18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Tényleg kevésbé izgatja a nőket a szex látványa?

Egy kutatás eredménye szerint a nők agya is épp annyira reagál a pornográf tartalmakra, mint a férfiaké. Ezzel pedig megdőlhet az az elmélet is, miszerint a férfiakra nagyobb hatást gyakorolnak a vizuális ingerek.

A New Scientist számolt be annak a kutatásnak az eredményeiről, amelyben agyszkennerrel vizsgálták, miként reagál a férfiak és nők agya az erotikus képek látványára.

Nincs nagy különbség 

Annak ellenére, hogy ahány ember, annyiféleképpen viselkedünk, az elmondható, hogy a férfiakat jellemzően jobban érdekli a szex. Kérdőíves kutatások alapján eddig az volt a vélekedés, hogy a férfiakra nagyobb hatást gyakorolnak az erotikus képek, mint a nőkre, és ezt általában úgy értelmeztük, hogy a nők nagyobb érzelmi kötődést igényelnek a szexuális együttlétekhez.

Felmerült azonban, hogy a korábbi agyszkenneres vizsgálatok talán hamis eredményeket hoztak, amikor véletlenszerűen keletkezett kis különbségekből vontak le következtetéseket, ezért Hamid Noori, a tübingeni Max Planck Intézet kutatója elhatározta, hogy összehasonlító elemzéssel dolgozza fel az eddigi összes, a témában született agyszkenneres kutatás eredményét. Közel 2000 ember adatait vizsgálta meg, és összességében nem talált különbséget a férfiak és a nők között.

Tényleg ekkora lenne a társadalmi nyomás?
Tényleg ekkora lenne a társadalmi nyomás?Jun / Getty Images Hungary

„Természetesen vannak viselkedésbeli különbségek, például a pornóoldalak látogatóinak körülbelül 80 százaléka férfi” – teszi hozzá Noori, de ez független attól, hogy a férfiak és a nők agyi szinten hasonlóan reagálnak a szexuális vizuális ingerekre: a különbségek az ezt követő reakcióinkból adódnak. Van, aki szerint a nők a társadalmi megbélyegzéstől tartva néznek kevesebb pornót, de ha hagynák nekik, akkor pont ugyanannyira lennének vizuális típusok, mint a férfiak.

Ezzel együtt azt ez a kutatás sem bizonyította, hogy a nők és a férfiak agya minden szempontból egyformán reagálna a pornóra, mert az agyszkennerek csak viszonylag nagy anatómiai struktúrák szintjén mutatnak aktivitást, a sejtek szintjén történő különbségeket nem tudjuk ilyen módszerrel vizsgálni.

Te mit gondolsz a témáról?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek