Így hat a párkapcsolatod minősége az egészségedre

Hogyan befolyásolja jóllétünket egy boldog párkapcsolat? És egy rossz viszony?

A magány nemcsak fájdalmas, de az egészségünket is veszélyezteti. Ez nem is csoda, hiszen társas lények vagyunk, és a legtöbben nem remeteként szeretnénk megöregedni. Persze a házasság vagy egy hosszú távú párkapcsolat nem feltétlenül megoldás, egy mérgező kapcsolat ugyanis sokkal többet árthat, mint az egyedüllét. A Psychology Today összegyűjtötte, hogy a szakirodalom szerint milyen módon hathat jóllétünkre a párkapcsolatunk. Íme:

Boldognak megéri lenni

Általánosságban elmondható, hogy azok, akik elégedettek a párkapcsolatukkal, hosszabb életre számíthatnak. Sőt, egy 2010-ben végzett metaanalízis szerint a támogató, boldog párkapcsolat az egyik legerősebb (még a dohányzásról való leszokásnál is erősebb) előrejelzője a kései halálozásnak.

Jobban alszol

Egy jó párkapcsolat az alvás minőségén is javíthat, amiből nemcsak mi, de a partnerünk is csak profitálhat. A vizsgálatok szerint azonban sajnos ennek ellenkezője is igaz: a rossz társas kapcsolatok, vagyis valószínűleg a párkapcsolati problémák okozta stressz szabotálja a pihentető alvást.

A stressz hizlal

Egy konfliktusokkal teli kapcsolat komoly súlytöbblethez is vezethet. Azt már jól tudjuk, hogy a stressz és a depresszió is összefügg az elhízással, a kutatók pedig azt találták, hogy az ellenségesen viselkedő párok egy-egy étkezés után kevesebb kalóriát égetnek el. A házassági viszályok ráadásul stresszevéshez is vezetnek, ami pedig nem éppen egészséges fogásokból áll.

Így hat a párkapcsolatod minősége az egészségedre
Így hat a párkapcsolatod minősége az egészségedreShutterstock

Még a gyógyszer sem hat úgy?

A kutatásokból az is kiderül, hogy a rossz párkapcsolatban élőkre kevésbé hatnak a különböző gyógyszerek vagy a depressziót célzó terápiák, mint azokra, akik jó viszonyban élnek partnerükkel. Másfelől, ha egy párnak sikerül tisztázni a konfliktusokat, az az egészségi állapotukra is kedvezően hat.

Hasonuló szokások

Egy tartós kapcsolatban elkerülhetetlen, hogy idővel átvegyük egymás szokásait, és hasonló életmódot éljünk. Ezzel addig nincs is baj, amíg egészséges szokásokról van szó. Vizsgálatok szerint ugyanis, ha például a partnerünk túlsúlyos, akkor szinte dupla esélyünk van az elhízásra. De van egy jó hírünk is: ha az egyik fél átesik valamilyen egészségügyi kezelésen, az a másik félnek is hasznára válik. Ezt bizonyítja például az a súlycsökkentő program is, melynek hatására nemcsak a beavatkozásban részt vevő nők, de a férjeik is megszabadultak némi súlyfeleslegtől.

A párkapcsolat minősége tehát nemcsak a boldogságunkra, de egy-egy felmerülő betegség alakulására is hatással van: míg egy problémás házasság vagy egy kontrolláló partner csak akadályozza a felépülést, egy támogató, gondoskodó társ igazi gyógyír lehet számunkra. Ezért is érdemes ápolni a kapcsolatot, vagyis folyamatosan azon dolgozni, hogy hosszú távon is jól működjön.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek