5 tipp, hogy túléld a csalódást

Elárult egy barátod? Megcsalt a partnered? Átvert egy kollégád, akiben megbíztál? Segítünk, hogy könnyebben túltedd magad a csalódáson.

Egy világ omlik össze bennünk. Érzelmileg totál lebénulunk, így még a legegyszerűbb feladatokat is nehezünkre esik elvégezni, amikor kiderül, hogy az, akit szeretünk, visszaélt a bizalmunkkal. Világfájdalom, düh, szomorúság, gyász, önutálat, szégyenérzet, bosszúvágy – a negatívabbnál negatívabb gondolatok és érzések örvényéből bizony nem könnyű kikecmeregni. A megfelelő hozzáállás azonban segíthet, hogy érzelmi, szellemi és fizikai szinten is túltegyük magunkat egy komoly csalódáson. Kristin Meekhof, a Psychology Today szerzője öt pontban foglalta össze, hogyan könnyíthetjük meg a felépülésünket.

1. Értsd meg: az átverés bizalmi kérdés

Nem számít, milyen körülmények vezettek el a nem kívánt eseményig, a drámázás és a könnyek mögött ott van a bizalom kérdése. Az, ha valaki, akire az életedet is rábíznád, akarva-akaratlanul a lelkedbe tipor, nagy valószínűséggel felidéz benned korábbi sérelmeket is, amikor hasonlóan eljátszották a bizalmad. Tartsd észben, hogy nem lúzer vagy, hanem áldozat.

2. Légy elnézőbb magaddal

„Pedig figyelmeztettek, hogy legyek vele óvatos.” „Úgy kell nekem.” Sokszor magunkat hibáztatjuk azért, mert bedőltünk valakinek, akinek nem kellett volna. Az önmarcangolással csak nehezítjük a helyzetünket, éppen ezért arra kellene inkább törekedni, hogy megbocsássunk magunknak.

5 tipp, hogy túlélj egy komoly csalódást
5 tipp, hogy túlélj egy komoly csalódástJacobs Stock Photography Ltd / Getty Images Hungary

3. Kérj segítséget – az egészséged múlik rajta

Egy nagy csalódást testünk is komoly traumaként érzékelhet, így olyan kellemetlen fizikai panaszok is jelentkezhetnek, mint a fejfájás, az izomfeszültség, a rosszullét vagy az alvási nehézségek. Ha úgy érzed, egyedül nem tudsz megküzdeni a stressz okozta testi és lelki problémákkal, kérd bátran szakember segítségét.

4. A veszteségérzés normális

Akkor is, ha a halálnak nincs köze mindehhez, egy igaznak hitt barát árulása vagy a szeretett munkahely elvesztése a gyászhoz hasonló veszteségérzést válthat ki belőlünk. Nem kizárt, hogy egyfajta identitásvesztéssel is jár a csalódottság, ezért jó, ha tudatosan foglalkozunk ezekkel a fájdalmas élményekkel.

5. Tanulj belőle

Talán elsőre nem tűnik nagy vigasznak, de igaz a mondás, hogy ami nem öl meg, az megerősít. Egy-egy nagyobb csalódás valóban kiváló lehetőséget nyújt az önismeret elmélyítésére, és arra, hogy tanuljunk a történtekből – feltéve, ha elengedjük az olyan értelmetlen vagy ártalmas működési mechanizmusokat, mint a vádaskodás, a bűnbakkeresés, az önutálat vagy az önsajnálat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek