 3 centi hosszú hajmintát is. Ez elég volt ahhoz, hogy megmérjék az illetők szervezetében található kortizol mennyiségét.

A hajból szűrhető a depresszió
A hajból szűrhető a depressziómartin-dm / Getty Images Hungary

Az eredmények meglepő összefüggésekre mutattak rá. Mint kiderült, a túl magas és a túl alacsony kortizolszint egyaránt a komolyabb lelki bajok jelzője. A kutatók egyelőre csupán találgatják az okokat: az egyik lehetséges magyarázat, hogy a súlyosabb depresszió eltompítja a szervezet stresszre adott válaszreakcióját, ezért termelődik kevesebb kortizol bizonyos esetekben, de az biztos, hogy a közepes kortizolszint tűnik a legideálisabbnak lelki egészség szempontjából.

Egyre több a depressziós tizenéves

Világszerte egyre gyakoribbak a kamaszoknál tapasztalt lelki betegségek. Ford úgy véli, kutatásuk segítséget nyújthat ezek kiszűréséhez. A vázolt diagnosztikai eljárás viszonylag olcsó – egy vizsgálat 35 dollárba, vagyis kb. 10 ezer forintba kerül –, de amíg nem rendelkezünk pontosabb adatokkal a normális és abnormális kortizolszintet illetően, nem alkalmazható szélesebb körben. A kutatás következő fázisában a szakemberek nagyobb mintával és huzamosabb időn keresztül fogják vizsgálni a kortizol és a depresszió összefüggéseit.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek