A gyógyszerekben található inaktív anyagok azok, amelyek nem közvetlenül a hatóanyagok. Ezekre sokszor nem figyelünk, pedig az ételérzékenységben vagy allergiában szenvedőknek kellemetlen pillanatokat okozhatnak.

Az aktív hatóanyagokon kívül a gyógyszerek ún. inaktív összetevőket is tartalmaznak, amelyek nem a gyógyhatásban játszanak szerepet, hanem más célokat szolgálnak, például a készítmény ízét vagy állagát adják. A Harvard Medical School írása azt boncolgatja, hogy van-e ezeknek bármilyen káros egészségi hatásuk.

Nem csak hatóanyagból állnak a gyógyszerek

A felmérések szerint egy átlagos gyógyszer kilenc összetevőt tartalmaz, de olyanok is vannak, amelyekben akár harmincöt különböző vegyi anyag is lehet. Ezeket kell a lehető legtökéletesebben összemixelniük a gyártóknak.

A hatóanyagokon kívül a gyógyszerek tartalmazhatnak például mesterséges édesítőket, amelyek a pirula eredeti, keserű ízét ellensúlyozzák; zsírsavakat, amelyek segítségével a szervezet könnyebben megemészti az adott gyógyszert; laktózt és egyéb cukrokat, amelyek megkötik a különböző összetevőket; poliszacharidokat vagy E-vitamint, amelyek a készítmény szavatossági idejét növelik, illetve polimereket, amelyek megakadályozzák, hogy bizonyos hatóanyagok, például a fájdalomcsillapítókban használt oxikodon feloldódjon. A gyógyszerekben található anyagok háromnegyedét a hasonló inaktív összetevők teszik ki.

A gyógyszerek „inaktív” mellékhatásai
A gyógyszerek „inaktív” mellékhatásaiFotó: Maria Fuchs / Getty Images Hungary

Akár allergiás reakciót okozhatnak

A felsorolt összetevők egyeseknél nem várt mellékhatásokat okozhatnak. A leggyakrabban a FODMAP gyűjtőnévvel illetett cukrok esetében (a mozaikszó a fermentábilis oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok, poliszacharidok jelölésére szolgál) jelentkezhet intolerancia, ami fokozott bélgáztermelődéshez, puffadáshoz, hasmenéshez vezethet. Az ide sorolható cukrok természetes módon megtalálhatóak például a tejben és a tejtermékekben, a gabonákban, a hagymafélékben és a leveles zöldségekben – és a szájon át alkalmazott gyógyszerek 55 százaléka tartalmazza legalább az egyiket közülük. A koleszterincsökkentő gyógyszerek és a fájdalomcsillapítók szinte mindegyike tartalmaz laktózt, amit a statisztikák szerint a felnőtt lakosság 65 százalékának a szervezete nem képes teljes egészében lebontani.

A gyógyszerek 93 százalékában van valamilyen potenciális allergén, ezek közül a leggyakoribb a tartrazin nevű színezékanyag, amely a gyógyszerkapszulák egyharmadában megtalálható, és a mogyoróolaj, amely a progeszteront tartalmazó készítményekben van jelen.

Figyelj rá, mit szedsz

Az ezekre adott allergiás reakció egyénenként változhat: az arcbőrön jelentkező enyhe kiütésektől kezdve a súlyosabb tünetekig, például az elakadó lélegzetvételig is terjedhet. Egyes gyógyszerek glutént is tartalmaznak, ezért a lisztérzékenyeknek is figyelniük kell. Minél több gyógyszert szedsz egy nap, annál inkább megnő az inaktív összetevők okozta káros tünetek hatása – többek között ezért is érdemes mértékkel, az előírtnál sohasem nagyobb mennyiségben fogyasztani a különböző készítményeket.

A legtöbb esetben a különböző inaktív anyagok teljességgel ártalmatlanok, mégis érdemes mindig elolvasni az összevetők listáját, mielőtt szedni kezdenél egy gyógyszert, különösen ha ételérzékenységben vagy allergiában szenvedsz. Ilyenkor konzultálj az orvosoddal, és ha felmerül ilyen gyanú, kérd, hogy javasoljon mást.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.