Állati avatárokkal gyógyítanák a rákot

Sokak szerint a rák nem egy betegség, hanem több megbetegedés összessége. A tumorok minden ember esetében eltérő összetételűek, ezért hiába vált be valakinek egy kezelési módszer, lehet, hogy másnál nem lesz hatékony.

A kezelés legnehezebb része sokszor az, hogy kiderüljön, az adott beteg számára melyik lesz a legmegfelelőbb módszer. A New Scientist számolt be a személyes orvoslás legfrissebb eredményéről, amelyben egy adott páciens betegségét hordozó állatot személyre szabott kísérleti alanyként használnak. Egyes kutatók a filmek és internetes játékok szereplőihez hasonlóan, avatároknak nevezik őket.

A muslicák mentenének meg minket? 

Ilyen lehetőség, hogy olyan pettyesszárnyú muslicákat hoznak létre, amelyek a rákos beteg genetikai mutációit hordozzák. Ezek a legyek kicsik és csak rövid ideig élnek, emiatt a kutatóknak rengeteg egyedet kell létrehozniuk. Ezt követően a laborban több száz gyógyszer-kombinációt tudnak tesztelni rajtuk.

Ezt a módszert alkalmazták egy terminális vastagbélrákban szenvedő férfi esetében is, aki bár nagyjából három évvel később meghalt, de így is sokkal tovább élt, mint amennyire a kezelés nélkül esélye lett volna. A módszer megkezdése előtt a rák már elterjedt a férfi testében, és ellenállóvá vált számos gyógyszerrel szemben. A férfi DNS-ének feltérképezése (teljes genomszekvenálás) azonosította az egyedi genetikai variánsokat, így az orvosok feltárták, hogy a beteg tumora legalább kilenc mutációt hordoz magában. Ennek alapján pedig több mint 300 ezer legyet tenyésztettek, amelyek hordozták magukban a daganat minden mutációját.

Ezután kifejlesztettek egy olyan rendszert, amely amellett, hogy ellátta a legyeket, lehetővé tette a gyógyszeres tesztelést is. Ennek segítségével 121 olyan gyógyszert sikerült azonosítani, amelyek akár önmagukban, akár bizonyos kombinációkban hatékonyak lehettek. Számos párosítás megakadályozta, hogy elpusztuljanak a legyek, a daganatok növekedését pedig lelassította. Az orvosok végül kiválasztották a leghatékonyabb gyógyszereket, majd ezekkel kezelték a beteget.

Pettyesszárnyú muslicák a laborban
Pettyesszárnyú muslicák a laborbanFotó: irin717 / Getty Images Hungary

Állatok a gyógyászatban

Ross Cagan, a New York-i Icahn Orvosi Egyetem kutatója szerint úgynevezett állatavatárokra van szükség ahhoz, hogy kiderítsék, az adott mutációkkal rendelkező daganatok kezelésére melyek a leghatékonyabb módszerek. Úgy tűnik azonban, hogy a legyeknél jobb megoldást jelentenek az egerek. Több egyetemen is kutatják a módszert, és van már olyan cég, amelyik felkínálja ezt a lehetőséget a daganatos betegek számára. A daganat egy kis részét az orvosok elküldik a cégnek, amely a rákos sejteket beülteti egy pár egérbe. Néhány hónapon keresztül gyógyszeres kezelésben részesülnek a rágcsálók, majd az eredményeket visszaküldik az orvosoknak.

A legyek esetében azonban számos szűrési módszert egyszerűbb elvégezni, és az állatkísérleteket kifogásolók számára is elfogadhatóbb megoldásnak tűnik. Hátránya viszont, hogy a rovarok nagyban különböznek az embertől, például sokkal egyszerűbb az immunrendszerük. Rita Fior kutató szerint ennek ellenére minden modellnek megvannak az előnyei és hátrányai. Ő például zebrahalakból fejleszt avatárokat. Egyelőre azonban egyetlen nagyszabású kutatás sem bizonyította, hogy az ilyen jellegű modellek segítségével hosszabb ideig élnének az emberek, mint ha kizárólag az orvos által javasolt kezelést alkalmaznák. „Célunk, hogy a kezelés megkezdése előtt kiderítsük, hogy az adott beteg számára melyik a legmegfelelőbb módszer” – mondja Fior, aki szerint így elkerülhető lenne, hogy az orvosok a betegeken kísérletezzenek.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.