Sokat bringázol, és merevedési zavaraid is vannak? Nem véletlen

A (nem versenyszerű) kerékpározás tökéletes alacsony/közepes intenzitású mozgás akár még az idősebb korosztály számára is. A számos élettani előny mellett azonban a rendszeres, hosszú távú bicajozásnak kockázatai is vannak.

Gondolj csak bele: amikor bringázol, testsúlyoddal az ülésre nehezedsz, és a nyomás elsősorban a gát tájékát (a nemi szervek és a végbélnyílás közötti területet) éri. Ez pedig néha komoly gondot okoz, mert ez a nyomás lassítja a vérkeringést, azaz rontja a terület vérellátását, és egyes idegeket is nyomhat.

Egyenes út a merevedési zavarokhoz?

Azért ez nem ilyen egyszerű. A Journal of Men’s Health-ben megjelent 2014-es vizsgálat nem talált egyértelmű összefüggést a merevedési zavarok, a nemzőképtelenség és a kerékpározás között. 5300, rendszeres tekerő töltött ki egy kérdőívet arról, hogy heti hány órát és milyen régóta bicajoznak, illetve hogy a vizsgálatot megelőző öt év során tapasztaltak-e merevedési zavart, vagy diagnosztizálták-e náluk a nemzőképesség csökkenését. Az eredmények nem tudtak egyértelmű összefüggést feltárni.

Ugyanakkor más kutatások rávilágítottak, hogy vannak olyan körülmények, amelyek fokozhatják a fentebb említett nyomást és ezáltal növelhetik a merevedési zavar és a nemzőképtelenség kialakulásának kockázatát. Nézzük, melyek ezek a tényezők.

Nem jó a banán!

A European Urology című folyóiratban megjelent tanulmány rámutatott, hogy a keskeny, hosszú orr-résszel rendelkező ülések jelentősen csökkentik a pénisz oxigénellátását. A hagyományos típus 82,4, a középen „V” alakú vájattal rendelkező pedig 72,4 százalékkal. Ha aggódsz, válassz inkább szélesebb, kényelmesebb, és rövidebb orral rendelkező túraülést, mert ez segít jobban eloszlatni a nyomást. Egy 2014-es kutatás szerint olyat kell keresned, amelyiknek az orr-része nem haladja meg a 6 centimétert.  

A keskeny orr-részes ülés csökkentheti a pénisz oxigénellátáságát
A keskeny orr-részes ülés csökkentheti a pénisz oxigénellátáságátFotó: Shutterstock

Óvatosan a BMX-szel!

A témát vizsgáló tanulmányok szerint azok a kerékpártípusok, ahol a kormány az üléssel egy vonalban vagy annál magasabban van (mint amilyennel Nicole Kidman is suhan a BMX banditákban, bár ők a legtöbbször állva trükköztek), nagyobb nyomást okoznak a kérdéses területen, és így a vérellátás romlása kapcsán nagyobb eséllyel eredményezhetnek merevedési zavart, mint az alacsonyabb kormánnyal rendelkezők. (Az országúti kerékpárosok súlyának egy része viszont például a kormányon nyugszik). A legjobb, ha elsétálsz a bicikliboltba, és személyesen keresed meg azt a típust, amelyikkel minimalizálni tudod a gátadra nehezedő nyomást.

Dőlj hátra!

Szintén kutatások igazolják (és a nyomásváltozás miatt könnyen be is látható), hogy a fekvőbiciklik esetében nem merül fel ez a kérdés. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindenképpen le kell cserélned a jelenlegi szamarat, de ha a bringázás a gáttáji zsibbadás mellett hátfájást is okoz, érdemes lehet elgondolkodnod a cserén. 

Figyelj oda, és ha kellemetlen, szúró érzést vagy zsibbadást tapasztalsz, tarts 1-2 hét szünetet a bicajozásban! Hosszabb úton rendszeresen állj meg, és viselj párnázott, speciális nadrágot, hogy minimalizáld a kockázatokat.

Mustra